5 beroemde gebouwen met zonnepanelen

5 beroemde gebouwen met zonnepanelen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de moderne architectuur. Architecten gaan tegenwoordig verder dan esthetiek en functionaliteit. Duurzaamheid komt steeds hoger in het vaandel! Niet alleen nieuwe gebouwen maar ook oude gebouwen worden gemoderniseerd. In deze blogpost verkennen we enkele bekende gebouwen die succesvol zonne-energie opwekken.

1. De Eiffeltoren

Dat je op de Eiffeltoren een hapje kunt eten is al erg bijzonder. Maar dat je energieverbruik in dat restaurant deels gecompenseerd wordt met zonne-energie is al helemaal uniek! Het restaurant op de eerste verdieping van de Eiffeltoren bevat 10 vierkante meter aan zonnepanelen. Deze panelen dekken 50% van het warm waterverbruik in dit restaurant. Daarnaast bevat de Eiffeltoren twee windturbines op 120 meter hoogte. Ze zijn onopvallend omdat ze in dezelfde bruine kleur zijn geverfd als het monument zelf. In het huidige ontwerp kunnen de windturbines 360 graden rondom het gebouw wind opvangen en 10.000 kWh per jaar opwekken. Bovendien veroorzaakt het gebruik geen geluidsoverlast, omdat het een 100% stil systeem is. Daarnaast gebruikt dit beroemde gebouw een efficiënt verwarmingssysteem, zuinige led-verlichting en een regenwaterrecuperatiesysteem.

Eiffeltoren zonnepanelen

Bron: CBS News

2. Het Witte Huis

Eind jaren ‘80 werden er al zonnepanelen op Het Witte Huis geïnstalleerd. Die werden vervolgens verwijderd, totdat Barack Obama zorgde voor hun terugkomst. In 2014 werden de zonnepanelen opnieuw geïnstalleerd. Naar schatting produceren ze jaarlijks ongeveer 19.000 kWh. Dat is goed voor 19.000 wasbeurten, 19.000 uur stofzuigen of 190.000 uur televisiekijken.

3. Het Vaticaan

De pauselijke staat Vaticaanstad heeft een installatie van 2.400 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de Nervi Hall, de plek waar audiënties en concerten worden gehouden. Ze hebben daarnaast ook zonnepanelen geïnstalleerd en gloeilampen vervangen door LED-lampen. Hiermee hebben ze hun ecologische voetafdruk met 225.000 kg CO2-uitstoot verminderd. Ze hopen hun uitstoot vóór 2050 zelfs tot nul terug te brengen.

Vaticaan solar panels

Bron: Archilovers

4. Burj Khalifa

De Burj Khalifa, is het hoogste gebouw ter wereld en staat in de stad Dubai. Het gebouw is 828 meter hoog en heeft daarmee een behoorlijk oppervlak waar panelen op geplaatst kunnen worden. Daarnaast is Dubai gebouwd in een woestijn met veel droogte en zonuren. Deze combinatie maakt het een uitgelezen locatie om zonne-energie op te wekken. De zonnepanelen staan echter niet op de Burj Khalifa zelf, maar op het gebouw waar de bijbehorende kantoren zitten. Dit gebouw bevat bijna 400 zonnepanelen en levert daarmee 3.200 kWh per dag op.

Burj offices

Bron: Emirates247

5. Apple Park

Sinds 2018 draait Apple 100 procent op hernieuwbare energie. Deels komt dat door het zonnesysteem dat op het dak geïnstalleerd staat. Het ronde ‘spaceship’ hoofdkantoor van Apple ziet er futuristisch uit en bevat duizenden zonnepanelen. De zonnepanelen op het dak van Apple Park zijn niet alleen functioneel, maar dragen ook bij aan het iconische ontwerp van het gebouw. Hiermee laat het zien dat duurzaamheid en esthetiek hand in hand kunnen gaan.

Apple park zonnepanelen

Bron: MacFreak

Zonnepanelen voor je huis

Jouw huis is wellicht iets minder wereldberoemd dan de bovengenoemde monumenten. Desondanks is zonne-energie voor jou een betaalbaar en haalbaar alternatief op fossiele brandstoffen. Join the Power Shift en start met het opwekken van eigen zonne-energie.