5 tips: Effectief omgaan met je energieverbruik
Als je een zonnesysteem hebt en je eigen energieproductie, dan weet je dat je zowel geld bespaart op je energierekening als het milieu helpt met minder CO2-uitstoot. Of je nu om financiële of milieuredenen besluit voor zonnepanelen te kiezen, met de volgende tips haal je het meeste uit je energieverbruik.
1. Controleer je deuren en ramen
Voor het verwarmen en koelen van veel woningen wordt een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit verbruikt - vaak volkomen onnodig! Voor ventilatiedoeleinden hebben ramen, deuren en plafonds meestal kleine kieren waar lucht gemakkelijk doorheen kan. Bekijk of dit nodig is of dat je beter kunt isoleren. Daarmee kun je veel elektriciteit besparen en onnodige belasting van je zonnesysteem voorkomen.
2. Installeer een slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat kun je de temperatuur van je huis op afstand regelen via je mobiele telefoon. Je kunt bijvoorbeeld de gewenste temperatuur instellen op basis van het tijdstip van de dag, bijhouden hoeveel energie je verbruikt om je huis te verwarmen en te koelen en bewuste aanpassingen doen om zowel je portemonnee als het milieu te sparen. Sommige thermostaten zijn zelfs slim genoeg om je gewoonten te leren en automatisch energie-efficiënte schema's voor je huis maken. Handig als het aankomt op het slim omgaan met je energieverbruik!
3. Sla je energie op in een batterij
Wek je met je zonnepanelen meer energie op, dan je verbruikt? Ga dan voor batterijopslag! Met een batterij (ook wel accu) kun je schone zonne-energie opslaan en gebruiken op het moment dat het jou uitkomt, bijvoorbeeld 's nachts of bij een stroomstoring. Wil je klaar zijn voor de toekomst? Dan is een zonnesysteem met de mogelijkheid om een batterij aan te sluiten een geweldige uitkomst.
4. Investeer in slimme stekkers voor je stopcontact
Apparaten en elektronica kunnen, ondanks dat ze zijn uitgeschakeld, nog steeds elektriciteit verbruiken als ze op een stopcontact zijn aangesloten. Zo kan een wasmachine 4 watt per uur verbruiken als deze in het stopcontact zit en uit staat, een tv-ontvanger 26 watt per uur en een laptop maar liefst 48 watt per uur. Per jaar kan er dus meer dan 674.000 watt onnodig verbruikt worden.
Wil je je geen zorgen maken over het voortdurend loskoppelen en aansluiten van elektronica om energieverspilling te voorkomen? Dan kun je slimme stekkers kopen voor je stopcontacten. Daarmee kun je apparaten in- en uitschakelen op basis van een tijdschema dat je zelf instelt en dat past bij je dagelijkse leven.
5. Gebruik LED-lampen
Oudere gloeilampen gebruiken slechts een klein deel van de elektriciteit die erdoorheen stroomt om licht te genereren, terwijl de rest van de energie verloren gaat als warmte. Moderne LED's gebruiken bijna alle elektriciteit die ze verbruiken om licht te produceren.
Daarmee hebben LED-lampen ongeveer een tiende van de elektriciteit nodig die een traditionele gloeilamp nodig heeft om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Ze verbruiken dus niet zo veel energie van je zonnesysteem om je huis te verlichten.