Solar Guide

Zonnepanelen schoonmaken en onderhouden

Zonnegids

Zonnepanelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk, ze hebben weinig aandacht nodig als ze eenmaal op je dak liggen. Alleen als je zonnepanelen (heel) vuil zijn is het slim om ze schoon te maken. We leggen je uit hoe je de levensduur van zonnepanelen kunt verlengen.

Zonnepanelen schoonmaken. Hoe doe je dat?

Stof, zand of vuil kunnen invloed hebben op het absorptievermogen van zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat zonnepanelen geen of minder zonne-energie kunnen opwekken. In Nederland komt het niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen, omdat er regelmatig een regenbui valt. De regen maakt je zonnepanelen schoon. Daarnaast zit er op je zonnepanelen een dunne, vuilafstotende laag.

Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Dan raden we je af om hiervoor zelf het dak op te gaan. Je wilt niet het risico lopen om van het dak af te vallen. Je kunt beter een professioneel bedrijf inhuren om de panelen te reinigen. Hiermee voorkom je beschadiging van de panelen, het dak en jezelf. Kun je wel eenvoudig en veilig bij je dak? Dan kun je met de volgende stappen je zonnepanelen zelf reinigen:

 • Kies het juiste moment. Ga niet in het donker het dak op, maar ook niet midden op de dag als de zonnestraling maximaal is en de zonnepanelen warm zijn. Kies liever voor een moment in de ochtend of in de vroege avond, wanneer het droog is.
 • Zet je zonnesysteem uit voordat je het dak op gaat.
 • Verwijder het grove vuil met een zachte borstel of bezem.
 • Gebruik daarna water en een zachte doek om de zonnepanelen af te nemen. Gebruik geen grove materialen zoals zeep, schuurmiddel of een ruitenkrabber om de zonnepanelen schoon te maken. Deze kunnen je panelen of de afvalafstotende laag van je zonnepanelen beschadigen.

Sneeuw en bladeren op zonnecellen

Hoe zit dat met sneeuw in de winter? Ook met een pak sneeuw hoef je je geen zorgen te maken om je zonnepanelen. Je zonnepanelen blijven werken tot één centimeter sneeuw op je panelen. Bij een dikkere laag glijdt de sneeuw door de helling vanzelf van je panelen als het weer gaat dooien.

Herfstbladeren kunnen in tegendeel wel op je panelen blijven hangen. Vooral als ze tussen je systeem en je dak vallen en ze door de regen nat en zwaar worden. Je kunt wachten tot het droog is en ze vanzelf van je dak afwaaien, maar je kunt ze ook met een zachte borstel of bezem wegschuiven.

Vogelwering voor je zonnepanelen

Vogels en ongedierte (bv. marters, muizen of ratten) kunnen een probleem vormen voor je zonnepanelen. Ze kunnen nesten bouwen of de bekabeling doorbijten, waardoor je zonnesysteem minder of helemaal niet meer zal werken. Wil jij de kans op beschadigingen verminderen? Vogelwering is de oplossing!

We bevestigen de vogelwering aan de rand van je systeem en zorgen ervoor dat deze perfect aansluit. Hierdoor is het nauwelijks zichtbaar en moet je niet inleveren op esthetiek. We adviseren vogelwering bij schuine daken. Bij platte daken wordt dit niet geplaatst.

Enkele voordelen van vogelwering:

 • Behoud ventilatie en grotere brandveiligheid doordat vogels zich niet onder de zonnepanelen kunnen nestelen
 • Geen geluidsoverlast door genestelde vogels of rondtrippelend ongedierte
 • Geen doorgeknaagde of beschadigde bekabeling
 • Hoger rendement uit je zonnepanelen

Vogelwering op zonnesysteem van Svea Solar

Vogelwering op zonnesysteem van Svea Solar

Levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen hangt af van het materiaal van de cellen, de staat van het dak waarop ze zijn geïnstalleerd en - last but not least - het klimaat. De levensduur van zonnepanelen is berekend op basis van het wereldklimaat en wordt geschat op ongeveer 25-40 jaar, mits ze in goede staat op een dak worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen vergen over het algemeen zeer weinig onderhoud. Het enige dat je na installatie eventueel moet vervangen is de omvormer.

Onze solar specialisten zorgen ervoor dat de panelen niet te dicht bij een oude boom of schoorsteen worden geplaatst. Hierdoor gaan je panelen langer mee.

Garanties en verzekeringen

Om de veiligheid te garanderen op je zonnesysteem, werken wij alleen met bekende leveranciers die producten maken van de hoogste kwaliteit. De zonnepanelen van deze leveranciers worden gekenmerkt door hoog rendement vanwege hoge investering in onderzoek naar en ontwikkeling van de panelen.

Mocht er tegen alle verwachtingen in toch iets niet werken zoals het zou moeten, dan hebben al onze producten lange waarborgtermijnen. Onze garanties op een rijtje*:

 • Vermogensgarantie van 30 jaar: de fabrikant van de panelen geeft een vermogensgarantie van 87.4% voor een periode van 30 jaar.
 • Installatiegarantie 2 tot 5 jaar: we garanderen tot 2 jaar na installatie dat het dak in goede staat is achtergelaten en alle pannen correct zijn teruggeplaatst en er geen lekkage kan plaatsvinden. Daarnaast garanderen we een correcte elektronische aansluiting van het systeem tot 5 jaar.
 • Systeemgarantie 10 jaar: we garanderen dat wij tot 10 jaar na installatie gebreken aan het systeem verhelpen.
 • Productgarantie: 10 jaar garantie op de omvormer en 25 jaar op de zonnepanelen. Beiden aangeboden door de fabrikant.
 • Opbrengstgarantie 6 jaar: dit houdt in dat Svea Solar garandeert dat de productie van het zonnesysteem gedurende de eerste 6 jaar, jaarlijks ten minste 80% bedraagt van de verwachte productie zoals vermeld staat in de offerte. Als de gegarandeerde productie niet wordt gehaald, betaalt Svea Solar een vergoeding berekend op basis van het verschil tussen 80% van de verwachte productie en de werkelijke productie.

*De specifieke voorwaarden van deze garanties vind je terug in onze algemene voorwaarden.