De uitdagingen van zonnepanelen in de zomer

De uitdagingen van zonnepanelen in de zomer

Zonnepanelen zijn de energiebron van de toekomst. Maar zelfs deze moderne technologie heeft haar eigen unieke uitdagingen. Een daarvan is het fenomeen van oververhitting tijdens de warmste maanden van het jaar. Maar ook dat tijdens zonnige zomerdagen soms te veel zonne-energie wordt opgewekt. Hoe gaan we om met deze uitdagingen? Dat lees je in dit artikel.

Uitdaging 1: Oververhitting van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ontworpen om zonne-energie op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Maar wanneer de temperatuur van de panelen te hoog oploopt, vermindert de efficiëntie van de panelen aanzienlijk. De temperatuur van zonnecellen kan oplopen tot wel 75 graden Celsius op zeer hete dagen. Dat is een stuk warmer dan de omgevingstemperatuur. Bij elke graad boven 25 graden Celsius neemt het rendement van panelen met ongeveer 0,5% af. Wanneer de zonnecellen 75 graden zijn, neemt het rendement van de panelen tot wel 25% af.

Waarom raken zonnepanelen oververhit?

Er zijn twee redenen waarom zonnepanelen oververhit raken. Ten eerste verhoogt direct zonlicht de temperatuur van de panelen flink. Dit is met name een probleem tijdens de warmste uren van de dag in de warmste maanden van het jaar. Ten tweede zorgt een gebrek aan ventilatie ervoor dat de hitte niet weg kan. Als de panelen te dicht op het dak zijn gemonteerd, kan de warme lucht niet ontsnappen. Hierdoor kunnen de panelen oververhit raken. Onze monteurs zorgen er daarom voor dat er altijd voldoende ventilatieruimte is.

Hoe voorkom je dat zonnepanelen oververhit raken?

Onze monteurs zorgen voor de juiste installatie waarbij we oververhitting zo veel mogelijk voorkomen. De juiste installatie omvat voldoende luchtcirculatie, een hellingshoek van 30 tot 45 graden en gebruik van hittebestendige materialen.

Uitdaging 2: Overvol stroomnetwerk

Op de wereldranglijst staat Nederland in de top tien als het gaat om het hoogste aandeel zonnestroom. Nederland staat zelfs wereldwijd op de tweede plek als het gaat om geïnstalleerd vermogen per inwoner. De andere kant van de medaille is dat ons stroomnetwerk al dit vermogen niet altijd aankan. Vooral op mooie zonnige dagen, wanneer we veel zonne-energie opwekken, kunnen de kabels en energie-transformatorhuisjes alle opgewekte zonnestroom niet verwerken.

Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen bij overspanning?

Wanneer panelen meer energie opwekken dan dat we kunnen verwerken, ontstaat er overspanning. Je omvormer wordt dan automatisch uitgeschakeld, wat ervoor zorgt dat je zonnepanelen stoppen met energie-opwekking. Dat voorkomt dat je zonnesysteem schade oploopt. Je kunt daardoor zelf geen gebruikmaken van zonne-energie en ook niets terugleveren aan het net.

Wat moet ik doen als mijn zonnesysteem uitschakelt?

Als je op een prachtige zomerdag in de monitoring ziet dat er geen zonne-energie wordt opgewekt, is je omvormer waarschijnlijk automatisch uitgeschakeld. Je kunt dit controleren door te checken of de lampjes op de omvormer werken. Als deze lampjes uit staan is je omvormer automatisch uitgeschakeld. Wanneer het systeem het weer aankan wordt je omvormer automatisch weer ingeschakeld. Breng je netbeheerder daarnaast ook op de hoogte van je uitgevallen systeem.

Welke zonnesystemen worden uitgeschakeld?

De problemen met spanningsopdrijving spelen in heel Nederland. Toch heeft het ene huishouden er minder last van dan de ander. Je hebt geluk als je dicht bij een transformatorhuisje of in een nieuwbouwwijk woont en als je meer dan vijftien zonnepanelen hebt. Je hebt dan minder kans dat je zonnesysteem uitgeschakeld wordt.

Conclusie

De zomerse hitte betekent niet het einde van je zonnepanelen. Met de juiste voorbereiding en zorg minimaliseer je de oververhitting van de panelen. Verder is de zomer vanwege het aantal zonuren de belangrijkste periode van het jaar voor je panelen. Heb je toch nog vragen over je zonnesysteem in de zomer, neem dan contact op met onze solar specialisten.