De toekomst van salderen

De toekomst van salderen

Met de huidige salderingsregeling kun je 100% van je opgewekte zonne-energie salderen. Is er een kans dat de salderingsregeling verdwijnt? Wat is de status en wat is verstandig om te doen?

Wat is salderen?

First things first, wat is salderen ook alweer? Wanneer je stroom opwekt met je zonnepanelen, kun je direct die energie verbruiken in je woning. Toch gebruik je niet al je opgewekte stroom helemaal zelf. De energie die je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Voor deze gesaldeerde stroom krijg je geld terug van je leverancier. Voor deze opgewekte stroom krijg je hetzelfde tarief als wat je aan je energieleverancier betaalt. Zo krijg je een lagere energierekening. Aan salderen zit wel een maximum, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wanneer je zonnepanelen niet voldoende energie opwekken, neem je juist energie af bij je leverancier. Voor de stroom die je afneemt moet je betalen. Het proces van het verrekenen van de afgenomen en teruggeleverde energie heet salderen. Dat is de salderingsregeling vanuit de overheid, ook wel de terugleververgoeding genoemd.

Wordt salderen afgeschaft?

De salderingsregeling is een vorm van subsidie van de overheid. De regeling stimuleert Nederlanders om een zonnesystemen te installeren. En dat is gelukt! De bewustwording op het gebied van duurzaamheid is de afgelopen jaren flink gestegen. Daarmee ook de interesse in zonnepanelen. Hierdoor is de doelstelling van de overheid bereikt, waardoor er een wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling vanaf januari 2025 ingediend is. Wat nu?


Wat gaat er veranderen?

Op 13 februari 2024 is dit wetsvoorstel voorgelegd in de Eerste Kamer, die dat later op de dag verworpen heeft. Er zal dus voorlopig geen afbouw van de salderingsregeling zijn. De Tweede Kamer had het wetsvoorstel in februari 2023 nog goedgekeurd, maar na de Provinciale Statenverkiezingen van het voorjaar 2023 bleef er in de Eerste Kamer geen meerderheid meer over voor dit wetsvoorstel. De aankoop van een zonnesysteem blijft dus een slimme investering.

Door het behoud van de salderingsregeling blijft de zonnepaneel-eigenaar overgeleverd aan de energiebedrijven. Zo kan het zijn dat je als bezitter van zonnepanelen extra gaat moeten betalen voor stroom die je verbruikt van het net of misschien ga je moeten betalen om terug te leveren aan het net. Het klinkt vreemd, maar het is niet verboden om een onderscheid te maken tussen mensen met of zonder zonnepanelen, meldt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Wat is een slimme volgende stap?

Zonnepanelen kopen is een goede investering voor kleinverbruikers en voor grote huishoudens. Om het extra interessant te maken is het goed om te weten dat de salderingsregeling (voorlopig) blijft bestaan.

Het beste wat je kan doen met of zonder salderen is zelf je opgewekte energie verbruiken! Dat kun je doen door te streven naar een all-electrichuis waarbij je alleen nog elektrische energie verbruikt. Vervang bijvoorbeeld je gaskookplaat voor een inductiekookplaat. Hou je energieverbruik gemakkelijk in de gaten met een slimme meter. Verander je ritme en doe al je taken wanneer de zon schijnt. Hierdoor wordt je stroomverbruik van je leverancier minder en maak je meer gebruik van je eigen panelen. Of – als je het grootser aan kunt pakken – vervang je cv-ketel door een warmtepomp. Ga over op een elektrische auto en laad deze op met behulp van je zonnepanelen.

Het belangrijkste is om je opgewekte energie direct te verbruiken. Je kunt de energie die je opwekt niet opslaan voor later. Tenzij je een thuisbatterij aanschaft natuurlijk! Met een thuisbatterij kun je energie opslaan voor later gebruik, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de energie die je zelf opwekt. Dit is de volgende stap die je zet richting energieonafhankelijkheid. Wil je meer weten over de batterij? Dat lees je hier.

Door zonne-energie te gebruiken voor jouw woning draag je bij aan een duurzame toekomst én verlaag je energiekosten op jaarbasis. Daarnaast krijg je de btw over je zonnepanelen terug, wat de aanschaf nog aantrekkelijker maakt. 

Wil je meer weten over een zonnesysteem voor jouw dak? Vraag gratis je offerte aan en laat je helpen door een van onze solar specialisten.