Waarom het nu tijd is om je huis te verduurzamen en wat er gebeurt als je dit niet doet

Waarom het nu tijd is om je huis te verduurzamen en wat er gebeurt als je dit niet doet

Tegenwoordig is er veel informatie te vinden over de verduurzaming van je huis, maar het is niet altijd even duidelijk waarom we moeten verduurzamen en wat het jou kan opleveren. Heb je al eens nagedacht over groene energie of zijn simpele energiebesparende maatregelen in huis voldoende voor je?

Dit zijn de 5 redenen waarom het nu tijd is om te verduurzamen.

1) Energieprijzen blijven stijgen en onzeker

Energieprijzen zijn al jaren aan het stijgen. In juni 2023 betaalde je, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gemiddeld 37% meer voor energie dan in juni 2022. Volgens strategy& van PwC network zal onze integrale energierekening van gemiddeld €1.300/jaar per inwoner in 2020 stijgen naar gemiddeld €2.900/jaar per inwoner in 2040. Dit is een stijging van €1.600 per inwoner in 20 jaar tijd.

Onzekerheid blijft aanhouden

Kook je nog op gas of stook je op aardgas? Die prijzen stijgen volgens trendrapporten nog meer vanwege een gastekort en de hoge vraag naar gas. Daarbij zal er volgens de laatste informatie van de Rijksoverheid vanaf 2050 geen gas meer beschikbaar zijn in Nederland, maar zal er nog enkel gekookt en gestookt kunnen worden met duurzame installaties.

Deze verandering is vastgelegd in de Energieagenda van de Rijksoverheid, die de koers uitzet naar een CO2-arme energievoorziening vanaf 2050. Dit betekent dat je best nu al nadenkt over verduurzaming van je huis. Zo zorg je niet alleen voor lagere energiekosten, maar je zorgt er ook voor dat je huis future-proof is en dat je bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Mooi meegenomen toch?

2) Onzekerheid over elektriciteitsbeschikbaarheid

Factoren zoals extreme weersomstandigheden, storingen in het elektriciteitsnet en piekvraagperiodes leiden tot onderbrekingen in de stroomvoorziening, wat ongemakken met zich meebrengt, zegt Rijksvastgoedbedrijf, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Ze geven aan dat je netbeheerder het recht heeft om je van het net te halen als je structureel te veel energie verbruikt, zeker tijdens de piekvraagperiodes.

Als je afhankelijk bent van het traditionele net, ben je kwetsbaarder voor prijsschommelingen en storingen op de energiemarkt. Je kan voor zekerheid kiezen door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen.

Heb jij al zonnepanelen, maar ben je nog steeds te afhankelijk van het traditionele net? Kijk dan eens of het mogelijk is om jouw energie slimmer te gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste wasmachines een timer hebben? Met deze functie kan je de wasmachine timen om doorheen de dag de was te doen, op groene stroom.

Wil je toch meer netonafhankelijkheid creëren, dan is een thuisbatterij misschien de oplossing voor jou.

3) Woning stijgt in waarde

Volgens Brainbay zou de waarde van een huis met een goed energielabel 7,2% hoger zijn, dan datzelfde huis met een slecht label.

Sinds 2008 is het verplicht om bij verkoop van een woning een energielabel voor te kunnen leggen. Die gaan van label G (zeer onzuinig) tot A++++ (heel zuining). De Universiteit van Tilburg en Universiteit Maastricht onderzochten de impact van het energielabel bij de verkoop van een woning.

Tijdens dat onderzoek bleek dat steeds meer huizenkopers op zoek zijn naar een woning waar niet veel meer aan hoeft te gebeuren en dus ook kritischer zijn.  Daarnaast zijn er ook financiële voordelen bij het kopen van een duurzame woning zoals rentekortingen en bijzondere leningen bij verschillende hypotheekverstrekkers, wat het extra aantrekkelijk maakt.

Door te verduurzamen zorg je niet alleen voor waardebehoud van de woning, maar ook voor een stijging in waarde. Een slimme investering dus!

4) Meer comfort en levenskwaliteit

Volgens onderzoeksbureau Ipsos zette, in de winter van 2022, bijna de helft van de Nederlanders de verwarming lager of uit omwille van de hoge prijzen. Wist je dat dit niet alleen je comfort en levenskwaliteit verlaagt, maar dat dit niet goed is voor je woning? Duurzaamheidsconsultancybureau Energiek zegt het volgende.

Als je de verwarming lager zet, krijg je condensatie of vocht. Dit kan leiden tot schimmels, wat schadelijk is voor je gezondheid én het brengt extra kosten met zich mee voor het onderhoud van je woning.

Door te investeren in verduurzaming zoals betere isolatie, ventilatie, zonnepanelen of een warmtepomp krijg je een constantere binnentemperatuur en een gezonder binnenklimaat. Vermijd tocht en vochtproblemen die later kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Je investeert zo niet alleen in je woning, maar ook in jezelf.

5) Voorbereid op toekomstige regelgeving

Dat het klimaat aan het veranderen is, daar is geen twijfel meer over mogelijk. Dit resulteert rechtstreeks in strengere regelgeving en toenemende bezorgdheid op nationaal en internationaal niveau. Door te verduurzamen, ben jij die nieuwe wetgevingen en maatregelen voor en ben je de komende jaren zeker dat je geen plotse kosten opgelegd krijgt.