Btw op zonnepanelen per 1 januari 2023 afgeschaft

20.01.2023
Woning met zonnepanelen

Sinds de energiecrisis neemt de markt voor zonnepanelen een hoge vlucht. Steeds meer mensen willen hun eigen schone elektriciteit produceren en zo minder afhankelijk worden van de sterk schommelende elektriciteitsprijzen. De Europese Raad en de Nederlandse regering heeft nu op deze ontwikkeling gereageerd. De aankoop van zonnepanelen is makkelijker gemaakt, door de btw op zonnepanelen af te schaffen. In dit blog lees je meer over de belangrijkste veranderingen.

 

Belastingvrij investeren in zonnepanelen

De investering in zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 btw-vrij. Voor panden met een woonfunctie is de btw op zonnepanelen van 21% naar 0% verlaagd. Hierdoor is het niet meer nodig om de btw terug te vragen. Het is zo nóg gemakkelijker om de stap te zetten naar verduurzaming. Wanneer een pand geen woonfunctie heeft, wordt er wel 21% btw berekent.


De situatie vanaf 1 januari 2023

We hebben goed nieuws! Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de investering in zonnepanelen. Deze regeling geldt ook voor de installatie en andere benodigde montagewerken zoals aanpassingen of veranderingen van de meterkast. De drempel om de power shift te maken wordt hierdoor nóg lager. Daarnaast zijn er een stuk minder administratieve werkzaamheden voor consumenten, bedrijven en de belastingdienst. Ben je klaar om te verduurzamen en geld te besparen? Door deze verandering heb je minder geld nodig om zonnepanelen aan te schaffen. Het belastingvrij aanschaffen van zonnepanelen is alleen geldig voor panden met een woonfunctie. Voor bedrijfseigenaren die hun pand willen voorzien van zonnepanelen, geldt nog altijd het 21% btw-tarief die ze later kunnen terugvorderen bij de belastingdienst. Wanneer je een offerte hebt ondertekend in 2022, krijg je 0% btw op je factuur in 2023.


De situatie vóór 2023

In 2022 betaalde je 21% belasting over zonnepanelen. Als je eigen energie gaat opwekken is het waarschijnlijk dat je ook energie teruglevert aan het energienet. Daarom word je beschouwt als kleine ondernemer. Hierdoor mag je dan ook de btw terugvragen na aanschaf van zonnepanelen. De naam op de factuur van de zonnepanelen, je energiecontract en de factuur van het energiebedrijf moeten gelijk zijn. De aanvraag van de btw-teruggave moet binnen zes maanden van het jaar waarin je zonnepanelen hebt aangeschaft. Lees hier meer over btw terugvragen op zonnepanelen.


Wat betekent het voor jou?

Deze regeling maakt de aanschaf van zonnepanelen voor jou als consument een stuk makkelijker en voordeliger is. Je hebt minder geld nodig voor het aanschaffen van zonnepanelen en er zijn minder administratieve handelingen nodig. Hierdoor hoopt de Europese Unie consumenten te motiveren om sneller de power shift te maken. Kijk hier voor ons duurzame oplossingen.

Ik ben particulier en koop zonnepanelen met 0% btw.

Vanaf 1 januari 2023 is de aankoop van zonnepanelen belastingvrij. Dit betekent dat je geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij je woning.


Ik ben particulier en koop zonnepanelen met 21% btw.

Ondanks de nieuwe regeling voor belastingvrij zonnepanelen aanschaffen zijn er uitzonderingen waarin je toch 21% btw betaalt. Als je vóór 1 januari 2023 voor de eerste keer zonnepanelen kocht, betaalde je 21% btw over de aanschaf. De btw kun je terugvragen. Hier lees je meer over het terugvragen van btw op zonnepanelen.


Wat bepaalt het btw-tarief?

Het is belangrijk om te weten dat de factuurdatum het btw-tarief bepaalt. Wanneer de factuurdatum in 2023 is, betaal je het btw-tarief van 0%. Is je factuurdatum in 2022? Dan betaal je het btw-tarief van 21%. Lees de voorbeelden om inzicht te krijgen over jouw situatie.


De zonnepanelen zijn geplaatst in 2022, de factuurdatum is in 2023.

Je hebt op 1 oktober 2022 een offerte gekregen voor de installatie en levering van zonnepanelen. Je hoefde niets aan te behalen. De zonnepanelen werden op 20 december 2022 geïntegreerd. De datum op de factuur die je later krijgt, is 20 januari 2023. Op die factuur is het btw-tarief 0%, want de factuurdatum ligt in 2023.


Ik krijg meerdere facturen in 2022 én 2023.

Je hebt zonnepanelen besteld in november 2022. De zonnepanelen werden geïnstalleerd op 29 december 2022. De uiterlijke datum van het aanbetalingsfactuur was 15 december 2022. Je hebt twee facturen ontvangen. De datum van de eerste factuur, voor de aanbetaling, is 1 december 2022. Op deze factuur is het btw-tarief 21%. De datum van de tweede factuur, voor de restantbetaling, is 15 januari 2023. Op deze factuur is het btw-tarief 0%. De btw van de eerste factuur, voor de aanbetaling, kun je terugvragen aan de belastingdienst. Wil je meer weten over het terugvragen van btw op zonnepanelen? Dat lees je hier!