De rol van een schouw bij een zonne-installatie

De rol van een schouw bij een zonne-installatie

Voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen bij jouw woning, komt er altijd een van onze solar specialisten bij je thuis om te beoordelen of de installatie en het legplan uitgevoerd kan worden. Deze cruciale stap staat bekend als een schouw. We vertellen je graag meer over deze kwaliteitscontrole.

Wanneer wordt een kwaliteitscontrole uitgevoerd?

Zodra je een offerte hebt goedgekeurd, bevind je je in onze fase "Quality Control". Op dat moment ontvangt onze schouwer een dossier met informatie over de zonne-installatie, de klantsituatie en eventuele opmerkingen van jouw contactpersoon. Dat is het punt waar het werk van de schouwer begint.

Wat omvat een schouw?

In feite omvat een schouw een uitgebreide lijst van controles die we uitvoeren. Deze controles hebben betrekking op zowel het dakgedeelte als het elektrische systeem van het huis. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die we bekijken:

1. Veiligheid en toegankelijkheid

We beoordelen of het dak op een veilige manier bereikbaar is voor onze installateurs. We onderzoeken of een hoogwerker nodig is, van welke zijde we het dak kunnen benaderen, en andere relevante veiligheidsaspecten.

2. Dakinspectie voor geschiktheid van de voorgestelde installatie

We controleren nogmaals of het aantal panelen en de installatiemethode geschikt zijn voor het dakoppervlak. Hierbij houden we niet alleen rekening met de dakafmetingen, maar ook met veiligheidsmarges.

3. Meterkast inspectie

Het is van essentieel belang dat de meterkast in goede staat verkeert voordat zonnepanelen worden geïnstalleerd. Als dat niet het geval is, kunnen wij de nodige aanpassingen uitvoeren, of je kunt ervoor kiezen om dit zelf te regelen met een elektricien.

4. Beoordeling van de locatie van de omvormer en kabeltrajecten

We onderzoeken of de locatie voor de omvormer aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals voldoende ventilatieruimte en bescherming tegen de elementen. Daarnaast bepalen we de optimale routing voor de kabels, wat soms kan vereisen dat we door muren moeten boren. We stellen alternatieven voor en wachten op jouw goedkeuring als klant.

5. Extra controle

Als het systeem en aantal panelen overeenkomt met wat in de offerte staat vermeld, kunnen we overgaan tot het plannen van de installatiedatum. We maken daarnaast een samenvatting van de technische schouw, zodat installateurs alle benodigde informatie in één oogopslag hebben. Als tijdens de schouw blijkt dat de offerte aangepast moet worden, bijvoorbeeld omdat er meer of minder panelen op het dak passen, dan doen we dit ter plaatse.

Waarom is een schouw belangrijk?

Zoals eerder genoemd, voeren we talloze kritische beoordelingen uit om ervoor te zorgen dat alles technisch gezien in orde is. Dit is van groot belang, zodat we goed voorbereid zijn op de installatiedag. Een technische schouw waarborgt een vlotte planning en uitvoering van de installatie.

Welke aanpassingen zijn mogelijk na een schouw?

Meestal kan de installatie volgens het oorspronkelijke plan doorgaan. De volgende situaties kunnen een aanpassing van de initiële offerte vereisen:

  • Aanpassing van het kabeltraject is noodzakelijk.
  • Aanpassing van het legplan van de panelen.
  • Installatie is niet mogelijk met de voorgestelde omvormer.
  • De meterkast is niet in orde en heeft aanpassingen nodig die nog niet op de offerte staan.

Een aanpassing betekent niet dat we geen zonne-installatie kunnen realiseren. Vaak moeten we de offerte of de installatie zelf aanpassen, zodat we alsnog kunnen installeren. Alle wijzigingen worden direct aan je voorgelegd tijdens de schouw, inclusief een bijgewerkte offerte.

Hoe kun je je voorbereiden op een schouw?

Het is belangrijk dat je thuis bent bij een schouw, omdat we onder andere je meterkast controleren. Daarnaast kan het voorkomen dat onze schouwer het een en ander met je wilt afstemmen of bespreken. Dit is hoe je je kunt voorbereiden op de schouw:

  • Zorg dat de meterkast toegankelijk is voor de schouwer en dat we makkelijk een foto kunnen maken van meterkast componenten.
  • Als je een kruipruimte hebt, dan wil de schouwer daar graag even in kijken of deze toegankelijk is. Je kunt ons helpen om het luik van de kruipruimte toegankelijk te maken.
  • De Schouwer loopt graag samen met je door het huis om te kijken naar een geschikte plek om de omvormer te plaatsen. Je kunt alvast nadenken waar je de omvormer wenst te hebben. Deze stap komt te vervallen als je kiest voor micro-omvormers, omdat die omvormers bij de panelen op het dak geplaatst worden.

Heb je vragen over de schouw?

Onze solar specialisten staan voor je klaar om vragen te beantwoorden. Je kunt ons bereiken op info@sveasolar.nl of bel ons op werkdagen via 088 8006920.