Welke type zonnepanelen zijn er?

Welke type zonnepanelen zijn er?

Stroom opwekken kan met verschillende soorten panelen. Het is belangrijk om je te verdiepen in de soorten zonnepanelen voor je aankoop. Welk zonnepaneel het beste is voor jouw woning is afhankelijk van verschillende elementen. Denk hierbij aan de kwaliteit van de zonnepanelen, de prijs van de zonnepanelen en het rendement dat je jaarlijk kunt behalen. Is er daarnaast een verschil in opbrengst tussen blauwe en zwarte zonnepanelen? In dit blog leer je over de verschillen tussen de soort panelen in de markt.


Welke drie verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Het type paneel wordt vooral bepaald door het materiaal van de zonnecellen. De drie meest voorkomende type zonnepanelen in de markt zijn monokristallijne zonnepanelenpolykristallijne zonnepanelen en amorf zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen. De verschillende soorten panelen zijn ontwikkeld voor verschillende omstandigheden.


Monokristallijne zonnepanelen

De kans is groot dat je al ooit van monokristallijne panelen gehoord hebt. Deze type panelen zijn het langste op de markt. Deze soort zonnepanelen worden het vaakste gebruikt voor huizen. Een monokristallijn zonnepaneel wordt gemaakt van silicium. De zonnecel bestaat uit één kristal bij deze zonnepanelen. Dit zorgt voor een uniforme kleur. Met monokristallijne panelen haal je een hoger rendement uit een kleiner oppervlakte. Zo heb je sneller een hogere opbrengst. Een monokristallijn zonnepaneel past goed in het gematigd zeeklimaat dat we in Nederland hebben. Ook al is er een dag diffuus licht, maakt dat weinig verschil met dit type paneel. Bij het minst beetje zonlicht produceren deze panelen al energie. Daarnaast hebben de monokristallijne zonnepanelen een lange levensduur.

 • Prijs: Monokristallijne zonnepanelen zijn iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen en Amorf silicium panelen. De productie van deze panelen is gecompliceerder waardoor de prijs hoger ligt.
 • Technische informatie: Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal. De zonnecellen zijn negatief beïnvloed door hoge temperaturen. Dit heeft dus minimaal effect op Nederland.
 • Kleur: Bij monokristallijne panelen hebben we het over zwarte zonnepanelen. De zonnepanelen hebben een uniforme kleur.
 • Efficiëntie: Een monokristallijne zonnepaneel heeft een efficiëntie van Ca. 15-19%
 • Levensduur: Na 25 jaar kan je een efficiëntie van 25% verwachten.

Benieuwd naar de monokristallijne zonnepanelen van Svea Solar?Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn de meest bekende panelen op de markt, maar ze worden als iets minder efficient gezien dan monokristallijne zonnepanelen. De zonnecellen die in polykristallijne zonnepanelen zitten bestaan uit meerdere grove kristallen. Door de meerdere kristallen ontstaat er een gebroken scherven patroon. Polykristallijne panelen zijn gunstig geprijsd en hebben een hoog rendement. Als ruimte op het dak geen rol speelt dan is zijn polykristallijne panelen de beste keuze.

Deze zonnepanelen kun je vaker zien bij grote plantages en boerderijen die veel ruimte hebben. Monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne panelen hebben meer overeenkomsten met elkaar dan dunnefilm panelen.

 • Prijs: In vergelijking met monokristallijne panelen zijn de polykristallijne panelen goedkoper. De lagere prijs komt doordat de productieproces van de panelen eenvoudiger is.
 • Technische informatie: Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit verschillende kristallen en zijn minder gevoelig voor warmte net zoals monokristallijne celen.
 • Kleur: Een polykristallijn zonnepaneel zijn blauwe van kleur met een glanzende afwerking.
 • Efficiëntie: Een polykristallijn zonnepaneel heeft een efficiëntie vanCa. 15-19%
 • Levensduur: Na 25 jaar kan je een efficiëntie van 25% verwachten.


Amorf zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen

Amorf panelen zien er niet alleen anders uit ook worden de panelen anders geproduceerd. Het productieproces van kristallijn zonnepanelen is anders. Een groot verschil is dat het materiaal een flexibele texture heeft. Bij de productie van dunnefilm panelen wordt er gebruik gemaakt van de grondstof silicium. De flexibele zonnepanelen zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor het gebruik op verschillende oppervlakte. Dunnefilm panelen worden ook gebruikt op zeilboten, jachten en bussen. Amorfe zonnepanelen kunnen direct op een oppervlakte gelijmd worden. Zo zijn deze zonnepanelen makkelijk te bevestigen door verschillende installateurs. Daar tegenover staat wel dat de panelen een lager rendement hebben.

 • Prijs: Dunne film zonnepanelen zijn iets goedkoper dan kristallijn panelen. Dit komt doordat de levensduur van de panelen ook iets korter is.
 • Technische informatie: Amorf silicium panelen bestaan uit metaal, glas, siliconen of plastic met een dunne laag siliconen erover heen. In tegenstelling tot kristallijn panelen hebben hogen temperaturen geen effect op amorf silicium panelen.
 • Kleur: De dunne film zonnepanelen zijn egaal zwart van kleur.
 • Efficiëntie: Een amorf zonnepanelen heeft een efficiëntie van Ca. 10-15%
 • Levensduur: Over het algemeen hebben dunne film panelen een kortere levens duur dan kristallijn zonnepanelen.


Zonnepanelen van de toekomst

Zonnepanelen steeds efficiënter maken, is de missie. Constant werken we aan het verbeteren van de panelen. Het productieproces en de efficiëntie van de zonnepanelen wordt altijd geoptimaliseerd. Er worden drie nieuwe soorten zonnepanelen ontwikkeld. De nieuwe soorten zijn: perovskiet zonnecellen, zonnecellen gebaseerd op nanodraad en kleurstofgevoelige zonnecellen. Het doel van deze zonnecellen is om de kosten laag te houden en de efficiëntie te verhogen. Al deze nieuwe zonnecellen worden nog onderzocht en getest. Zo ontwikkelen we de beste en duurzame zonnepanelen waarmee we de groenste stoom opwekken in de toekomst.


Welk type zonnepaneel is het beste voor jou?

Verschillende locaties en woningen vragen om andere soorten zonnepanelen. Welke soort paneel is het beste voor jou? Als je een kleine oppervlakte beschikbaar heb voor je zonnepanelen, wil je zo veel mogelijk zonne-energie opvangen met zo min mogelijk panelen. Dan is het belangrijk om een type paneel te kiezen met een hoog rendement. Dit kan er wel voor zorgen dat de prijs iets hoger is. Heb je genoeg ruimte? Dan kun je kiezen voor een goedkoper paneel met iets lager rendement. Laat je zonnesysteem altijd installeren door erkende installateurs, ongeacht voor welk soort zonnepanelen je kiest.