8 feiten over zonne-energie

8 feiten over zonne-energie

Zonne-energie is, als je het ons vraagt, een wonder van de wetenschap. En daarnaast ook de sleutel tot een duurzame toekomst. Er is een hoop bekend over de zon en haar gave om energie te produceren. Lees hoe fascinerend de zon is in dit blog met 8 feiten over zonne-energie.

1. De snelste vorm van energie in het universum is licht

Licht reist met een snelheid van 1.000 miljoen kilometer per uur. Daarmee is licht het snelste wat er op aarde bestaat; er is niets dat sneller is dan het licht! Licht legt de afstand van de zon naar de aarde af in 8 minuten en 19 seconden. Het duurt een paar seconden langer voordat het licht door de zonnepanelen op je dak wordt opgevangen.


2. De zon zendt veel meer energie uit naar de aarde dan wij kunnen verbruiken

De zon is 109 keer groter dan de planeet waarop wij leven en kan 4.000 keer meer energie uitstralen dan wij op aarde verbruiken. De zonnestraling die de aarde in één uur ontvangt van de zon, is gelijk aan ons jaarlijkse elektriciteitsverbruik in de wereld. Kies voor zonnepanelen als jij ook een deel van deze zonne-energie wilt opvangen voor je eigen energieverbruik.


3. Zonne-energie is (zo goed als) eindeloos

Onze zon hangt al bijna 5 miljard jaar in de lucht. Pas sinds de jaren ‘70 speelt zonne-energie een rol in onze energievoorziening op aarde, maar het is nu al een van de belangrijkste bronnen voor hernieuwbare energie. Gelukkig zijn er geen aanwijzingen dat zon op korte termijn gaat verdwijnen. Dat betekent dat we eindeloos gebruik kunnen maken van zonne-energie!


4. De atmosfeer blokkeert een deel van de zonnestraling

Wist je dat onze planeet ongeveer 1.360 watt zonnestraling per vierkante meter ontvangt voordat het de atmosfeer binnenkomt? Helaas wordt een deel van deze energie, ongeveer de helft, geabsorbeerd en verstrooid door wolken en de atmosfeer.

Atmosfeer-zonlicht5. Zonne-energie werd oorspronkelijk gebruikt voor ruimtesatellieten

De Sovjet-Unie gebruikte zonnecellen bij het ontwerp van haar eerste ruimtesatelliet die in 1957 werd gelanceerd. Een paar maanden later ging de Amerikaanse Vanguard 1-satelliet, die ook zonnepanelen gebruikte voor elektriciteit, in maart 1958 de ruimte in.6. Eén zonnepaneel kan 100 ton CO2-uitstoot voorkomen

Als we er rekening mee houden dat een zonnepaneel een gemiddeld rendement van 90% gedurende de eerste 25 jaar van gebruik, en dat ze daarna nog een aantal jaren blijven werken, zijn het met een lager rendement, betekent dit een aanzienlijke bijdrage per zonnepaneel gedurende de levensduur.7. De meeste zonne-installaties vind je in China

China heeft meer dan 400 zonne-energiebedrijven en is het land geworden met het grootste geïnstalleerde vermogen als we kijken naar zonne-energie ter wereld. Het verbruiken van zonne-energie in China is goedkoper dan het verbruiken van elektriciteit van het net. Dit komt deels dankzij het overheidsbeleid dat de ontwikkeling van hernieuwbare energie heeft gestimuleerd.8. Zonne-energieopwekking is geruidsloos

In tegenstelling tot veel andere vormen van energieproductie, maken zonnepanelen geen geluid terwijl ze energie opwekken. Dit maakt ze ideaal voor stedelijke en residentiële omgevingen. Windmolens, een andere manier voor duurzame energie-opwekking, maken daarentegen wel veel geluid. Hoewel de zonnepanelen zelf geen geluid maken, geldt dit niet voor de omvormer, die meestal op een plek wordt geïnstalleerd waar zo min mogelijk overlast wordt veroorzaakt.

Zonnegids - alles over zonnepanelen

Maken deze feiten je nieuwsgierig naar meer? Ontdek alles wat je moet weten over zonnepanelen in onze Zonnegids. Hierin vertellen we je alles over de werking van zonnepanelen, type zonnepanelen en hoe je ze het beste kunt onderhouden.