Hoeveel energie produceren zonnepanelen?

Hoeveel energie produceren zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een slimme keuze, roepen we vaak. Maar hoeveel energie produceren zonnepanelen nu eigenlijk? De verwachte opbrengst van zonnepanelen wordt geschat op basis van het rendement en de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit (kWh) per geïnstalleerde kW. In dit blog duiken we in de cijfers!

Wat levert een zonnepaneel op aan energie?

Over het algemeen wordt tussen de 15% en 25% van de binnenkomende zonne-energie omgezet in elektriciteit. Voor één gemiddeld paneel moet je rekenen dat de energieproductie rond de 340 kWh per jaar ligt. Heb je dus 10 panelen op je dak liggen, dan komt dit overeen met een opbrengst van 3.400 kWh per jaar. Tenzij je helemaal thuis bent in de wereld van elektriciteit, zegt dat getal je waarschijnlijk niet veel. Want 3.400 kWh, wat is dat nu concreet? We rekenden het even voor je om naar dagdagelijkse zaken. Met 3.400 kWh kun je:

  • 6.539 keer de wasmachine aanzetten
  • 141.667 kopjes koffie zetten
  • 52.308 uren tv kijken
  • 7.083 keer een douche nemen
  • 121.429 keer je smartphone opladen

Dat is veel! Dus waar wacht je nog op?

Benieuwd naar de factoren die invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen? Lees dan gauw verder.

Factoren die de opbrengst van je zonnepanelen beïnvloeden

Geen twee zonne-installaties zijn hetzelfde. Hoeveel zonne-energie je zonnepanelen per jaar produceren, wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren. We lijsten ze hieronder voor je op.

Weersomstandigheden

Eerst en vooral zijn er verschillende seizoenen die zorgen voor andere omstandigheden. In de zomer hebben we meestal een overschot aan energie uit zonnepanelen, terwijl we dat in de winter moeten compenseren met elektriciteit van het net, simpelweg omdat er dan minder zonne-uren zijn.

Dat klinkt nogal logisch, maar de temperatuur kan eveneens een invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Zo denken veel mensen dat hun zonnepanelen het meest opbrengen wanneer het enorm warm is. Dat is echter niet het geval. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is ongeveer 20 tot 25 graden.

Wanneer de temperatuur hoger ligt dan 25 graden, gaat je energieproductie niet meer stijgen maar eerder licht dalen. De reden hiervoor is dat de elektronen in zonnepanelen sneller gaan bewegen bij hogere temperaturen. Hierdoor treedt er spanningsverlies op in je zonnepanelen, wat je energieproductie wat naar beneden haalt. Een ingewikkelde, technische uitleg: vanaf 25 graden worden je zonnepanelen minder efficiënt en zal je energieproductie lichtelijk dalen. Natuurlijk zal de opbrengst van je zonnepanelen in de zomer nog altijd vele malen hoger zijn dan in de winter, zelfs bij zulke hoge temperaturen.

Verder hebben andere extreme weersomstandigheden zoals sneeuw een impact op je energieproductie. Het spreekt voor zich dat zonnepanelen niet veel produceren wanneer ze bedekt zijn met een laagje sneeuw. Desondanks kunnen ze, door de weerkaatsing van de zon in de sneeuw, wél iets opleveren.

Ligging van je zonnepanelen

Een andere variabele is de ligging van je zonnepanelen. Daarmee bedoelen we niet enkel de oriëntatie en helling van je dak, maar ook omliggende landschapselementen zoals bijvoorbeeld hoge bomen of andere gebouwen.

Dat de ligging en de helling van je dak een invloed heeft op de opbrengst van je zonnepanelen, is een bekend goed. Een dak met een zuidgerichte ligging krijgt natuurlijk meer zonuren dan een dak dat oost of west gelegen is. Toch is het nog steeds interessant om op een oost of west gericht dak zonnepanelen te plaatsen omdat je energieproductie zo meer gespreid is over de dag.

Ook omgevingselementen kunnen een rol spelen in de energieproductie. Staan er enkele hoge bomen in de buurt die een schaduw werpen op je zonne-installatie, dan zal dit helaas een impact hebben op je productie. Maar hier zijn er eveneens wel wat oplossingen te bedenken om toch een maximale opbrengst uit je zonnepanelen te halen, zonder dat je de bomen hoeft te kappen Dat bespaart je alweer een aanvraag bij de stad of gemeente…

Onderhoud van je zonnepanelen

Een laatste belangrijke factor is het onderhoud van je zonnepanelen. Stof, zand of vuil kan het absorptievermogen van zonnepanelen aantasten ten opzichte van volledig schone zonnepanelen. En dat haalt dan weer de energieproductie naar beneden. Toch komt het in Nederland niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen. Er valt hier namelijk regelmatig genoeg een regenbui. De regen zorgt er dan voor dat je zonnepanelen af en toe schoongemaakt worden. Het Nederlandse klimaat is met andere woorden voordelig voor jouw zonne-installatie!

Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Check dan even onze Zonnegids voor meer informatie.

Zonnepanelen van Svea Solar

Heb je nog geen zonne-installatie? En ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jouw energierekening kunnen betekenen? Bereken je dak om te bepalen hoeveel zonnepanelen op je dak passen of vraag direct een offerte aan.