De financiële impact van terugleverheffing door energiebedrijven

De financiële impact van terugleverheffing door energiebedrijven

In augustus 2023 kondigde energiebedrijf Vandebron aan dat ze vanaf oktober dit jaar vaste terugleverheffing doorberekenen aan eigenaren van zonnepanelen. Eigenaren van zonnepanelen gaan hierdoor een vast bedrag per maand betalen wanneer zij meer energie produceren dan verbruiken. Is het nog interessant om te investeren in zonnepanelen in een tijdperk van terugleverheffing? Wij zochten het voor je uit.

Waarom een toeslag voor zonnepanelen-eigenaren?

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken groeit. Dit resulteert in een indrukwekkende toename van 46% in de opwekking van zonne-energie door huishoudens in 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit gaat gepaard met uitdagingen op het energienet dat overbelast wordt en daardoor veel geld kost voor energieleveranciers. Om deze extra kosten eerlijk te verdelen heeft energiebedrijf Vandebron besloten om deze kosten door te berekenen aan degenen die energie terugleveren; eigenaren van zonnepanelen. Hierdoor betaalt elke klant een rechtvaardige prijs voor zowel hun verbruik als hun bijdrage aan het net.

Vandebron is het eerste Nederlandse energiebedrijf dat start met het in rekening brengen van terugleverheffing. Er is nog niet bekend of andere energiebedrijven dit voorbeeld volgen.

Angst voor kosten

Om de klimaatdoelstellingen te behalen (in 2050 moet Nederland energieneutraal zijn) is het noodzakelijk dat meer huishoudens overstappen op groene energie. Een extra toeslag voor zonnepanelen eigenaren maakt potentiële kopers terughoudend, omdat ze bang zijn dat de investering in zonnepanelen daardoor niet meer interessant is. De keuze van Vandebron klinkt in het eerste opzicht dus als een stap in de verkeerde richting als we kijken naar de onoverkomelijke energietransitie die we moeten ondergaan. Maar hoe reëel is deze angst voor extra kosten nu eigenlijk?

Concreet gezien gaat het bij Vandebron-klanten om een extra bedrag van €4,- tot €40,- per maand, afhankelijk van de hoeveelheid energie die je teruglevert aan het net. Is het dan nog interessant om te investeren in zonnepanelen? Bekijk daarvoor onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Wanneer je kiest voor een installatie met 10 Design zonnepanelen zul je in een jaar gemiddeld 3.847 kWh aan zonne-energie opwekken. Stel dat je van deze opgewerkte energie 30% direct zelf verbruikt (1.154 kWh). Dat betekent dat je de overige 70% (2.692 kWh) teruglevert aan het net. Bij Vandebron betaal je daarvoor €21,- per maand aan vaste terugleveringskosten. Per jaar gaat dat om een bedrag van €252,-. Wanneer je slimme keuzes maakt op het gebied van energieverbruik kun je ervoor zorgen dat je minder dan 70% energie teruglevert.

Wanneer je onze zonnecalculator gebruikt zie je dat je bij een zonne-installatie van 10 Design panelen een gemiddelde energiekosten-besparing van €783,- kunt verwachten.

Wanneer we de terugleveringskosten van Vandebron aftrekken van de bespaarde energiekosten, resteert er jaarlijkse besparing van €531,-.

Impact terugleverheffing op terugverdientijd zonnepanelen

Bovenstaand rekenvoorbeeld laat zien wat de financiële impact is van de terugleverheffing voor eigenaren van een zonne-installatie. Hoewel we niet kunnen ontkennen dat de invoering van terugleverheffing gevolgen heeft voor de terugverdientijd van je installatie, kunnen we wel concluderen dat deze minimaal is. Ervan uitgaande dat een zonne-installatie zoals in bovenstaand rekenvoorbeeld benoemd voor de invoering van terugleveringskosten gemiddeld 5 jaar was, wordt deze iets verruimd naar +/- 7 jaar wanneer je klant bent bij een energiebedrijf die terugleveringskosten hanteert.

Terugleverheffing in combinatie met afbouw salderingsregeling

We horen je denken: terugleverheffing terwijl de afbouw van de salderingsregeling op de loer ligt, maakt dat het hebben van zonnepanelen minder interessant? Geen zorgen, het is onwaarschijnlijk dat de terugleverheffing in stand blijft wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Door de afbouw van de salderingsregeling is het voor consumenten minder interessant om energie terug te leveren aan het net. Hierdoor wordt het net minder overbelast en verwachten we datde terugleverheffing zal komen te vervallen.

Conclusie

Vandebron is het eerste energiebedrijf die terugleverheffing in rekening brengt voor eigenaren van zonne-installaties. Het is niet duidelijk of andere energiebedrijven deze trend gaan voortzetten. Vooralsnog is er dus geen nood aan de man, omdat je ook met de invoering van terugleverheffing nog ruim kunt besparen op je energiekosten. Zijn zonnepanelen dus nog interessant als je energiebedrijf terugleveringskosten gaat rekenen? Ja, zonnepanelen zijn zeker nog steeds interessant! Er is geen reden tot paniek door de invoering van terugleveringskosten. Vraag daarom vandaag nog een gratis offerte aan voor zonnepanelen en profiteer zo snel mogelijk van groene energie.