Hero image

Welke type zonnepanelen zijn er?

Zonnegids

Groene stroom opwekken kan met verschillende soorten zonnepanelen. Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende soorten panelen voor je aankoop. Welk zonnepaneel het beste is in jouw situatie is afhankelijk van verschillende elementen. Denk hierbij aan de kwaliteit van de zonnepanelen, de prijs van de zonnepanelen en het rendement dat je jaarlijks kunt behalen. In deze gids leer je over de verschillen tussen de soort zonnepanelen in de markt.

Welke drie verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Het type paneel wordt vooral bepaald door het materiaal van de zonnecellen. De drie meest voorkomende type zonnepanelen in de markt zijn monokristallijn zonnepanelenpolykristallijn zonnepanelen en amorf zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen. De verschillende soorten panelen zijn ontwikkeld voor verschillende omstandigheden.

Monokristallijne zonnepanelen

Misschien heb je al ooit van monokristallijne panelen hebt gehoord. Deze type panelen zijn het langste op de markt. Deze soort zonnepanelen worden het vaakst gebruikt voor woonhuizen. Een monokristallijn zonnepaneel wordt gemaakt van silicium. De zonnecel bestaat uit één kristal bij deze zonnepanelen. Dit zorgt voor een uniforme kleur. Met monokristallijne panelen haal je een hoger rendement uit een kleiner oppervlakte. Zo heb je sneller een hogere opbrengst. Een monokristallijn zonnepaneel past goed in het gematigd zeeklimaat dat we in Nederland hebben. De zonnecellen in monokristallijne panelen kunnen ook zonne-energie produceren bij minder intense zonnestralen, omdat ze bij het minste beetje zonlicht al energie produceren. Daarnaast hebben de monokristallijne zonnepanelen een lange levensduur.

 • Prijs: Monokristallijne zonnepanelen zijn iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen en Amorf silicium panelen. De productie van deze panelen is gecompliceerder waardoor de prijs hoger ligt.
 • Technische informatie: Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal. Een te hoge temperatuur kan een negatief effect hebben op de panelen, maar dit komt in Nederland nauwelijks voor.
 • Kleur: Bij monokristallijne panelen hebben we het over zwarte zonnepanelen. De zonnepanelen hebben een uniforme kleur.
 • Efficiëntie: Een monokristallijn zonnepaneel heeft een efficiëntie van circa 15-19%.
 • Levensduur: Na 25 jaar mag je nog steeds rekenen op een rendement van minstens 80%.

Polykristallijn zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn de bekendste panelen op de markt, maar ze worden als iets minder efficiënt gezien dan monokristallijne zonnepanelen. De zonnecellen die in polykristallijne zonnepanelen zitten bestaan uit meerdere grove kristallen. Door de meerdere kristallen ontstaat er een gebroken scherven patroon. Polykristallijne panelen zijn gunstig geprijsd en hebben een hoog rendement. De efficiëntie van de polykristallijne zonnepanelen is lager dan die van monokristallijne zonnepanelen, dus om dezelfde efficiëntie te bereiken heb je meer zonnepanelen nodig. Als je veel ruimte hebt op jouw dak, dan zijn polykristallijne panelen een optie.

Deze zonnepanelen kun je vaker zien bij grote plantages en boerderijen die veel ruimte hebben. Monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne panelen hebben meer overeenkomsten met elkaar dan dunnefilm panelen.

 • Prijs: In vergelijking met mono panelen zijn de polykristallijne panelen goedkoper. De lagere prijs komt doordat het productieproces van de panelen eenvoudiger is.
 • Technische informatie: Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit verschillende kristallen en zijn minder gevoelig voor warmte dan monokristallijne celen.
 • Kleur: Een polykristallijn zonnepaneel is blauw van kleur met een glanzende afwerking.
 • Efficiëntie: Een polykristallijn zonnepaneel heeft een efficiëntie van circa 15-19%.
 • Levensduur: Na 25 jaar mag je ook bij polykristallijne panelen nog rekenen op een rendement van 80%.

Amorf zonnepanelen ofwel dunnefilm zonnepanelen

Amorf panelen zien er niet alleen anders uit dan de eerder genoemde panelen, ook worden de panelen anders geproduceerd. Een groot verschil is dat het materiaal een flexibele textuur heeft. Bij de productie van dunnefilm panelen wordt er gebruik gemaakt van de grondstof silicium. De flexibiliteit van de zonnepanelen zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor het gebruik op verschillende oppervlakten. Dunnefilm panelen worden ook gebruikt op zeilboten, jachten en bussen. Amorfe zonnepanelen kunnen direct op een oppervlakte gelijmd worden. Zo zijn deze zonnepanelen makkelijk te bevestigen door verschillende installateurs. Daar tegenover staat wel dat de panelen een lager rendement hebben.

 • Prijs: Dunne film zonnepanelen zijn iets goedkoper dan kristallijn panelen. Dit komt doordat de levensduur van de panelen ook iets korter is.
 • Technische informatie: Amorf silicium panelen bestaan uit metaal, glas, siliconen of plastic met een dunne laag siliconen erover heen. In tegenstelling tot kristallijn panelen hebben hoge temperaturen geen effect op amorf silicium panelen.
 • Kleur: De dunnefilm zonnepanelen zijn egaal zwart van kleur.
 • Efficiëntie: Een amorf zonnepaneel heeft een efficiëntie van circa 10-15%
 • Levensduur: Over het algemeen hebben dunnefilm panelen een kortere levens duur dan kristallijn zonnepanelen.

Monokristalle zonnepanelen van Svea Solar

Svea Solar verkoopt drie modellen zonnepanelen: Essential, Design en Pro. Dit zijn alle drie monokristallijn zonnepanelen. Deze panelen halen het hoogste rendement uit kleine oppervlaktes en zien er esthetisch gezien het mooist uit.

Essential

De Essential zonnepanelen zijn perfect voor woningen met een plat dak. De zwarte zonnepanelen hebben een wit frame dat zichtbaar is, maar op een plat dak zie je daar niets van. Essential panelen hebben een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar.

Essential zonnepaneel_low res

Svea Solar - Essential zonnepaneel

Design

Design zonnepanelen zijn de standaard voor schuine daken. De panelen zijn volledig zwart en zien er esthetisch gezien mooi uit. Het design is strak op een schuin dak. Design panelen hebben een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van ongeveer 4 jaar.

design panel

Svea Solar - Design zonnepaneel

Pro

Het Pro paneel is geproduceerd in Europa. Dit paneel heeft een hogere levensduur dan de andere panelen, namelijk 40 jaar. Omdat het Pro paneel zo lang meegaat verliezen ze minder snel hun vermogen in de loop van tijd. De Pro zonnepanelen hebben door al deze voordelen ook een hoger prijskaartje dan Essential en Design panelen. De terugverdientijd van Pro panelen is geschat op 7 jaar.

PRO_panel

Svea Solar - Pro zonnepaneel

Bekijk hier meer specificaties van de zonnepanelen Essential, Design en Pro.

Zonnepanelen van de toekomst

De eerste zonnecel zag het levenslicht in 1883. Sindsdien is de technische ontwikkeling razendsnel gegaan. Zonnepanelen steeds efficiënter maken is de missie. Constant werken we aan het verbeteren van de panelen. Het productieproces en de efficiëntie van de zonnepanelen wordt altijd geoptimaliseerd. Er worden drie nieuwe soorten zonnepanelen ontwikkeld. De nieuwe soorten zijn: perovskiet zonnecellen, zonnecellen gebaseerd op nanodraad en kleurstofgevoelige zonnecellen. Het doel van deze zonnecellen is om de kosten laag te houden en de efficiëntie te verhogen. Al deze nieuwe zonnecellen worden nog onderzocht en getest. Zo ontwikkelen we de beste en duurzame zonnepanelen waarmee we de groenste stoom opwekken in de toekomst.

Welk type zonnepaneel is het beste voor jou?

Verschillende locaties en woningen vragen om andere soorten zonnepanelen. Welk soort paneel is het beste voor jou? Als je een kleine oppervlakte beschikbaar heb voor je zonnepanelen, wil je zo veel mogelijk zonne-energie opvangen met zo min mogelijk panelen. Dan is het belangrijk om een type paneel te kiezen met een hoog rendement. Dit kan er wel voor zorgen dat de prijs iets hoger is. Heb je genoeg ruimte? Dan kun je kiezen voor een goedkoper paneel met iets lager rendement. Laat je zonnesysteem altijd installeren door erkende installateurs, ongeacht voor welk soort zonnepanelen je kiest.

Neem contact met een van onze expert voor het beste zonnepaneel advies voor jouw woning. Al overtuigd van je keuze? Klik hier voor een gratis offerte en geniet van zonne-energie.