De toekomst van salderen

Met de huidige salderingsregeling zonnepanelen kun je 100% van je opgewekte zonne-energie salderen. Er is een kans dat de salderingsregeling verdwijnt per 2031. Welke voordelen heb je tot die tijd? Wat krijg je nog voor de door jou opgewekte stroom? Zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk nadat de terugleververgoeding is afgebouwd? We vertellen je er meer over in dit blog en kom erachter wat de nieuwe regeling inhoudt.

Wat is salderen?

First things first, wat is salderen ook alweer? Wanneer je stroom opwekt met je zonnepanelen, kun je direct die energie verbruiken in je woning. Toch gebruik je niet al je opgewekte stroom helemaal zelf. De energie die je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Voor deze gesaldeerde stroom krijg je geld terug van je leverancier. Voor deze opgewekte stroom krijg je hetzelfde tarief als wat je aan je energieleverancier betaalt. Zo krijg je een lagere energierekening. Aan salderen zit wel een maximum, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wanneer je zonnepanelen niet voldoende energie opwekken, neem je juist energie af bij je leverancier. Voor de stroom die je afneemt moet je betalen. Het proces van het verrekenen van de afgenomen en teruggeleverde energie heet salderen. Dat is de salderingsregeling vanuit de overheid, ook wel de terugleververgoeding genoemd.

Waarom wordt salderen (mogelijk) afgeschaft?

De salderingsregeling is een vorm van subsidie van de overheid. De regeling stimuleert Nederlanders om een zonnesystemen te installeren. En dat is gelukt! De bewustwording op het gebied van duurzaamheid is de afgelopen jaren flink gestegen. Daarmee ook de interesse in zonnepanelen. Hierdoor is de doelstelling van de overheid bereikt, waardoor de terugleververgoeding mogelijk langzaamaan gaat verdwijnen. Er wordt nagedacht over een nieuwe subsidie en een andere regeling om groene energie te stimuleren.


Salderen: wat gaat er veranderen?

Wanneer de salderingsregeling voor zonnepanelen precies gaat verdwijnen is niet duidelijk. Een definitieve datum is nog niet vastgesteld. Na veel veranderingen is de afbouw van de salderingsregeling nu uitgesteld tot 2025. Op dit moment geldt dat je tot minimaal het einde van 2024 nog 100 procent van je teruggeleverde stroom kunt salderen!

Ondanks de sterke daling van het salderingspercentage, blijft de aankoop van een zonnesysteem een slimme investering. Vanaf 2025 gaat het salderingspercentage van 100 naar 64 procent. Deze grote stap wordt gemaakt om de voorgestelde einddatum van 2031 uit het eerste voorstel aan te kunnen houden. Daarna kun je elke jaar 9 procent minder van je energie salderen. Na 2030 gaat de laatste 28 procent er meteen af. Zo kun je in 2031 niet meer saladeren. Lees hier meer over op de website van de overheid.

Salderen van 2023 t/m 2031:

  • 2023: 100%
  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

2025 is nog ver weg, en dat betekent dat er in de tussentijd nog vanalles kan veranderen. Als het aan GroenLinks ligt, gaan we voorlopig nog niet stoppen met de salderingsregeling. Zij geven in hun concept-verkiezingsprogramma aan dat ze de salderingsregeling pas willen afbouwen wanneer ook Nederlanders met lage of middeninkomens hebben kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Wat de daadwerkelijke regeling gaat worden per 2025 kan dus nog altijd veranderen.

Alternatieven voor salderen

Zonnepanelen kopen is een goede investering voor kleinverbruikers en voor grote huishoudens. Om het extra interessant te maken is het goed om te weten wat de alternatieven zijn voor de salderingsregeling zonnepanelen.

Wat is het beste alternatief als de salderingsregeling afneemt of als je helemaal niet meer kunt salderen? Zelf je opgewekte energie verbruiken! Dat kun je doen door te streven naar een all-electrichuis waarbij je alleen nog elektrische energie verbruikt. Vervang bijvoorbeeld je gaskookplaat voor een inductiekookplaat. Hoe je energieverbruik gemakkelijk in de gaten met een slimme meter. Verander je ritme en doe al je taken wanneer de zon schijnt. Hierdoor wordt je stroomverbruik van je leverancier minder en maak je meer gebruik van je eigen panelen. Of – als je het grootser aan kunt pakken – vervang je cv-ketel door een warmtepomp. Ga over op een elektrische auto en laad deze op met behulp van je zonnepanelen.

Het belangrijkste is om je opgewekte energie direct te verbruiken. Je kunt de energie die je opwekt niet opslaan voor later. Tenzij je een batterij aanschaft natuurlijk! Met een batterij kun je energie opslaan voor later gebruik, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de energie die je zelf opwekt. Wil je meer weten over de batterij? Dat lees je hier.


Zijn zonnepanelen nog interessant zonder de salderingsregeling? 

Jazeker! Investeren in zonnepanelen blijft interessant. Ook zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds een slimme investering. Door zonne-energie te gebruiken voor jouw woning draag je bij aan een duurzame toekomst én verlaag je energiekosten op jaarbasis. Daarnaast krijg je de btw over je zonnepanelen terug, wat de aanschaf aantrekkelijker maakt. 

Wil je meer weten over een zonnesysteem voor jouw dak? Vraag gratis je offerte aan en laat je helpen door een van onze Svea-experts.