Terugverdientijd van zonnepanelen

Terugverdientijd van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een winstgevende investering. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de aanschaf daarvan om er vervolgens jarenlang geld mee te besparen op je energierekening. Na hoeveel tijd heb je je investering in zonnepanelen terugverdient? Daarover vertellen we je meer in dit artikel.


Wat betekent terugverdientijd?

De terugverdientijd van zonnepanelen verwijst naar de tijd die je nodig hebt om winst te maken op je oorspronkelijke (eenmalige) investering. Je betaalt eenmalig een bedrag voor de installatie van je systeem, waarna je gebruik maakt van eigen opgewekte zonne-energie. Je gebruikt hierdoor minder stroom van je netbeheerder en daarom gaan je elektriciteitskosten omlaag. Wanneer komt het punt dat je je investering hebt terugverdient door het besparen op je energierekening? Dat noemen we de terugverdientijd.


Factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen, namelijk:

  • De kosten van je zonnesysteem
  • De actuele stroomprijs van je leverancier
  • De grootte van je zonnesysteem
  • Het aantal zonuren, de ligging van je zonnesysteem
  • De levensduur van je zonnepanelen en omvormer
  • Het vermogen van je zonnepanelen

Al deze factoren samen bepalen de terugverdientijd van zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd is nu gemiddeld 4 tot 6 jaar, omdat de energieprijzen hoog zijn.


Voorbeeld berekening terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van de hierboven benoemde factoren. Onderstaande formule kun je gebruiken om eenvoudig de terugverdientijd van jouw zonnesysteem te gebruiken:

Terugverdientijd (in jaren) = (Totale kosten van het zonnepaneelsysteem) / (Jaarlijkse besparing op elektriciteitskosten)

In deze formule houden we geen rekening mee met eventuele subsidies waar bedrijven gebruik van kunnen maken. Indien je daarvoor in aanmerking komt, verkort dat de terugverdientijd. Verminder de ontvangen subsidies van de kosten van je zonnesysteem zodat deze formule bruikbaar blijft.