Zonnepanelen op oud dak, doen of niet?

Zonnepanelen op oud dak, doen of niet?

Overweeg je zonnepanelen, maar ben je bang dat je dak te oud is voor een zonnesysteem? Deze twijfel horen we vaker van huiseigenaren met een relatief oud dak. Daarom delen we in dit blog wat je moet weten om een geïnformeerde keuze te maken voor een groenere toekomst.


De levensduur van zonnepanelen

Om te bepalen of je dak goed genoeg is voor een zonnesysteem, is het belangrijk om te weten hoe lang zonnepanelen gemiddeld werken. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 20 tot 30 jaar. Onze PRO panelen hebben zelfs een levensduur tot wel 40 jaar. Wanneer je kiest voor zonnepanelen moet je er daarom van uitgaan dat je dak het systeem decennialang kan dragen.

Met name platte daken verliezen na jaren hun kwaliteit. Vernieuwing van je dak voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen kan dan verstandig zijn. Als we het zonnesysteem na een aantal jaren moeten demonteren voor een renovatie, brengt dit namelijk extra kosten met zich mee en het risico dat er panelen beschadigen. Dit kan een negatief effect hebben op de prestaties en de algehele levensduur van het systeem.

Om te bepalen of zonnepanelen op jouw oude dak passen, kijken we naar de volgende twee onderdelen:


1. De staat van jouw dak

Zoals genoemd is het belangrijk dat je dak stabiel is en bestand is tegen het gewicht van het zonnesysteem en de onderconstructie. Onder andere de staat van de onderbouw en de dakpannen zelf zijn hierin bepalend. Rotte balken vormen een aanzienlijk veiligheidsrisico, en ook oude (bak)stenen barsten snel onder het gewicht van de zonnepanelen. Je dak mag in geen geval asbest bevatten wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Deze factoren moeten daarom vóór aankoop en installatie zorgvuldig worden onderzocht en indien nodig worden gecorrigeerd.

2. De isolatie van jouw dak

Ook isolatie is belangrijk om te bekijken voordat je zonnepanelen op je dak legt. Oudere gebouwen en daken zijn vaak onvoldoende geïsoleerd. Als je van plan bent om dit de komende jaren te optimaliseren om meer energie en warmte te besparen, is het economisch gezien slim om dit te doen vóórdat je een zonnesysteem installeert.

Conclusie

Of een zonnesysteem op een oud dak geplaatst kan worden? Ja, dat is mogelijk. Maar bepaal eerst of je eventuele renovaties voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen wilt doen, of dat dit later ook nog kan. Houd er rekening mee dat wanneer je eenmaal een zonnesysteem op je dak hebt liggen, je 20 tot 30 jaar geen aanpassingen aan je dak kunt doen. We raden je af om je dak te renoveren wanneer het systeem er al op ligt. Wil je zeker weten of jouw dak nieuw genoeg is voor zonnepanelen? Wij kun een dakinspectie uitvoeren door een dakspecialist.

Zonnepanelen van Svea Solar

Twijfel je na het lezen van dit blog nog steeds of je dak geschikt is voor een zonnesysteem? Onze solar specialisten helpen je graag. Neem telefonisch contact op via +31 088 8006920 of gebruik onze Zonnecalculator om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen er op je dak passen.