Hero image

Zonnepanelen installeren

Zonnegids

Zo installeren we jouw zonnepanelen

Terwijl jij op de installatiedag druk bent met je dagelijkse bezigheden, plaatsen onze installateurs in mum van tijd een geheel zonnesysteem. Ben je benieuwd wat de installateurs op je dak uitvoeren? En hoe je systeem vastgemaakt wordt aan je dak? Lees dan dit artikel en kom meer te weten over het installatieproces.

Zonnepanelen installeren op je dak: het proces

Het installeren van zonnepanelen is voor iedere situatie anders. Maar of je nu een plat dak, schuin dak, een dak op het zuiden of op het oosten hebt, onderstaande werkzaamheden gelden over het algemeen voor iedere installatie.

 1. Inspectie van de locatie en ontwerp van het systeem:
  Na je offerteaanvraag doen wij een technische schouw om onder andere te controleren of het dak sterk genoeg is om de zonnepanelen te ondersteunen. Daarnaast moet de hellingshoek en de richting van het dak worden bepaald om de efficiëntie van de zonnepanelen te maximaliseren. Meestal is het ideaal als het dak naar het zuiden is gericht.
 2. Aanschaf van de benodigde materialen:
  We zorgen dat we voor installatie de juiste materialen in huis hebben. Dit omvat de zonnepanelen zelf, montagesystemen (zoals dakhaken, rails, en bevestigingsmaterialen), een omvormer, bekabeling en eventueel vogelwering.
 3. Voorbereiding van het dak:
  Zorg dat obstakels rondom het dak verwijderd zijn en dat het dak schoon is. Zo kunnen onze installateurs er gemakkelijk bij.
 4. Installatie van de dakhaken:
  Onze installateurs plaatsen haken onder de dakpannen en aan de dakbalken. Dit is de basis waarop de rails en uiteindelijk de zonnepanelen worden gemonteerd.
 5. Montage van de rails:
  De rails waar de zonnepanelen op komen worden op de dakhaken geplaatst en goed vastgeschroefd. Deze rails moeten waterpas zijn om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen correct worden geplaatst.
 6. Plaatsing van de zonnepanelen:
  De zonnepanelen worden op de rails geplaatst en bevestigd met klemmen. Ze moeten stevig vastzitten om te voorkomen dat ze losraken door wind of andere weersinvloeden.
 7. Aansluiting van de bekabeling:
  De zonnepanelen worden onderling verbonden en vervolgens gekoppeld aan de omvormer, die de gelijkstroom van de panelen omzet in wisselstroom voor huishoudelijk gebruik.
 8. Installatie van de omvormer:
  De omvormer wordt op een geschikte plaats geïnstalleerd, vaak dichtbij de meterkast of bij de zonnepanelen. De omvormer moet worden aangesloten op het elektriciteitsnet van het huis.
 9. Controle:
  Na de installatie moet het systeem worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat alles correct en veilig is geïnstalleerd en dat het systeem naar behoren werkt. Je kunt de werking van je systeem online monitoren.
 10. Onderhoud:
  Het is belangrijk om de zonnepanelen regelmatig te controleren en te reinigen om ervoor te zorgen dat ze efficiënt blijven werken.

Hoe worden de zonnepanelen neergelegd?

We bespreken de exacte plaatsing van de zonnepanelen met je voordat we ze daadwerkelijk vastmaken aan je dak. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan wanneer je installatie afgerond is.

Richting

We plaatsen je zonnepanelen zo optimaal mogelijk, zodat ze veel zonne-energie opwekken. Zonnepanelen werken in alle richtingen, maar ze presteren het beste wanneer je dak naar het zuiden is gericht. Met een zuidgericht dak heb je de beste omstandigheden voor een zonne-installatie, omdat je panelen dan het grootste gedeelte van de dag zon kunnen opvangen.

Heb je een dak naar het zuidoosten of het zuidwesten, dan verlies je naar schatting 6 procent van de jaarproductie ten opzichte van een dak naar het zuiden.

Werken zonnepanelen ook bij een dak dat op het oosten of westen is gericht? Jazeker, ook dan blijft het interessant om zonnepanelen te plaatsen. Je haalt dan geen maximale productie, maar wel een constante.

Hellingsgraad

Als je een schuin dak hebt leggen we je panelen evenwijdig aan je dak. Maar heb je een plat dak, dan plaatsen we ze op een constructie die een lichte helling creëert. Hierdoor kun je optimaal gebruikmaken van de zon!

Vogelwering voor je zonnepanelen

Wil je voorkomen dat vogels of ongedierte zich nestelt onder je zonnepanelen? Bekijk dan of je ook vogelwering wilt laten plaatsen. We bevestigen de vogelwering aan de rand van je systeem en zorgen ervoor dat ze perfect aansluit. Het plaatsen van vogelwering doen we tijdens de installatie van je systeem. Achteraf vogelwering plaatsen is helaas niet mogelijk.

Zonnepanelen bij vervanging van het dak

Als je jouw dak moet vervangen terwijl er zonnepanelen op liggen, dan zullen deze eerst veilig verwijderd moeten worden voordat het dakwerk kan beginnen. Als het nieuwe dak gereed is kunnen we het systeem herinstalleren. Het montagesysteem wordt opnieuw geïnstalleerd, dan de zonnepanelen, en ten slotte worden de panelen weer aangesloten op de omvormer. Ditzelfde geldt als je je zonnesysteem wilt