Hero image

Zonnepanelen schoonmaken en onderhouden

Zonnegids

Zonnepanelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk, ze weinig aandacht nodig als ze eenmaal op je dak liggen. Alleen als je zonnepanelen (heel) vuil zijn is het slim om ze schoon te maken. We leggen je uit hoe je de levensduur van zonnepanelen kunt verlengen.

Zonnepanelen schoonmaken. Hoe doe je dat?

Stof, zand of vuil kunnen invloed hebben op het absorptievermogen van zonnepanelen. Als de zonnepanelen daarmee bedekt zijn kunnen ze geen zonne-energie opwekken. Toch komt het in Nederland niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen, omdat er vaak genoeg een regenbui valt. De regen maakt je zonnepanelen schoon. Daarnaast zit er op je zonnepanelen een dunne, vuilafstotende laag.

Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Dan raden we je af om hiervoor het dak op te gaan. Je wilt niet het risico lopen om van het dak af te vallen. Je kunt beter een professioneel bedrijf inhuren om de panelen te reinigen. Hiermee voorkom je beschadiging van de panelen, het dak en jezelf. Kun je wel eenvoudig zelf bij je dak? Dan kun je met de volgende stappen je zonnepanelen zelf reinigen:

  1. Kies het juiste moment. Ga niet in het donker het dak op, maar ook niet midden op de dag als de zonnestraling maximaal is en de zonnepanelen warm zijn. Kies liever voor een moment in de ochtend of in de vroege avond.
  2. Zet je zonnesysteem uit voordat je het dak op gaat.
  3. Verwijder het grove vuil met een zachte borstel of bezem.
  4. Gebruik daarna water en een zachte doek om de zonnepanelen af te nemen. Gebruik geen grove materialen zoals zeep, schuurmiddel of een ruitenkrabber om de zonnepanelen schoon te maken. Deze kunnen je panelen beschadigen.

Sneeuw en bladeren op zonnecellen

En hoe zit dat met sneeuw in de winter? Ook met een pak sneeuw hoef je je geen zorgen te maken om je zonnepanelen. Ligt er tot één centimeter sneeuw op je panelen, dan werken deze nog steeds. Bij een dikkere laag glijdt de sneeuw door de helling vanzelf van je panelen als het weer gaat dooien.

Herfstbladeren kunnen in tegendeel wel op je panelen blijven hangen. Vooral als ze tussen je systeem en je dak vallen en ze door de regen nat en zwaar worden. Je kunt wachten tot het droog is en ze vanzelf van je dak af waaien, maar je kunt ze ook met een zachte borstel of bezem wegschuiven.

Vogelwering voor je zonnepanelen

Wil je voorkomen dat vogels of ongedierte zich nestelen onder je zonnepanelen? Dan kun je vogelwering laten plaatsen tijdens de installatie. We bevestigen de vogelwering dan aan de rand van je zonnesysteem. Let op: het plaatsen van vogelwering is na oplevering van de zonnepanelen niet meer mogelijk. Je moet dus vooraf bepalen of je vogelwering wilt voor je zonnepanelen.

Vogelwering op zonnesysteem van Svea Solar

Vogelwering op zonnesysteem van Svea Solar

Levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen hangt af van het materiaal van de cellen, de staat van het dak waarop ze zijn geïnstalleerd en - last but not least - het klimaat. De levensduur van zonnepanelen is berekend op basis van het wereldklimaat en wordt geschat op ongeveer 25-40 jaar, mits ze in goede staat op een dak worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen vergen over het algemeen zeer weinig onderhoud. Het enige dat je na installatie eventueel moet vervangen is de omvormer, die de gelijkstroom van de zonnecellen omzet in wisselstroom.

Onze Svea-experts zorgen ervoor dat de panelen niet te dicht bij een oude boom of schoorsteen worden geplaatst. Hierdoor gaan je panelen langer mee. Daarom biedt Svea Solar ruime garanties op zowel de installatie, de zonnepanelen en een vermogensgarantie van 25 jaar.

Garanties en verzekeringen

Om de veiligheid te garanderen op je zonnesysteem, werken wij alleen met grote en bekende Tier 1 leveranciers die producten maken van de hoogste kwaliteit. De zonnepanelen van Tier 1 leveranciers worden gekenmerkt door hoog rendement vanwege hoge investering in onderzoek naar en ontwikkeling van de panelen. Mocht er tegen alle verwachtingen in toch iets niet werken zoals het zou moeten, dan hebben al onze producten lange waarborgtermijnen. Onze garanties op een rijtje*:

  • Vermogensgarantie van 25 jaar: na 25 jaar zullen de panelen nog minstens 80% van het initiële vermogen opwekken
  • Installatiegarantie 2 tot 5 jaar: we garanderen tot 2 jaar na installatie dat het dak in goede staat is achtergelaten en alle pannen correct zijn teruggeplaatst en er geen lekkage kan plaatsvinden. Daarnaast garanderen we een correcte elektronische aansluiting van het systeem tot 5 jaar.
  • Systeemgarantie 10 jaar: we garanderen dat wij tot 10 jaar na installatie gebreken aan het systeem verhelpen.
  • Productgarantie: deze is afhankelijk van het type paneel en omvormer dat je kiest.
  • Opbrengstgarantie 6 jaar: dit houdt in dat Svea Solar garandeert dat de productie van het zonnestroomsysteem gedurende de eerste 6 jaar, jaarlijks ten minste 80% bedraagt van de verwachte productie zoals vermeld staat in de offerte. Als de gegarandeerde productie niet wordt gehaald, betaalt Svea Solar een vergoeding berekend op basis van het verschil tussen 80% van de verwachte productie en de werkelijke productie.

*De specifieke voorwaarden van deze garanties vind je terug in onze algemene voorwaarden.