Solar Guide

Welke type zonnepanelen zijn er?

Zonnegids

Groene stroom opwekken kan met verschillende soorten zonnepanelen. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen voor je wat aankoopt. Welk zonnepaneel het beste is in jouw situatie is afhankelijk van verschillende elementen. Denk hierbij aan de kwaliteit van de zonnepanelen, de prijs en het jaarlijks rendement. In deze gids leer je meer over de verschillende zonnepanelen op de markt.

Welke drie verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Het type paneel wordt bepaald door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. De drie meest voorkomende type zonnepanelen op de markt zijn monokristallijne zonnepanelenpolykristallijne zonnepanelen en amorf zonnepanelen ofwel dunne film zonnepanelen. De soorten panelen zijn ontwikkeld voor verschillende omstandigheden.

Monokristallijne zonnepanelen

Misschien dat je al ooit van monokristallijne panelen hebt gehoord. Deze zonnepanelen zijn het langst op de markt en worden het vaakst gebruikt voor woonhuizen. Een monokristallijn zonnepaneel wordt gemaakt van silicium. De zonnecel bestaat uit één kristal en dat zorgt voor één uniforme kleur. Met monokristallijne panelen haal je een hoger rendement, en dus een hogere opbrengst, uit een kleinere oppervlakte.

Een monokristallijn zonnepaneel past goed in het gematigd zeeklimaat dat we in Nederland hebben. De zonnecellen in monokristallijne panelen kunnen zonne-energie produceren bij minder intense zonnestralen en hebben daarnaast een lange levensduur.

  • Prijs: Monokristallijne zonnepanelen zijn iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen en amorf silicium panelen. De productie van deze zonnepanelen is gecompliceerder waardoor de prijs hoger ligt.
  • Technische informatie: Monokristallijne zonnepanelen bestaan uit één kristal. Een te hoge temperatuur kan een negatief effect hebben op de panelen, maar dit komt in Nederland nauwelijks voor.
  • Kleur: Monokristallijne panelen hebben een uniforme zwarte kleur.
  • Efficiëntie: Een monokristallijn zonnepaneel heeft een efficiëntie van circa 15-19%.
  • Levensduur: Na 25 jaar mag je nog steeds rekenen op een rendement van minstens 80%.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn de bekendste zonnepanelen op de markt, maar ze worden als minder efficiënt gezien dan de monokristallijne zonnepanelen. Om dezelfde efficiëntie als bij de mono variant te bereiken heb je meer zonnepanelen nodig. Als je veel ruimte hebt op jouw dak, dan zijn polykristallijne panelen een optie.

De zonnecellen die in polykristallijne zonnepanelen zitten bestaan uit meerdere grove kristallen, waardoor je er een gebroken scherven patroon in kan zien. Ze zijn daarbij ook gunstig geprijsd. Polykristallijne zonnepanelen zal je vaker zien bij grote plantages en boerderijen die veel ruimte hebben.

  • Prijs: In vergelijking met mono panelen zijn de polykristallijne zonnepanelen goedkoper. De lagere prijs komt doordat het eenvoudigere productieproces.
  • Technische informatie: Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit verschillende kristallen en zijn minder gevoelig voor warmte dan monokristallijne cellen.
  • Kleur: Een polykristallijn zonnepaneel is blauw van kleur met een glanzende afwerking.
  • Efficiëntie: Een polykristallijn zonnepaneel heeft een efficiëntie van circa 15-19%.
  • Levensduur: Na 25 jaar mag je ook bij polykristallijne panelen nog rekenen op een rendement van 80%.

Amorf zonnepanelen ofwel dunne film zonnepanelen

Amorf zonnepanelen zien er niet alleen anders uit dan de eerder genoemde panelen, maar de zonnepanelen worden ook anders geproduceerd. Een groot verschil is dat ze flexibel zijn. De flexibiliteit zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn voor het gebruik op verschillende oppervlakten. Dunne film panelen worden onder andere gebruikt op zeilboten, jachten en bussen.

Ze kunnen direct op een oppervlakte gelijmd worden, waardoor het installatieproces veel eenvoudiger is. Daar tegenover staat wel dat de panelen een lager rendement hebben.

  • Prijs: Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper dan kristallijn panelen. Dit komt doordat de levensduur van de panelen onder andere korter is.
  • Technische informatie: Amorf zonnepanelen bestaan uit metaal, glas, siliconen of plastic met een dunne laag siliconen erover heen. In tegenstelling tot kristallijn panelen hebben hoge temperaturen geen negatief effect op amorf zonnepanelen.
  • Kleur: De dunne film zonnepanelen zijn egaal zwart van kleur.
  • Efficiëntie: Een amorf zonnepaneel heeft een efficiëntie van circa 10-15%
  • Levensduur: Over het algemeen hebben dunne film panelen een kortere levens duur dan kristallijn zonnepanelen.

Monokristalle zonnepanelen van Svea Solar

Svea Solar verkoopt twee modellen zonnepanelen: Design en Pro. Dit zijn allebei monokristallijne zonnepanelen. Deze panelen halen het hoogste rendement uit kleine oppervlaktes en zien er esthetisch gezien het mooist uit.

Design

Design combineert een hoog rendement met een exclusieve uitstraling. Ze smelten mooi samen met de dakpannen en zijn zo een extra aanwinst voor je woning. Design panelen hebben een levensduur van 30 jaar en een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar.

design panel

Svea Solar - Design zonnepaneel

Pro

Het Pro paneel is het meest efficiënte en krachtigste paneel op de markt. De puur zwarte afwerking in combinatie met het meeste opwek per paneel, plaatst dit paneel in de top van de markt.

PRO_panel

Svea Solar - Pro zonnepaneel

Bekijk hier meer specificaties van de zonnepanelen Design en Pro.

Welk type zonnepaneel is het beste voor jou?

Verschillende situaties vragen andere soorten zonnepanelen. Welk zonnepaneel is het meest geschikt voor jou?

  • Als je een kleine oppervlakte beschikbaar heb voor je zonnepanelen, wil je zo veel mogelijk zonne-energie opvangen met zo min mogelijk panelen. Dan is het belangrijk om een type zonnepaneel te kiezen met een hoog rendement.
  • Heb je genoeg ruimte? Dan kun je kiezen voor een goedkoper paneel met een lager rendement. Laat je zonnesysteem altijd installeren door erkende installateurs, ongeacht voor welk soort zonnepanelen je kiest.

Zonnepanelen van de toekomst

De eerste zonnecel zag het levenslicht in 1883. Sindsdien is de technische ontwikkeling razendsnel gegaan. Zonnepanelen steeds efficiënter maken is de missie. Constant wordt er gewerkt aan het verbeteren van het productieproces en de efficiëntie.

Er zijn op dit moment drie nieuwe soorten zonnepanelen in ontwikkeling: perovskiet zonnecellen, zonnecellen gebaseerd op nanodraad en kleurstofgevoelige zonnecellen. Het doel is om de kosten laag te houden en de efficiëntie te verhogen.