Hero image

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnegids

Zonne-energie is een van de belangrijkste duurzame energiebronnen. Ook kun je met zonnepanelen besparen op je energierekening én de waarde van je woning verhogen. Niet gek dus, dat zo'n 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Ben jij ook klaar om de power shift naar zonne-energie te maken?

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze zonnecellen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Zodra het zonlicht de zonnecellen raakt, ontstaat er elektrische spanning in de vorm van gelijkstroom (1). Vervolgens zet een omvormer gelijkstroom om in wisselstroom, zodat je de stroom in huis kunt gebruiken (3) of kunt verkopen aan het net (4). Je kunt op de meter zien hoeveel energie je hebt bespaard op je energierekening (5).


NL_workfile_installatie infographic_08.05.23_Tekengebied 1-01

Wat zijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd, zijn donkere panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Met behulp van de zon kun je dus energie opwekken om in huis te gebruiken. Een ontzettend duurzame oplossing!

Zonnepanelen zijn te plaatsen op het dak van je woning, maar ook op garages of bijgebouwen. Heb je veel grond? Dan kun je ook overwegen de zonnepanelen op de grond te plaatsen. Het is belangrijk om de juiste plaatsing van de zonnepanelen te bepalen, zodat deze gedurende de dag zo veel mogelijk zonlicht kunnen opnemen.

Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen?

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen:

 • Zonne-energie is een van de meest milieuvriendelijke energiebronnen. En de zon is een oneindige bron. Kies je voor zonnepanelen, dan zet je je automatisch in voor het milieu en het klimaat. Telkens als de zon schijnt, zal je namelijk groene stroom produceren. En zo help je mee het verbruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
 • Je bespaart een hoop geld. Dit komt omdat je met zonnepanelen je eigen stroom opwekt, en dus minder afhankelijk bent van energieleveranciers.
 • Zonnepanelen vermeerderen de waarde van je woning en geven je huis een gunstiger energielabel. Dit is belangrijk, want steeds meer mensen hechten waarde aan een milieuvriendelijke woning. Wie investeert in zonnepanelen, investeert in zijn huis.
 • De terugverdientijd van zonnepalene wordt steeds korter. Waar je voorheen in 10 jaar je zonnepanelen had terugverdiend vanwege bespaarde energiekosten, heb je ze nu in zo'n 4 tot 6 jaar al terugverdiend. Dit komt ook omdat de kwaliteit van de zonnepanelen steeds beter wordt en het rendement steeds hoger.

Dit zijn de nadelen van zonnepanelen:

 • De productie van zonnepanelen zorgt ook voor CO2 uitstoot. Maar zelfs als we die CO2 uitstoot in rekening brengen, is de terugverdientijd van energie uit zonnecellen slechts 2,5 jaar. Dat betekent dus dat je zonnepanelen na 2,5 jaar de hoeveelheid stroom hebben geproduceerd die nodig was voor de productie ervan. Als je kijkt naar de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, 25 tot 30 jaar, betekent dat dus héél veel groene stroom!
 • De aanschafkosten van zonnepanelen is hoog. Toch is de investering laag in verhouding tot de verwachte besparing die je doet met zonnepanelen. Wil je niet in één keer een grote investering doen, maar wel over op zonnepanelen? Je kunt je zonnepanelen per maand betalen via een duurzaamheidslening. Lees meer over een duurzaamheidslening.

Ben je benieuwd hoeveel jaar ervoor nodig is voordat jij je zonnesysteem hebt terugverdient? Vraag gratis een offerte aan en krijg het advies van onze Svea-experts.

Hoeveel stroom produceren zonnepanelen?

Hoeveel zonne-energie je zonnepanelen per jaar produceren, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Eerst en vooral zijn er de verschillende seizoenen, die zorgen voor andere omstandigheden. In de zomer hebben we meestal een overschot aan zonne-energie, terwijl we dat in de winter moeten compenseren met andere elektriciteit, simpelweg omdat er dan minder zonne-uren zijn. Maar het is mogelijk om schattingen te maken van het verwachte vermogen van je zonnepanelen op basis van hun rendement en de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit (kWh) per geïnstalleerde kW.

Als het gaat om de maatstaf kWh per geïnstalleerde kW, dan zeggen we meestal dat een geïnstalleerde kW ongeveer 800-1.100 kWh per jaar oplevert. Als je zonnepanelen een piekvermogen van 2000 Wp hebben, kunnen ze dus ongeveer 1.600-2.200 kWh per jaar aan zonne-energie produceren.

Naast de zonne-uren, het rendement en de hoeveelheid kWh per geïnstalleerde kW zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid elektriciteit die de zonnecellen produceren:

 • Het type zonnepaneel dat je hebt en de kwaliteit daarvan
 • Schaduw op je zonnepanelen door de omgeving, zoals bomen, gebouwen etc.
 • Windrichting waar uw zonnepanelen op gericht zijn
 • Helling van de zonnepanelen
 • Temperatuur
 • Sneeuw op de zonnepanelen
 • Vuil op de zonnepanelen

Met andere woorden: hoeveel stroom je zonnepanelen produceren, hangt af van specifieke omstandigheden. In onze zonnecalculator kun je zien hoeveel elektriciteit panelen op jouw dak kunnen produceren.

zonnepanelen

Hoe efficiënt zijn zonnecellen?

De efficiëntie van zonnepanelen is afhankelijk van de factoren die hierboven genoemd zijn. De efficiëntie geeft aan hoeveel stroom zonnepanelen opleveren, maar dan in een percentage in plaats van kWh. Over het algemeen hebben zonnepanelen een efficiëntie bereik van 15% tot 25%. Dit houdt in dat een zonnepaneel van 1m2 een vermogen van 150 tot 250 watt oplevert. Zonnetechnologie wordt steeds verder ontwikkeld, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd.

Wat doet een omvormer?

De omvormer is het onderdeel van het zonnesysteem dat gelijkstroom, die de zonnecellen produceren, omzet in wisselstroom. De wisselstroom kun je vervolgens in je woning gebruiken of verkopen aan het net. Ook om te weten hoeveel energie je opwekt, verbruikt en verkoopt aan het net, gebruik je je omvormer. Bij Svea Solar adviseren we je een omvormer die het beste bij aansluit bij je omstandigheden. Daarbij gaan we uit van je energieverbruik en het aantal panelen.

De omvormer moet op een goed geventileerde, droge plek staan die niet al te stoffig is. Het liefste in de buurt van de meterkast of in de buurt van de zonnepanelen. De beste plek voor een omvormer is een garage of een zolder. Omvormers kunnen een licht zoemend geluid maken zodra ze in gebruik zijn, vanwege de ventilator die er in zit. Een slaapkamer is dus geen geschikte plek voor de omvormer. Een installateur kijkt met je mee wat de meest geschikte locatie is voor het plaatsen van de omvormer.

Voorbeeld van omvormer verkrijgbaar bij Svea Solar

Voorbeeld van omvormer verkrijgbaar bij Svea Solar

Wil je meer weten over zonnepanelen? Bekijk dan de volgende hoofdstukken: