Zonnepanelen per 1 januari 2023 btw-vrij

Zonnepanelen per 1 januari 2023 btw-vrij

Sinds de energiecrisis neemt de markt voor zonnepanelen een hoge vlucht. Steeds meer mensen willen hun eigen schone elektriciteit produceren en zo minder afhankelijk worden van de sterk schommelende elektriciteitsprijzen. De Europese Raad en de Nederlandse regering heeft nu op deze ontwikkeling gereageerd. De aankoop van zonnepanelen is makkelijker gemaakt, door de btw op zonnepanelen af te schaffen. In dit blog lees je meer over de belangrijkste veranderingen.

Belastingvrij investeren in zonnepanelen

De investering in zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 btw-vrij voor consumenten. Voor panden met een woonfunctie is de btw op zonnepanelen van 21% naar 0% verlaagd. Hierdoor is het niet meer nodig om de btw terug te vragen bij de belastingdienst. Het is zo nóg gemakkelijker om de stap te zetten naar verduurzaming. Wanneer een pand geen woonfunctie heeft, wordt er wel 21% btw berekent.


De situatie vanaf 1 januari 2023

We hebben goed nieuws! Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer over de investering in zonnepanelen. Deze regeling geldt ook voor de installatie en andere benodigde montagewerken zoals aanpassingen of veranderingen van de meterkast. De drempel om de power shift te maken wordt hierdoor nóg lager. Daarnaast zijn er een stuk minder administratieve werkzaamheden voor consumenten. Ben je klaar om te verduurzamen en geld te besparen? Door deze verandering heb je minder geld nodig om zonnepanelen aan te schaffen. Het belastingvrij aanschaffen van zonnepanelen is alleen geldig voor panden met een woonfunctie. Voor bedrijfseigenaren die hun pand willen voorzien van zonnepanelen, geldt nog altijd het 21% btw-tarief die ze later kunnen terugvorderen bij de belastingdienst. Wanneer je als consument een offerte hebt ondertekend in 2022, krijg je 0% btw op je factuur in 2023.


De situatie vóór 2023

In 2022 betaalde je als consument 21% belasting over zonnepanelen. Als je eigen energie gaat opwekken is het waarschijnlijk dat je ook energie teruglevert aan het energienet. Daarom word je beschouwt als kleine ondernemer. Hierdoor mocht je in 2022 de btw terugvragen na aanschaf van zonnepanelen.


Wat betekent het voor jou?

Deze nieuwe regel maakt de aanschaf van zonnepanelen voor jou als consument een stuk makkelijker en voordeliger. Je hebt minder geld nodig voor het aanschaffen van zonnepanelen en er zijn minder administratieve handelingen nodig. Hierdoor hoopt de Europese Unie consumenten te motiveren om sneller de power shift te maken. Kijk hier voor ons duurzame oplossingen.


Wat bepaalt het btw-tarief?

Het is belangrijk om te weten dat de factuurdatum van je zonnesysteem het btw-tarief bepaalt. Wanneer de factuurdatum in 2023 is, betaal je het btw-tarief van 0%. Is je factuurdatum in 2022? Dan betaal je het btw-tarief van 21%. Lees de voorbeelden om inzicht te krijgen over jouw situatie.


De zonnepanelen zijn geplaatst in 2022, de factuurdatum is in 2023.

Je hebt op 1 oktober 2022 een offerte gekregen voor de installatie en levering van zonnepanelen. Je hoefde niets aan te behalen. De zonnepanelen werden op 20 december 2022 geïntegreerd. De datum op de factuur die je later krijgt, is 20 januari 2023. Op die factuur is het btw-tarief 0%, want de factuurdatum ligt in 2023.


De zonnepanelen zijn in 2023 of later geplaatst én gefactureerd.

De factuur die je ontvangt bevat het 0% btw-tarief.

De zonnepanelen zijn in 2022 geplaatst en gefactureerd.

De btw op zonnepanelen kun je terugvragen tot uiterlijk zes maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Wanneer de factuurdatum van jouw systeem tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 ligt, kun je uiterlijk 1 juli 2023 de betaalde btw terugvragen.