Energie wordt duurder en dit is hoe jij kan besparen

Energie wordt duurder en dit is hoe jij kan besparen

Door de groei aan elektrische apparaten in onze samenleving verbruiken we steeds meer stroom, wat leidt tot hogere rekeningen en een grotere belasting van het elektriciteitsnet. Dit heeft niet alleen financiële gevolgen, maar ook een ecologische impact. In dit blog bekijken we het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands gezin, bespreken we de apparaten die onopgemerkt veel energie verbruiken, en geven we tips om je energieverbruik te verminderen.


Gemiddeld stroomverbruik van een Nederlands gezin

Tussen de jaren ‘90 en 2008 was er een constante stijging in stroomverbruik van ongeveer 2%. Volgens Selectra is de stijging sinds 2008 stabieler, maar neemt het elektriciteitsverbruik per huishouden in Nederland jaarlijks toe. Dit komt door de verdere elektrificatie, zoals een toename van elektrische apparaten en elektrische voertuigen.

Volgens Nibud verbruikt een Nederlands gezin gemiddeld 2.800 kWh elektriciteit en 1100m3 gas per jaar. Dat zorgt voor een jaarlijkse energierekening van ongeveer €2700. Deze cijfers variëren afhankelijk van de grootte van het gezin en het type woning.

Door je huis te verduurzamen zoals isoleren of zonnepanelen installeren, kan je deze kosten aanzienlijk verlagen. Heb je al zonnepanelen? Dan is het aangeraden om zoveel mogelijk apparaten overdag te gebruiken terwijl je zelf energie opwekt. Zo zorg je zelf voor een grotere onafhankelijkheid van het net. Hieronder volgen nog enkele tips.


Apparaten die onopgemerkt veel stroom verbruiken 

Dat we met z’n allen meer energie verbruiken staat vast, maar wist je dat je best een tot twee keer per jaar jouw huis kan nalopen om onnodig verbruik uit te sluiten? Er zijn namelijk veel apparaten in huis die aanzienlijk bijdragen aan je totale energieverbruik, zonder dat je ze gebruikt.


Sluipverbruik: onzichtbare energievreters in huis 

Je denkt dat het apparaat uit staat, maar toch gebruikt het energie. Dit heet sluipverbruik. Zo’n 10% van het totale energieverbruik van een gezin zou jaarlijks naar deze onzichtbare energievreters gaan.

Milieu Centraal vertelt dat er Europese regelgeving is die ervoor zorgt dat bij nieuwe apparaten, die binnen Europa verkocht worden, sluipverbruik geminimaliseerd wordt. Bij oude apparaten is dit niet het geval.

Hier enkele tips om het tegen te gaan:

  • Als het mogelijk is om het apparaat uit te zetten in plaats van stand-by, doe dat dan. In stand-by modus gebruikt een apparaat nog steeds stroom.
  • Ga je op vakantie of worden grote toestellen een tijd niet gebruikt zoals je televisie, koelkast, decoder, wifi versterkers of je (game)computer? Trek de stekker uit en gun je toestellen ook even rust.
  • Gebruik stekkerdozen met aan-en uitknoppen. Zet telkens als je apparaten niet gebruikt, de aan-en uitknop van de stekkerdoos uit.

Check de energielabels

Veel apparaten die je in de winkel ziet staan hebben een energielabel. Deze geven inzicht in het energieverbruik en de efficiëntie van het toestel. De labels gaan van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig) en helpen je met het maken van een slimme keuzes voor het milieu en je portemonnee. Energiezuinige apparaten zijn duurder in aankoop dan een apparaat met een slechter label, maar je verdient het verschil in aankoop op termijn terug.

Efficiënt gebruik apparatuur

Het stijgende stroomverbruik in de Nederlandse huishoudens is een uitdaging die vraagt om duurzame keuzes en efficiënt gebruik van je apparaten.

We hebben enkele tips voor je:

  • Gebruik timers voor de verlichting, je thermostaat, wasmachine en vaatwasser om het verbruik te regelen.
  • Regelmatig onderhoud en het schoonmaken van apparaten zoals je airco’s of koelkast kan de efficiëntie verhogen en het energieverbruik verlagen.
  • Tijdens het koken kan je ook energie efficiënt zijn. Gebruik deksels op potten om de kooktijd te verkorten en schakel je kookplaat en oven uit vlak voor het eten klaar is. Zo benut je de restwarmte zonder dat je extra stroom verbruikt.