
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Welk type zonnepanelen gebruikt Svea Solar?
Wij hechten veel waarde aan kwaliteit en hebben de leveranciers van onze producten zorgvuldig uitgekozen. We werken met topleveranciers op de markt.
Daarnaast zien onze zonnepanelen er niet alleen goed uit – ze zijn slim te maken! Dat betekent dat wij de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar maken en in verschillende richtingen en hellingshoeken kunnen plaatsen. Daarmee worden onze zonnepanelen minder gevoelig voor schaduw, wat betekent dat de zonnepanelen dichter bij schaduwrijke objecten geplaatst kunnen worden, zoals bijvoorbeeld schoorstenen. Dit maakt het mogelijk om op bijna ieder dak een geschikt oppervlak te vinden!
Zijn zonnepanelen een rendabele investering?
Jazeker! Naast het milieueffect, is een investering in zonnepanelen ook economisch gezien verantwoord. De terugverdientijd is doorgaans ongeveer 5 - 8 jaar, afhankelijk van je omstandigheden. Dat betekent dat het een investering is met een rendement dat vele malen hoger ligt dan de gemiddelde spaarrente.
Hoeveel elektriciteit produceren zonnepanelen?
Hoeveel zonne-energie je zonnepanelen per jaar produceren, wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren. Eerst en vooral zijn er de verschillende seizoenen, die zorgen voor andere omstandigheden. In de zomer hebben we meestal een overschot aan zonne-energie, terwijl we dat in de winter moeten compenseren met andere elektriciteit, simpelweg omdat er dan minder zonne-uren zijn. Maar het is mogelijk om schattingen te maken van het verwachte vermogen van je zonnepanelen op basis van hun rendement en de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit (kWh) per geïnstalleerde kW.
Als het gaat om de maatstaf kWh per geïnstalleerde kW, dan zeggen we meestal dat een geïnstalleerde kW ongeveer 800-1.100 kWh per jaar oplevert. Als je zonnepanelen een piekvermogen van 2000 Wp hebben, kunnen ze dus ongeveer 1.600-2.200 kWh per jaar aan zonne-energie produceren.
Kan ik zonnepanelen op mijn dak hebben?
Waarschijnlijk wel! Het meest optimale dak voor zonnepanelen, is een dakoppervlak zonder schaduw dat op het zuiden gericht is met een hellingsgraad van ongeveer 40 graden. Als het dak zuidwestwaarts of zuidoostwaarts gericht is, gaat er ongeveer 6% van de jaarlijkse productie af, en een hellingsgraad van 40 graden ± 10 graden zorgt voor een productieverlaging van ongeveer 2 procent. Zodoende kunnen zonnepanelen zelfs rendabel zijn als niet aan de optimale voorwaarden wordt voldaan. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een gratis adviesgesprek!
Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te installeren?
Een vergunning is doorgaans niet noodzakelijk zolang de zonnepanelen direct op het dak worden geplaatst en in dezelfde hoek als het dak. Er kunnen uitzonderingen zijn zoals:
- Als veiligheidsmaatregelen zoals bijvoorbeeld een steiger om gemeentegrond geplaatst moeten worden, kan een vergunning noodzakelijk zijn.
- Als het een monumentaal pand betreft of als er sprake is van een beschermd stads- of dorpsgezicht.
Hoe snel kunnen mijn zonnepanelen worden geplaatst?
De vraag naar zonnepanelen is op dit moment enorm. Afhankelijk van je regio, geven we je informatie over wanneer we streven te installeren. Vraag je offerte op en een van onze Svea-experts kan je de informatie geven. Zodra je installatie gepland is, kan deze over het algemeen binnen één dag worden gerealiseerd.
Veelgestelde vragen over thuisbatterijen
Wat is een thuisbatterij en hoe werkt deze?
Zonnepanelen wekken elektriciteit op wanneer de zon schijnt. Een deel van deze stroom gebruik je direct in je huis. De stroom die je niet gebruikt, wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Als je een batterij installeert, kan deze energie in je batterij worden opgeslagen. Die kun je dan gebruiken na zonsondergang of op een bewolkte dag. Met een thuisbatterij kun je dus de zonne-energie die je opwekt, opslaan voor later verbruik.
Waarom heb ik een thuisbatterij nodig?
De opgewekte energie van je zonnepanelen moet je direct verbruiken in je woning. Met een thuisbatterij kun je die energie opslaan voor later verbruik. Je zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk van de door jou opgewekte zonne-energie zelf kunt verbruiken. Dat maakt je steeds onafhankelijker in je energieverbruik.
Hoe installeer je een thuisbatterij?
Een thuisbatterij kan gelijktijdig met je zonnepanelen worden geïnstalleerd. We maken met kabels verbinding tussen de batterij en je omvormer. Afhankelijk van de opslag van je batterij, heeft deze wel wat plek nodig. Je kunt een batterij op de grond plaatsen of aan de muur hangen, niet te ver van de meterkast.
Hoeveel kost een thuisbatterij?
We werken met vaste prijzen. De kostprijs hangt af van de opslagcapaciteit van de batterij, die we berekenen op maat van jouw verbruik. Bij de prijs is de installatie inbegrepen. Wel attenderen we je erop dat je op een batterij geen btw-teruggave krijgt, waar dat wel het geval is voor je zonnesysteem.
Veelgestelde vragen over laadpunten
Wat is een laadpunt voor elektrische auto's?
Een laadpunt is ontwikkeld voor het opladen van elektrische auto’s en hybriden. Het opladen wordt veiliger en sneller dan in een standaard stopcontact met het laadstation.
Waarom heb je een laadpunt nodig?
Je kunt met meer stroom opladen, wat dus betekend sneller opladen dan met een standaard stopcontact. Een laadpunt is ook veiliger, het voorkomt namelijk oververhitting (in het ergste geval brand) omdat het laadpunt zelf foutmeldingen kan herkennen en het laden kan stoppen.
Hoe word een EV laadpunt geïnstalleerd?
Het is een vereiste dat een gecertificeerde elektricien het laadpunt installeert. Wij bieden je de installatie van het laadpunt gratis aan. Voor een veilige installatie moet het laadpunt beschermd worden door aparte groepen en een aparte aardlekschakelaar, een zogenoemde persoonlijke bescherming stroom onderbreker. Dit is allemaal inbegrepen.
Is het Easee laadpunt geschikt voor alle elektrische auto’s?
Het laadpunt dat wij aanbieden volgt de Europese standaard (type 2) en werkt voor alle auto’s die aan deze standaard voldoen. Het systeem kan tussen 1.4-22kW opladen in 1- en 3-fasen.
Wat is het verschil tussen opladen in enkel fase en drie fase?
De auto’s van vandaag kunnen vaak met enkel en drie fase opladen, ook wel 1-fase of 3-fase. Het verschil is dat bij het opladen met drie fasen de stroom over drie verschillende geleiders is verdeelt in plaats van één. Het resultaat hiervan is dat je met drie fasen ongeveer drie keer meer stroom krijgt dan met enkel fase opladen.
Wat is het verschil tussen opladen in enkel fase en drie fase?
De auto’s van vandaag kunnen vaak met enkel en drie fase opladen, ook wel 1-fase of 3-fase. Het verschil is dat bij het opladen met drie fasen de stroom over drie verschillende geleiders is verdeelt in plaats van één. Het resultaat hiervan is dat je met drie fasen ongeveer drie keer meer stroom krijgt dan met enkel fase opladen.
Wat is het verschil tussen type 1 en type 2?
De EU standaard voor auto’s en laadstations is Type 2, dit word door meeste fabrikanten gebruikt. Type 1 komt vaak voor in Azië.
Is het mogelijk meer dan één elektrische auto tegelijkertijd op te laden?
Het laadpunt kan door verschillende auto’s op verschillende momenten worden gebruikt. De lader die wij aanbieden, Easee, geeft de mogelijkheid drie laadstations op rij te installeren. Als je er meer wilt installeren zal je een dynamische load balancer toe moeten voegen. Dit is een systeem dat de belasting op uw elektriciteitsnet meet, zodat je hoofdaansluiting er niet uit springt.
Hoe zit het met laadpunten voor bedrijven en appartementencomplexen?
Wij bieden laadpunten aan voor bedrijven en appartementencomplexen. Bij het laadpunt zit een RFID systeem dat ook als sleutel voor het opladen kan werken en de hoeveelheid kWh die per sleutel is opgeladen bijhoud. Deze informatie wordt naar een ondersteunend programma gestuurd en vanuit dit programma kun je rekeningen sturen naar de gebruikers voor het energieverbruik.