De voordelen en nadelen van zonnepanelen

De voordelen en nadelen van zonnepanelen

Voor ons heeft transparantie hoge prioriteit. Daarom zijn we altijd eerlijk over de voordelen én nadelen van zonnepanelen. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken in de aanschaf van zonnepanelen.


De voordelen van zonnepanelen

1. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk

Natuurlijk beginnen we met het meest voor de hand liggende voordeel. Dat is logisch, want ons milieu, onze planeet, onze natuur is ongekend belangrijk. Bij het omzetten van zonnestralen in zonne-energie komt geen koolstofdioxide of andere vervuilende uitstoot vrij die de atmosfeer kan aantasten. Met andere woorden, door zonnepanelen brengen we ons milieu niet in gevaar om aan onze energiebehoefte te voldoen. Dat is met fossiele brandstoffen een heel ander verhaal! 

2. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig

Een groot voordeel van zonne-energie is dat het onderhoud van zonnepanelen bijna nihil is ten opzichte van hun levensduur. Wanneer er sneeuw valt of er bladeren op de panelen vallen is het wel belangrijk om ze schoon te maken. Terwijl de zonnepanelen hun werk doen, kun jij je richten op andere belangrijke zaken in je dagelijks leven. 

3. Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis

Een investering in zonnepanelen betekent een investering in je huis. Je krijgt er namelijk een beter energielabel door, en dat is iets waar steeds vaker naar gekeken wordt door potentiële kopers. Daarnaast zorgen zonnepanelen bij de verkoop van je huis voor €5000 tot €5500 meerwaarde. Een toekomstige verhuizing staat de aanschaf van een zonnesysteem dus niet in de weg.

4. Zonne-energie is hernieuwbaar

Onze zon raakt nooit ‘op’. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die op een dag wel opraken. Een duidelijk voordeel van zonne-energie is dat de energie van de zon constant hernieuwbaar is en er is geen bewijs dat dit zal veranderen - in ieder geval niet de komende 4 miljard jaar. Zonne-energie is dan ook een doorslaggevende factor als het gaat om de energietransitie.

5. Zonnepanelen verlagen je energierekening

Doordat je je eigen zonne-energie produceert, gebruik je minder energie van je energieleverancier. Dit verlaagt structureel je energierekening. Ook ben je hierdoor minder afhankelijk van prijsschommelingen op de markt. 

6. Zonnepanelen zijn fiscaal aantrekkelijk

Sinds januari 2023 betaal je als particulier geen btw op zonnepanelen. Je schaft ze nu dus aan tegen een 0% belastingtarief. Hiermee hoopt de overheid de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Klik op de link en kom meer te weten over btw-vrij investeren in duurzame energie. 

7. Zonnepanelen zijn een slimme investering

De terugverdientijd van zonnepanelen is 4 tot 6 jaar, en daarna geniet je nog jarenlang van gratis energie. Dit is een investering die je met de huidige rente op de spaarrekening niet zomaar verdient! Daarnaast ben je er met zonnepanelen zeker van dat je je investering terugverdient, op de aandelenmarkt is dat niet altijd zo…


De nadelen van zonnepanelen

1. Zonnepanelen hebben hoge eenmalige kosten

De eenmalige kosten voor de aanschaf en plaatsing van een zonnesysteem kun je zien als een nadeel. De investering is echter klein in vergelijking met de verwachte besparingen op je energierekening gedurende de levensduur van je zonnesysteem. Daarnaast is het 0% btw-bedrag gunstig bij de aanschaf van zonnepanelen. Je hebt je zonnepanelen binnen 4 tot 6 jaar de investering al terugverdiend!

2. Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt

Een essentieel onderdeel voor het opwekken van energie, is de zon. In het donker wek je dus geen zonne-energie op. Je kunt daarom niet de klok rond van zonne-energie profiteren. In de winter schijnt de zon ook minder vaak, maar desondanks wek je ook in de winter zonne-energie op. Weliswaar minder dan in de zomer.

3. Zonnepanelen hebben ruimte nodig

Wanneer je een plat dak met Bitumen dakbedekking hebt of een schuin dak met een helling tot maximaal 50 graden, dan kun je deze alinea overslaan. Wanneer je geen eigen dak hebt, omdat je bijvoorbeeld in een benedenwoning woont, is deze alinea wel voor jou bestemd. In dit geval kún je namelijk geen zonnesysteem plaatsen. Ook plaatsen we geen zonnepanelen op o.a. rieten en golfplaten daken, daken met asbest en daken die de hele dag in de schaduw staan. Wil je toch bijdragen aan een duurzame toekomst, kies dan een energieleverancier die uitsluitend groene stroom levert. 


De voor- en de nadelen van zonnepanelen op een rijtje

In dit blog heb je uitgebreid gelezen wat de voordelen en nadelen van zonnepanelen zijn. We sommen ze hier nog even voor je op: 

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen:

  1. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk
  2. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig
  3. Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis
  4. Zonne-energie is hernieuwbaar
  5. Zonnepanelen verlagen je energierekening
  6. Zonnepanelen zijn fiscaal aantrekkelijk
  7. Zonnepanelen zijn een slimme investering

Dit zijn de nadelen van zonnepanelen:

  1. Zonnepanelen hebben hoge eenmalige kosten
  2. Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt
  3. Zonnepanelen hebben ruimte nodig


Conclusie

Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Als je het ons vraagt zeggen wij volmondig: JA! Niet alleen omdat er méér voordelen zijn, maar ook omdat de nadelen in het niet vallen bij de voordelen.