Alles wat je wilt weten over salderen

De salderingsregeling is een belangrijk onderdeel in jouw keuze voor zonnepanelen. Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de regeling.

Wat is salderen?

Salderen is simpel gezegd het wegstrepen van jouw opgewekte zonnestroom tegen de stroom die je verbruikt. Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, lever je het overschot terug aan het net. Dit wordt verrekend met je energierekening. Kortom: verbruik je op jaarbasis 1800 kWh en leveren je zonnepanelen ook 1800 kWh terug? Dan betaal je niets voor jouw stroomverbruik. Zo kan jouw energierekening flink dalen, misschien wel naar nul!

Update mei 2024: voorstel om de salderingsregeling af te schaffen

De nieuwe coalitie (PVV, NSC, VVD en BBB) wil de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer afschaffen. Let op, dit is nog een voorstel en moet eerst goedgekeurd worden door de Tweede en Eerste Kamer. De nieuwe coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer dus het is niet zeker dat dit nieuwe voorstel goedgekeurd wordt.

Update februari 2024: de salderingsregeling blijft

Eind 2023 was er onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling. Maar de knoop is doorgehakt: de regeling blijft vooralsnog. Een voorstel om de salderingsregeling af te bouwen is afgewezen. Dit betekent dat je tot minstens 2030 kunt blijven genieten van het volledig wegstrepen van jouw opgewekte stroom tegen je verbruik.

Blijven zonnepanelen interessant zonder salderingsregeling?

Dat is een kort antwoord: ja! Zonnepanelen waren al een slimme investering en dat blijven ze ook. Zelfs zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf terug. Dit wordt bevestigd in het onderzoek van TNO in 2022. Dankzij de vooruitgang in technologie, de lange levensduur van zonnepanelen en dalende prijzen, blijft de investering in zonnepanelen aantrekkelijk, met een terugverdientijd die verrassend kort is. Bovendien is er een goede kans dat jouw huishouden in de komende jaren meer elektrisch gaat functioneren.

Of het nu gaat om elektrisch rijden, koken, verwarmen of koelen, je kunt deze activiteiten (gedeeltelijk) met je eigen zonne-energie uitvoeren. Dit betekent dat je minder elektriciteit hoeft terug te leveren aan het net en ook minder hoeft af te nemen, waardoor de impact van een (potentiële) afschaffing van de salderingsregeling vermindert.

Nadelen van het behoud van de salderingsregeling

Beperkte stimulans voor energiebesparing

Salderen spoort huishoudens minder aan om zuinig om te gaan met energie, omdat ze weten dat hun overproductie hen financieel voordeel oplevert.

Kosten voor netbeheerders

Het salderen legt extra druk op het elektriciteitsnet, vooral tijdens piekmomenten van productie. Dit vereist meer investeringen in het netwerk, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere kosten voor alle energiegebruikers.

De voordelen van de afbouw van de salderingsregeling

Zonnepanelen blijven rendabel

Ook wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd betaalt de investering in zonnepanelen zichzelf binnen 9 jaar terug. Je kunt daarna nog ruim 15 jaar profiteren van gratis zonne-energie.

Energieopslag wordt aantrekkelijker

Met het wegvallen van de salderingsregeling groeit het belang van het direct gebruiken van opgewekte zonne-energie. Dit maakt investeringen in thuisbatterijen en het gebruik van elektrische auto's voor opslag van zonnestroom interessanter, vooral met een dynamisch energiecontract.

Verminderde belasting van het elektriciteitsnet

De geleidelijke stopzetting van de salderingsregeling vermindert de druk op het elektriciteitsnet. Eigenaren van zonnepanelen zullen hun zelf opgewekte stroom meer benutten, wat het net ontlast, vooral op zonnige dagen wanneer het aanbod hoog is en de vraag laag.

Veelgestelde vragen

Alles wat je wilt weten over salderen

Hoe lang kunnen we nog salderen?

Is de afschaffing van de salderingsregeling al definitief?

Wat betekent het als de salderingsregeling stopt?

2024 Org. nr 556955-1350 | KVK 70179816
phone+31 40 2001025