Hero image

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnegids

Zonnepanelen zijn een slimme investering, omdat je zelf energie opwekt waarmee je jouw huis kunt voorzien van elektriciteit. Met de elektriciteit die je teveel opwekt, kun je geld verdienen door dit te verkopen aan het net. Dat maakt je een microproducent van duurzame energie. Tot slot maak je jezelf onafhankelijk van de grote energiemaatschappijen en stijgende elektriciteitsprijzen.

Wat kosten zonnepanelen?

Wat je zonne-installatie kost verschilt per huis en huishouden. Factoren die van invloed zijn op de prijs van je zonnesysteem zijn:

  • de afmetingen van je dak en dus het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen
  • het type paneel dat je kiest
  • het energieverbruik van je huishouden
  • eventuele subsidies waar je gebruik van kunt maken

Wil je weten wat de prijs is voor een zonnesysteem voor jouw persoonlijke situatie? Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan. Een van onze Svea-experts bekijkt digitaal je woning en maakt een gedetailleerde berekening voor de prijs van je zonnesysteem, inclusief installatie.

Subsidie zonnepanelen

Er zijn in Nederland in 2023 geen landelijke subsidies beschikbaar wanneer je als particulier geïnteresseerd bent in het opwekken van zonne-energie. Wel zijn er een aantal andere financiële voordelen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken:

  • De investering in zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 btw-vrij. Voor panden met een woonfunctie is de btw op zonnepanelen van 21% naar 0% verlaagd.
  • Daarnaast kun je geld ontvangen van je netbeheerder als je je opgewekte zonne-energie teruglevert aan het net. Dit noemen we salderen. Lees hier meer over de toekomst van salderen.
  • Je kunt gebruik maken van een duurzaamheidslening om de zonnepanelen te financieren. Lees hier meer over de duurzaamheidslening.

Voor de zakelijke markt bestaat er nog wel een subsidie op zonnepanelen, genaamd Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Tot eind 2023 is er €30 miljoen beschikbaar voor bedrijven die gebruik willen maken van deze subsidie.

Rekenvoorbeeld energiekosten besparing door zonnepanelen

Hoeveel energie je bespaart door het plaatsen van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een tweepersoons huishouden met een energieverbruik van 3.000 kWh per jaar, wonend in een vrijstaand huis met 10 Essential zonnepanelen van 410 Watt vermogen per paneel.

De jaarlijkse productie van 410 Watt panelen is gemiddeld 3700 kWh. Let op dat deze opbrengst kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie van de panelen en weersomstandigheden. Door de salderingsregeling kun je de opgewekte zonne-energie compenseren met je gebruikte energie. Met een energieverbruik van 3.000 kWh per jaar kun je dus ruim je eigen energieverbruik dekken met de zonne-energie die je opwekt via de zonnepanelen. Als we uitgaan van het prijsplafond tarief dat nu gehanteerd wordt (€0,40 per kWh), kom je uit op een jaarlijkse besparing van €1.200 (3.000 kWh x €0,40 per kWh).

Dan blijft er onder aan de streep nog 700 kWh zonne-energie 'over' waar je van je energieleverancier een terugleververgoeding over ontvangt. Deze vergoeding is gemiddeld €0,07 per kWh. De jaarlijkse terugleververgoeding is dan €49 per jaar (700 x €0,40). Let op, deze terugleververgoeding wordt vanaf 2025 langzaamaan minder.

In totaal kun je dan dus jaarlijks €1.249 op je energierekening besparen (€1.200 + €49).

Zonnepanelen: de prijs per m2

Wat de zonnepanelen per m2 kosten, hangt dus af van het type zonnesysteem dat je kiest. Bij Svea Solar bieden we een Essential, Design en Pro zonnesysteem aan. Lees hier meer over ons aanbod aan zonnepanelen.

Zonnepanelen: de prijs per kW

Gemiddeld kosten zonnepanelen €1.200 per geïnstalleerde kWp, afhankelijk van o.a. de ligging van het paneel en het type paneel dat je hebt gekozen. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, kun je berekenen door uit te gaan van je jaarlijkse energieverbruik (in kWh). Dit kun je inzien bij je huidige energieleverancier. Verbruikt je huishouden 2.500 kWh per jaar, dan komt dit overeen met ongeveer 2,5 kW. Vermenigvuldig je dit met de gemiddelde prijs voor zonnepanelen van €1.200/kWp, dan kom je uit op een investering in een zonnesysteem van ongeveer €3.000. Hierbij gaan we er vanuit dat je dak aan de voorwaarden voldoet voor het benodigde aantal zonnepanelen.

Wil je een berekening gericht op jouw woning en energieverbruik? Vraag gratis een offerte aan en laat je informeren door een Svea-expert.

Terugverdientijd bij zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, bespaar je iedere maand geld op je energierekening. Door deze kostenbesparing zijn zonnepanelen een interessante investering. De terugverdientijd bij zonnepanelen verwijst naar de tijd die je nodig hebt om je investering in zonnepanelen terug te verdienen met de opgewekte stroom.

De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem in Nederland is 4-6 jaar. Dit is afhankelijk van onder andere de grootte van je installatie, hoeveel energie je opwekt, of je overtollige energie kunt verkopen aan het net en eventuele subsidies. In de regel hebben grotere zonnesystemen een kortere terugverdientijd. Ook de stijging van energieprijzen bij energiemaatschappijen hebben een effect op de terugverdientijd.

Benieuwd wat de terugverdientijd is wanneer jij een zonnesysteem aanschaft? Vraag gratis een vrijblijvende offerte op en laat je informeren.

Ontwikkeling van zonnepanelen

De afgelopen jaren hebben zonnepanelen een enorme evolutie doorgemaakt. Door technische vooruitgang wekken zonnepanelen steeds meer energie op. Daardoor zijn zonnepanelen zowel goedkoper als efficiënter geworden. Nu is daarom hét moment om zonnepanelen aan te schaffen. Lees hier meer over waarom zonnepanelen in 2023 een goed idee zijn.

Financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen

Een duurzaamheidslening maakt de drempel om te investeren in zonnepanelen nog lager. Zo koop je vandaag nog zonnepanelen zonder een grote investering te doen. Tijdens je offerte aanvraag kun je aangeven of je geïnteresseerd bent in de duurzaamheidslening. We maken dan een overzicht met de berekening van jouw lening in de offerte. De duurzaamheidslening wordt verstrekt door Lender & Spender.

Wil je weten wat een zonnesysteem op jouw dak kost en wat het je oplevert? Onze Svea-experts staan klaar om je te helpen. Vraag een gratis offerte aan.

Installatiekosten zonnepanelen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen van Svea Solar, verzorgen wij het gehele pakket van A tot Z, dus ook de installatie. Als je een gratis offerte opvraagt is dit dus de prijs inclusief installatie.

Onderhoudskosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn voorzien van een waterafstotende laag waardoor ze niet snel vuil worden. Als er toch vuil ophoopt op de panelen, wordt dit door de regen regelmatig weggespoeld. Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen zo lang mogelijk rendement opleveren, is het toch belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Vooral als er bladeren op de zonnepanelen vallen. De maanden waarin je panelen de meeste energie opwekken is in de periode april tot en met september. Het is daarom verstandig om in maart, in het begin van de lente, je zonnepanelen te reinigen. Dit kun je voor een groot gedeelte zelf uitvoeren, waarmee je de kosten laag houdt. Ben je niet in de gelegenheid om je zonnepanelen zelf te reinigen, dan kun je een externe partij inhuren om je zonnepanelen schoon te maken.