De geschiedenis van het zonnepaneel
De technologie achter zonnepanelen lijkt heel modern, maar feitelijk gezien is het idee erachter al heel oud. De Grieken en Romeinen waren de eerste volkeren die beseften hoe krachtig de zon is en dat we daar hier op aarde gebruik van kunnen maken in de vorm van zonne-energie.
De inspirerende oudheid
De Griekse filosoof Aristoteles ontdekte als eerste dat de zon een grote energiebron is en wilde kijken hoe die energie benut kon worden in de huizenbouw. De Romeinen merkten later dat er maar twee ingrediënten nodig zijn om een fakkel te laten branden: een vergrootglas en, je raadt het al, de zon. Een mythe uit die tijd beweert dat de Griek Archimedes spiegels gebruikte op zee waar hij de zon op liet weerkaatsen om zo schepen van vijanden te laten opbranden.
In de Codex Justinianus, het oud-Romeinse wetboek en de basis van het Europese recht, is voor de eerste keer beschreven dat alle individuele burgers het recht hadden om zonne-energie te gebruiken. Zo installeerden de rijke Grieken bronzen koepels die zorgden voor heerlijk verwarmde badhuizen.
De verdere ontwikkeling
Als je aan mensen vraagt wie de uitvinder is van het zonnepaneel, dan zullen velen de Zwitser Horace-Bénédict de Saussure benoemen. Hij bouwde in 1767 een soort zonnepaneel dat energie leverde om te koken.
Anderen zullen zeggen dat de Fransman Alexandre-Edmond Becquerel de pionier is in de geschiedenis van het zonnepaneel. Hij is degene die de eerste stappen heeft gezet naar een zonnepaneel zoals we het nu kennen door de ontdekking van het fotovoltaïsch effect. Toen hij twee elektroden in elektrolyt zette en die vervolgens blootstelde aan zonlicht, steeg de hoeveelheid elektriciteit.
Wanneer later door Willoughby Smith fotogeleiding via silicium ontdekt werd, duurde het niet lang voor de eerste zonnecel van silicium gemaakt werd in 1883. Vandaag vind je het ook in zonnepanelen in de vorm van wafers, dunne plaatjes silicium die het basiselement zijn voor elektrische stroom in een zonnecel.
Ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog
Na de Tweede Wereldoorlog zijn de eerste fotovoltaïsche siliconencellen gemaakt voor de ruimtevaart. Die cellen werden onder andere gebruikt voor het opwekken van energie van bijvoorbeeld satellieten.
Zonnecellen waren in deze vorm enorm duur en niet betaalbaar voor de gewone burger. Mede door de oliecrisis in de jaren ’70 is hier verder onderzoek naar verricht en is het eerste efficiënte zonnepaneel (zoals we het vandaag kennen) ontworpen door Exxon Corporation. Sinds toen is het rendement beter en het zonnepaneel betaalbaarder geworden. In dit blog lees je meer over de werking van zonne-energie.
De toekomst van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn op dit moment niet meer weg te denken. Rijd maar eens een rondje door jouw dorp of stad en je ziet tientallen huizen met een zonnesysteem op het dak. Vooral in 2022 toen de energieprijzen enorm stegen zijn veel huishoudens overgestapt op zonne-energie. Zo bewegen we langzaamaan naar een wereld waarin ieder huishouden een zo groot mogelijke stroomnetonafhankelijkheid heeft. Niet alleen zonnepanelen, maar ook thuisbatterijen worden steeds populairder.
Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar technologie rondom zonne-energie. Wij zijn ontzettend benieuwd waar de markt over een tiental jaren zal staan.