Solar Guide

Zonnegids

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Omdat je er zelf energie mee opwekt, kun je je eigen huis voorzien van elektriciteit. Met de elektriciteit die je teveel opwekt, kun je geld verdienen door dit te verkopen aan het net. Dat maakt je een microproducent van duurzame energie. Tot slot maak je jezelf onafhankelijk van de grote energiemaatschappijen en stijgende elektriciteitsprijzen.

Wat kosten zonnepanelen?

Wat je zonnepanelen gaan kosten verschilt per huis en huishouden. Factoren die van invloed zijn op de prijs van je zonnesysteem zijn onder andere: de afmetingen van je dak, het type paneel dat je kiest en het energieverbruik van je huishouden. Daarnaast kun je bekijken of je gebruik kunt maken van subsidies én heb je recht op BTW-teruggave, die de aanschaf van je zonnesysteem aantrekkelijker maken.

Wil je weten wat de prijs is voor een zonnesysteem voor jouw persoonlijke situatie? Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan. Een van onze Svea-experts bekijkt digitaal je woning en maakt een gedetailleerde berekening voor je zonnesysteem, inclusief installatie.

Wat zijn zonnepanelen?

De grootte van zonnepanelen varieert, maar de meeste zijn tussen de 1,0 en 1,1 meter breed en 1,7 en 1,8 meter lang. Hoeveel zonnepanelen je kunt laten plaatsen is vervolgens afhankelijk van je dak. Zitten er bijvoorbeeld ramen of schoorstenen op je dak? Dan plaatsen we de zonnepanelen daar omheen. Wanneer je gratis een offerte bij ons aanvraagt, maakt een van onze Svea-experts een schets met de optimale oplossing voor jouw dak. De vakkundige installatie van je zonnesysteem zit bij de prijs inbegrepen.

Wat de zonnepanelen per m2 kosten, hangt af van het type zonnesysteem dat je kiest. Bij Svea Solar bieden we een Essential, Design en Pro zonnesysteem aan. Lees hier meer over ons aanbod aan zonnepanelen.

Zonnepanelen: de prijs per kW

Gemiddeld kosten zonnepanelen 1.200 euro per geïnstalleerde kWp (inclusief BTW), afhankelijk van o.a. de ligging van het paneel en het type paneel. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, kun je berekenen door uit te gaan van je jaarlijkse energieverbruik (in kWh). Verbruikt je huishouden 5000 kWh per jaar, dan komt dit overeen met ongeveer 5kW. Vermenigvuldig je dit met de gemiddelde prijs voor zonnepanelen van 1.200 euro/kWp, dan kom je uit op een investering in een zonnesysteem van ongeveer 6.000 euro. Hierbij gaan we er vanuit dat je dak aan de voorwaarden voldoet voor het gewenste aantal zonnepanelen.

Wil je een berekening gericht op jouw woning en energieverbruik? Vraag gratis een offerte aan en laat je informeren door een Svea-expert.

Terugverdientijd bij zonnepanelen

De terugverdientijd bij zonnepanelen verwijst naar de tijd die je nodig hebt om je investering in zonnepanelen terug te verdienen met de door jezelf opgewekte stroom. Met zonnepanelen produceer je je eigen energie. Je energieverbruik is dus gratis wanneer je zonnepanelen hebt, in tegenstelling tot het kopen van elektriciteit bij een energiemaatschappij. Heb je zonnepanelen, dan bespaar je dus iedere maand geld.

De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem in Nederland is 7 jaar. Dit is afhankelijk van onder andere de grootte van je installatie, hoeveel energie je opwekt, of je overtollige energie kunt verkopen aan het net en eventuele subsidies. In de regel hebben grotere zonnesystemen een kortere terugverdientijd. Ook de stijging van energieprijzen bij energiemaatschappijen hebben een effect op de terugverdientijd. In de loop van de jaren wordt de terugverdientijd hierdoor wat korter.

Benieuwd wat de terugverdientijd is wanneer jij een zonnesysteem aanschaft? Vraag gratis een vrijblijvende offerte op en laat je informeren.

Ontwikkeling van zonnepanelen

De afgelopen jaren hebben zonnepanelen een enorme evolutie doorgemaakt. Door technische vooruitgang wekken zonnepanelen steeds meer energie op. Daardoor zijn zonnepanelen zowel goedkoper als efficiënter geworden. Ook de overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met subsidies en BTW-teruggave.