Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoorden op al je vragen en meer.
Waar wil je meer over weten?
Duurzaamheid
Lees hier meer over de duurzaamheid van zonnepanelen en kom alles te weten over zelfvoorzienendheid.
Onze producten
Ben je nieuwsgierig naar zonne-energie? Hier vind je antwoorden op vragen over zonnepanelen, thuisbatterijen en omvormers.
Energieproductie
Voorkom kortsluiting! Niet alleen voor je zonnepanelen, maar ook in je hoofd met al je vragen over energieproductie. Wij hebben de antwoorden voor je!
Financieel
Vragen over een factuur? Of ben je nieuwsgierig naar de financieringsmogelijkheden? Lees dan snel verder.
Installatie
Heb je een geplande installatie? Wacht je op de inbedrijfstelling? Wij staan voor je klaar.
Service en garantie
Heb je nood aan een service of vragen over garanties? Bekijk hier de meest gestelde vragen.
Onze producten
Zonnepanelen
Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te installeren?
Een vergunning is doorgaans niet noodzakelijk zolang de zonnepanelen direct op het dak worden geplaatst en in dezelfde hoek als het dak. Er kunnen uitzonderingen zijn, namelijk:
- Als een steiger op gemeentegrond geplaatst moet worden, kan een vergunning noodzakelijk zijn.
- Als het een monumentaal pand betreft of als er sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht.
Hier kun je zien of je vergunningsplichtig bent of bekijk onze gids over vergunningen.
Hoe groot en zwaar zijn zonnepanelen?
Alle zonnepanelen zijn vergelijkbaar qua afmetingen en gewicht. Dit zijn de exacte gegevens van onze panelen:
Design: 176,2cm lang x 113,4cm breed x 3cm diep, 22 kg per paneel
Pro: 172,4cm lang x 113,4cm breed x 3cm diep, 20,8 kg per paneel
Kan ik mijn zonnepanelen meenemen als ik ga verhuizen?
Ja, in de meeste gevallen kan dat. We moeten dan de huidige installatie demonteren en opnieuw monteren op de nieuwe woning. Let op dat hiervoor extra kosten in rekening gebracht worden. Het kan zijn dat je nieuwe systeem niet past op je nieuwe dak doordat belangrijke aspecten zoals je dakhelling, dakoppervlak en de oriëntatie van je dak veranderen.
Als je oude woning een koopwoning betreft, dan is het goed om te weten dat zonnepanelen de verkoopwaarde van je woning verhogen. Het kan dus interessant zijn om je installatie te laten zitten. Een gemiddeld zonnesysteem kan de verkoopwaarde van je huis met €5000-€5500 verhogen. Hiermee verdien je de investering in nieuwe zonnepanelen grotendeels weer terug.
Kan ik zonnepanelen installeren als ik in een huurhuis woon?
Als je geen koophuis hebt maar wel wilt genieten van de voordelen van zonnepanelen, kun je ook zonnepanelen plaatsen op je huurhuis. Vraag altijd toestemming aan de verhuurder voordat je zonnepanelen laat installeren. Je kunt dan voorstellen om de kosten te delen.
Kan ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen?
Waarschijnlijk wel! Het meest optimale dak voor zonnepanelen, is een dakoppervlak zonder schaduw dat op het zuiden gericht is met een hellingsgraad van ongeveer 35 graden.
Ook als de installatie niet aan de optimale voorwaarden voldoet, kunnen zonnepanelen rendabel zijn.
Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?
Het is verstandig om je zonnepanelen te verzekeren tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals stormschade, hagel, brand, vandalisme en diefstal. Let op de verzekeringspolis zodat je weet wat wel en niet verzekerd is.
Moeten zonnepanelen worden schoongemaakt?
De panelen bevatten een vuilafstotende laag, maar toch is het belangrijk om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Vooral als er bladeren op de zonnepanelen vallen of als er vogelpoep op komt. Het vuil dat zich ophoopt tast het rendement van de panelen aan en leidt tot verminderde opbrengst. Dat is zonde!
Gebruik hierbij geen agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels. Deze kunnen de coating op de panelen aantasten. Gebruik zachte borstels en reinigingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van zonnepanelen. Lees hier meer over het onderhouden van je zonnepanelen.
Schakel een professioneel bedrijf in als je niet goed bij de panelen kunt komen.
Wat gebeurt er met een zonnepaneel tijdens bewolkte of regenachtige dagen?
Tijdens bewolking en regen produceren zonnepanelen weinig tot geen energie. Maar je weet wat ze zeggen; na regen komt zonneschijn!
Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen als er blikseminslag is?
Een directe blikseminslag kan de zonnecellen en elektrische onderdelen in je systeem beschadigen. De systemen zijn daarom allemaal voorzien van een aarding. Bij blikseminslag zal de stroom hierdoor via de metalen geleidende delen en de aardkabel wegstromen. Hiermee kan de schade door blikseminslag beperkt worden.
Daarnaast slaat de bliksem normaal gesproken in op het hoogste punt van een woning, dus bij een schuin dak slaat de bliksem niet in op je zonnesysteem.
Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen als er een stroomstoring is?
Als er een stroomstoring is kan je elektriciteitsnetwerk waarschijnlijk de zonne-energie niet verwerken. Je zonnesysteem wordt daarom automatisch uitgeschakeld. Dit komt enerzijds omdat er anders schade kan komen aan je zonnesysteem, en anderzijds omdat dit gevaarlijk is voor monteurs die aan de netstroomlijnen werken.
Wat is de beste hoek voor zonnepanelen?
Over het algemeen presteren de zonnepanelen het beste als ze een helling hebben tussen de 30 en 40 graden.
Wat is de beste oriëntatie voor zonnepanelen?
In Nederland geniet je met een dak op het zuiden van de meeste zonuren en wek je dus de meeste zonne-energie op. Zonnepanelen die richting het noorden geplaatst zijn zien weinig zonlicht.
Wat is de garantie op zonnepanelen?
We bieden diverse garanties. De volledige omschrijving van garanties vind je terug in onze algemene voorwaarden.
- Vermogensgarantie van 30 jaar: na 30 jaar zullen de panelen nog minstens 87,4% van het initiële vermogen opwekken
- Installatiegarantie 2 tot 5 jaar: we garanderen tot 2 jaar na installatie dat het dak in goede staat is achtergelaten en alle pannen correct zijn teruggeplaatst en er geen lekkage kan plaatsvinden. Daarnaast garanderen we een correcte elektronische aansluiting van het systeem tot 5 jaar.
- Systeemgarantie 10 jaar: we garanderen dat wij tot 10 jaar na installatie gebreken aan het systeem verhelpen.
- Productgarantie: dit is afhankelijk van het type paneel en omvormer dat je kiest.
- Opbrengstgarantie 6 jaar: dit houdt in dat Svea Solar garandeert dat de productie van het zonnestroomsysteem gedurende de eerste 6 jaar, jaarlijks ten minste 80% bedraagt van de verwachte productie zoals vermeld staat in de offerte. Als de gegarandeerde productie niet wordt gehaald, betaalt Svea Solar een vergoeding berekend op basis van het verschil tussen 80% van de verwachte productie en de werkelijke productie.
Wat is de levensduur van zonnepanelen?
De Design en Pro panelen hebben een geschatte economische levensduur van 25 tot 30 jaar. Echter, zelfs na deze periode blijven ze vaak nog jarenlang elektriciteit produceren, waardoor de technische levensduur van een zonnepaneel kan oplopen tot 35 à 40 jaar of zelfs langer. Het vermogen van alle zonnepanelen neemt jaarlijks geleidelijk af, waarbij de afnamesnelheid varieert per type paneel.
Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?
Monokristallijn en polykristallijn zijn allebei een materiaal. Bij monokristallijne zonnepanelen bestaat de zonnecel uit één kristal. De zonnecellen in polykristallijne zonnepanelen bestaan uit meerdere grove kristallen. De exacte verschillen lees je in onze zonnegids in het hoofdstuk ‘Welke type zonnepanelen zijn er?’.
Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
De nadelen van zonnepanelen wegen niet op tegen de voordelen, maar als we dan toch eerlijk moeten zijn:
- De aanschafkosten kunnen hoog zijn
- Zonnepanelen werken niet als de zon niet schijnt
- Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen
Kunnen zonnepanelen brand veroorzaken?
Dit risico is laag. In zeldzame gevallen kunnen zonnepanelen brand veroorzaken. Het is belangrijk dat zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten en dat ze goed kunnen ventileren.
Wat zijn de verschillen tussen de zonnepanelen van Svea Solar?
De overeenkomst is; ze wekken allemaal zonne-energie op. De verschillen vind je op de productpagina onder ‘specificaties’.
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
Zonnepanelen hebben veel verschillende voordelen. We sommen ze voor je op:
- Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk
- Je bespaart geld op je energierekening
- De waarde van je huis neemt toe met een zonnesysteem
- Zonnepanelen gaan lang mee
- De terugverdientijd van zonnepanelen is kort
In ons blog gaan we dieper in op de voordelen van zonnepanelen.
Thuisbatterij
Hoe kan ik de door een zonnepaneel opgewekte energie opslaan?
Zonnepanelen wekken meer energie op dan je op dat moment gebruikt. Ook heb je soms energie nodig als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld in de avond of als het bewolkt is. Je kunt zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Een thuisbatterij is niet essentieel voor de werking van je zonnesysteem maar wel een mooie toevoeging.
Wat is een thuisbatterij en hoe werkt deze?
Zonnepanelen wekken elektriciteit op wanneer de zon schijnt. Een deel van deze stroom gebruik je direct in je huis. De stroom die je niet gebruikt, wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Als je een batterij installeert, kan deze energie in je batterij worden opgeslagen. Die kun je dan gebruiken na zonsondergang of op een bewolkte dag. Met een thuisbatterij kun je dus de zonne-energie die je opwekt, opslaan voor later verbruik.
Omvormers
Hoe groot is een omvormer?
We gebruiken verschillende type omvormers. De omvormers zijn er in verschillende maten, afhankelijk van het merk en type.
De kleinste omvormer die we gebruiken is 31cm hoog x 37cm breed x 13cm diep.
De grootste omvormer die we gebruiken is 85cm hoog x 31cm breed x 19cm diep.
Vanwege de warmteafvoer, moet er rondom de omvormer vrije ruimte zijn.
- De ruimte aan de boven- en onderzijde moet minimaal 20 centimeter zijn.
- De ruimte aan de zijkanten moet minimaal 10 centimeter zijn.
Waarom heb ik een internetverbinding nodig bij mijn omvormer?
Je omvormer zet de gelijkstroom die je hebt opgewekt om in wisselstroom die je in huis gebruikt. Je omvormer stuurt de prestaties van het zonnesysteem door naar een monitoringssysteem, waardoor je op afstand inzicht hebt in de werking van je zonnesysteem. Om deze informatie door te sturen is een internetverbinding nodig.
Wat is een omvormer en waarom heb ik dit nodig?
Een omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen produceert, omzet in wisselstroom (AC) die je in huis gebruikt. Een omvormer is dus onmisbaar in je zonnesysteem. Daarnaast kun je dankzij de omvormer de prestaties van je zonnepanelen meten.
Wat zijn de verschillen tussen centrale omvormers en micro-omvormers?
Centrale omvormer: dit is het oudste type omvormer en wordt ook wel semi-omvormer genoemd. Deze omvormer plaatsen we tussen alle panelen en het elektriciteitsnet. Een nadeel van deze omvormer is dat de prestaties van alle zonnepanelen worden beperkt tot het laagste niveau van het paneel dat de minste energie produceert. Als één van de panelen op 90% van de capaciteit werkt, dan werkt het gehele systeem op 90%.
Er zijn twee soorten centrale omvormers. De ene omvormer werkt al met een bepaald aantal zonnepanelen in een string zonder toevoegingen. De andere omvormer werkt alleen in combinatie met optimizers. Optimizers maximaliseren continu de opwekking van een paneel. Hierdoor produceren alle panelen maximaal op een bepaald moment. Dit is handig wanneer er gedeeltelijke schaduwval is op een aantal panelen.
Micro-omvormer: dit is het meest recente type omvormer. Elk zonnepaneel heeft op de achterkant van het paneel zijn eigen micro-omvormer die is aangesloten op het elektriciteitsnet. De prestatie van één paneel heeft geen invloed op de rest van de panelen.
Bij Svea Solar werken we met zowel centrale omvormers als micro-omvormers. Onze Svea-expert denkt met je mee voor de beste oplossing.
Duurzaamheid
Hoeveel CO2-uitstoot kan ik verminderen door zonnepanelen te installeren?
Om deze berekening te maken kijken we naar je energieverbruik, de efficiëntie van je zonnepanelen en de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van zonnepanelen. Als we uitgaan van een energieverbruik van 3.000 kWh per jaar, en 10 zonnepanelen met een vermogen van 410 Wp op jouw dak, bespaar je met zonnepanelen 1050 kg CO2-uitstoot per jaar (3.000 kWh x 0,35 CO2/kWh). Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 500 liter benzine, wat gelijkstaat aan 7.500 kilometer rijden met een gemiddelde benzineauto. Dat is qua afstand ongeveer zeven retourtjes Amsterdam-Parijs, tel uit je winst!
Bij de productie van zonnepanelen wordt tussen de 50 en 150 kg CO2 uitgestoten. Met 10 zonnepanelen is dat dus een uitstoot van 500 tot 1500 kg. Dit is echter eenmalig.
Je ziet dat je al na ongeveer één jaar de CO2 uitstoot compenseert door het gebruik van zonnepanelen. Daarnaast wordt de productie van zonnepanelen steeds efficiënter, waardoor de CO2-uitstoot per geproduceerd zonnepaneel in de loop der jaren zal afnemen.
Is het mogelijk om met zonnepanelen volledig zelfvoorzienend te zijn?
Ja, dit is mogelijk. Het hangt wel af van verschillende factoren. Het is belangrijk dat je zonnesysteem groot genoeg is om in je energiegebruik te voorzien. Daarnaast is het essentieel dat je een thuisbatterij hebt, zodat je energie kunt opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt, in de avond of bij bewolking.
Wat is groene energie en waarom is het duurzaam?
Groene energie is energie die wordt geproduceerd uit natuurlijke, hernieuwbare bronnen die geen of weinig schadelijke uitstoot veroorzaken. Voorbeelden van groene energie zijn zon, wind, waterkracht, biomassa en geothermische energie.
Groene energie is belangrijk omdat het ons minder afhankelijk maakt van schadelijke fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Deze stoten veel CO2 uit en dragen negatief bij aan klimaatverandering.
Zijn zonnepanelen duurzaam?
Ja, zonnepanelen zijn een duurzame manier van energieopwekking. Dit komt doordat zonne-energie een natuurlijke en hernieuwbare bron is die geen schadelijke uitstoot veroorzaakt. Het produceren van zonnepanelen levert wel CO2-uitstoot, maar deze is verwaarloosbaar als we kijken naar de vermindering van CO2-uitstoot omdat je duurzame zonne-energie gebruikt.
Energieproductie
Hoe kan ik de productie van mijn zonnepanelen volgen?
Na de installatie ontvang je van ons instructies om je energieproductie te volgen. Dit kan op verschillende manieren:
- Via een internetbrowser op je computer
- Via een app op je telefoon of tablet
Hoe kan ik het rendement van mijn zonnepanelen verbeteren?
Er zijn verschillende manieren om het rendement van zonnepanelen te verbeteren:
- Maak de zonnepanelen schoon met water en een zachte borstel
- Optimaliseer jouw energieverbruik. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser aan als de zon schijnt.
Gebruik een energieopslagsysteem, zoals een thuisbatterij.
Hoe werkt de teruglevering van zonne-energie aan het net bij zonnepanelen?
Wanneer zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je op dat moment in huis verbruikt, wordt de overtollige elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt door de omvormer. Deze omvormer synchroniseert de wisselstroom van de zonnepanelen met de wisselstroom van het net. Hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net wordt gemeten door een elektriciteitsmeter.
Hoeveel elektriciteit produceren zonnepanelen?
Hoeveel zonne-energie je zonnepanelen per jaar produceren, wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren. Eerst en vooral zijn er de verschillende seizoenen, die zorgen voor andere omstandigheden. In de zomer hebben we meestal een overschot aan zonne-energie, terwijl we dat in de winter moeten compenseren met andere elektriciteit, simpelweg omdat er dan minder zonuren zijn. Toch is het mogelijk om schattingen te maken van het verwachte vermogen van je zonnepanelen op basis van hun rendement en de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit (kWh) per geïnstalleerde kW.
Als het gaat om de maatstaf kWh per geïnstalleerde kW, dan zeggen we meestal dat een geïnstalleerde kW ongeveer 800 - 1.100 kWh per jaar oplevert. Als zonnepanelen een piekvermogen van 2000 Wp hebben, kunnen ze dus ongeveer 1.600-2.200 kWh per jaar aan zonne-energie produceren. Dit staat gelijk aan 1.600-2.000 uur stofzuigen en 3.200-4.000 wasbeurten.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om mijn huis van stroom te voorzien?
Goede vraag! Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh?
Hoeveel energie een zonnepaneel oplevert hangt af van het type zonnepaneel dat je kiest. Svea Solar levert drie type zonnepanelen die licht verschillen qua vermogen:
- Design: 440 kWh per jaar, per zonnepaneel
- Pro: 465 kWh per jaar, per zonnepaneel
Dat betekent dat je voor het opwekken van 5000 kWh per jaar ongeveer 11 à 12 zonnepanelen nodig hebt.
Wat is het verschil tussen kilowatt piek (kWp) en kilowattuur (kWh)?
Zowel kilowattpiek en kilowattuur zijn termen die betrekking hebben op de opbrengst van panelen. Dit is wat de termen inhouden:
- kWp staat voor kilowattpiek en staat voor het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opleveren onder ideale omstandigheden.
- kWh staat voor kilowattuur en deze laat zien hoeveel energie er wordt opgewekt of verbruikt over een periode van een uur. Deze term wordt dus gebruikt om energieverbruik of de opbrengst van zonnepanelen aan te geven over een bepaalde periode.
Om te berekenen hoeveel kWh een zonnepaneel kan produceren, wordt het piekvermogen (kWp) van het paneel vermenigvuldigd met het aantal zonuren per dag en het rendement van het paneel.
Wat leveren zonnepanelen op in de winter, lente, zomer en herfst?
Zonnepanelen leveren zonne-energie als de zon schijnt. In Nederland verschilt het aantal zonuren gedurende het jaar sterk.
De herfst (september t/m november) is goed voor 19% van de jaaropbrengst. De opbrengst in de winter (december t/m februari) is het laagst, namelijk 10% van de jaaropbrengst. In de lente (maart t/m mei) wordt de opbrengst beter, dan leveren de panelen 34% van de jaaropbrengst. In de zomer (juni t/m augustus) bereikt de opbrengst zijn piek met 37% van de jaaropbrengst.
Wat moet ik doen als mijn zonnepanelen geen energie produceren?
Neem contact met ons op als je merkt dat je zonnepanelen geen energie produceren en ga niet zomaar zelf je dak op of sleutelen aan bedrading. Houd er rekening mee dat weersomstandigheden ook een rol kunnen spelen. Zonnepanelen produceren minder energie bij bewolkt weer of tijdens de wintermaanden.
Wekt een zonnepaneel 's nachts energie op?
Nee, ‘s nachts wekken zonnepanelen geen zonne-energie op omdat de zon dan niet schijnt. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om energie op te wekken.
Financieel
Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering in zonnepanelen terugverdien?
De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de energieprijzen, de productie van je panelen en de kosten van de panelen. Gemiddeld is de terugverdientijd 4 tot 6 jaar. Dat betekent dat het een investering is met een rendement dat vele malen hoger ligt dan de gemiddelde spaarrente.
Hoe werkt de salderingsregeling?
Met de huidige salderingsregeling ontvang je een terugleververgoeding voor je opgewekte zonne-energie die je niet direct zelf gebruikt. Voor actuele informatie over de salderingsregeling lees je dit blog.
Hoeveel kost een thuisbatterij?
Op dit moment verkopen we nog geen thuisbatterijen.
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Wat zonnepanelen kosten hangt af van het type paneel dat je kiest. Bij Svea Solar kun je kiezen tussen de Design en Pro panelen.
Kan ik geld besparen met zonnepanelen?
Ja, je kunt zeker geld besparen met zonnepanelen. Hoeveel precies hangt af van jouw specifieke situatie.
Stopt de salderingsregeling binnenkort?
Begin 2024 is het voorstel om de salderingsregeling af te bouwen weggestemd in de Eerste Kamer. Hierdoor blijft salderen bestaan zoals je het nu kent. Lees hier meer over de toekomst van salderen.
Zijn er subsidies beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen?
Er zijn geen landelijke subsidies beschikbaar voor particulieren die zonnepanelen willen plaatsen op hun woonhuis. Voor zakelijke gebruikers is er tot eind 2023 wel een subsidie beschikbaar (Investeringssubsidie Duurzame Energie, ISDE).
Als particulier zijn er wel een aantal andere financiële voordelen:
- De investering in een zonnesysteem is sinds 1 januari 2023 btw-vrij
- Je kunt geld terug ontvangen voor je overschot aan zonne-energie. Lees hier meer over salderen.
Zijn zonnepanelen een rendabele investering?
Jazeker! Naast het milieueffect, is een investering in zonnepanelen ook economisch gezien slim. De terugverdientijd is doorgaans ongeveer 4 tot 6 jaar, afhankelijk van je omstandigheden. Dat betekent dat het een investering is met een rendement dat vele malen hoger ligt dan de gemiddelde spaarrente. Hoe eerder je begint, hoe eerder je je investering hebt terugverdiend.
Wat kost het om zonnepanelen te installeren?
Bij Svea Solar gaan wij voor het totaalpakket. De installatie van zonnepanelen is dus inbegrepen in de offerteprijs.
Waar kan ik terecht met vragen over de facturering?
Je kunt contact opnemen met onze financiële afdeling voor vragen over uw rekening of facturen. Onze financiële afdeling is bereikbaar via +31 40 2001025.
Installatie
Hoe lang duurt het om zonnepanelen te installeren?
Over het algemeen kunnen onze ervaren installateurs het zonnesysteem binnen één dag monteren. Na de installatie geniet je meteen van groene energie in je eigen huis!
Kan ik mijn zonnepanelen zelf installeren?
Bij Svea Solar kies je voor een totaalpakket. Wij verzorgen het materiaal en de installatie, zodat jij nergens meer naar om hoeft te kijken. Zo weet je zeker dat de installatie op de juiste wijze verloopt. Het is belangrijk dat het systeem op de juiste manier wordt aangesloten, omdat je anders kortsluiting kunt veroorzaken. Als je kiest voor zonnepanelen via Svea Solar is het niet mogelijk om de panelen zelf te installeren.
Kan ik zonnepanelen op elk type dak installeren?
Wij plaatsen alleen zonnepanelen op schuine daken met dakpannen, met een maximale hoek van 50 graden, en platte daken met Bitumen dakbedekking.
Kunnen zonnepanelen aan de muur worden gemonteerd?
Nee, Svea Solar installeert geen zonnepanelen aan de muur.
Is mijn oude dak sterk genoeg voor zonnepanelen?
Het gaat niet zozeer om hoe oud je dak is, maar om de staat van het dak. Oudere daken hebben over het algemeen meer slijtage opgelopen en zijn daarom vaak in slechtere staat dan daken van nieuwere huizen. Is het dak onderhouden? Dan kan een ouder dak ook geschikt zijn voor zonnepanelen.
Verder kan je zelf de staat van het dak bepalen door volgende vragen te beantwoorden:
- Wanneer is het dak gelegd? - en wanneer zou een renovatie relevant zijn?
- Is het dak ouder dan 25 jaar? Check dan of geen asbest in zit, want in dat geval kunnen we geen zonnepanelen installeren.
- Heeft het dak schade?
- Heeft het dak coatings? - zoals mos of iets dergelijks?
- Hoe sterk is het dak? - je dak moet namelijk het extra gewicht van zonnepanelen kunnen dragen (ca. 12-15 kg/m²).
Het is dus erg belangrijk om een deskundige te raadplegen en ervoor te zorgen dat het dak om veiligheidsredenen goed genoeg is. Uiteraard kunnen onze Svea-experts je helpen om die vragen te beantwoorden. Neem dus gerust vrijblijvend contact op.
Zonnepanelen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Het is dus slim voor de installatie van je zonnepanelen te bekijken of je je dak wilt renoveren of niet.
Moet ik thuis zijn als jullie mijn zonnepanelen installeren?
Ja, het is belangrijk dat je aanwezig bent bij aankomst en vertrek van de installateurs. Tussendoor ben je in de gelegenheid om naar de supermarkt te gaan, je kinderen op te halen, etc.
Waar moet ik op letten bij de installatie van zonnepanelen?
Onze installateurs zorgen voor een vlekkeloze installatie. Daar hoef jij in principe niets voor te doen. Wel vragen we je om enkele zaken voor te bereiden via een mail.
Wat is het beste moment om zonnepanelen te plaatsen?
Liever vandaag dan morgen, als je het ons vraagt! In de lente en zomer leveren de zonnepanelen het meeste op, dus het zou perfect zijn als de installatie dan op je dak ligt. Als je dit leest in de herfst of winter is er geen reden om te wachten tot de zomer, want ook in de winter en herfst wek je zonne-energie op.
Service en garantie
Hoe kan ik technische ondersteuning krijgen?
Voor technische ondersteuning kun je contact opnemen met onze klantenservice op service@sveasolar.nl of +31 40 2001025.
Wie moet ik contacteren voor service aan mijn producten?
Services worden uitgevoerd door ons of een installerende partij. Je kan steeds contact opnemen met onze klantenservice op service@sveasolar.nl of +31 40 2001025.
Waar kan ik terecht voor informatie over een openstaande vraag?
We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat je vraag tijdig en zonder problemen worden afgehandeld. Mocht er een probleem zijn, neem dan contact op met onze klantenservice op service@sveasolar.nl of +31 40 2001025. Zij helpen je graag verder.
Hoe kan ik beroep doen op mijn garantie?
Alle garanties zijn geldig gedurende hun looptijd. Voor service en ondersteuning kun je contact opnemen met onze klantenservice op service@sveasolar.nl of +31 40 2001025.