Wat kosten zonnepanelen?

Zonnegids

Zonnepanelen zijn een slimme investering, omdat je zelf energie opwekt waarmee je jouw huis kunt voorzien van elektriciteit. Met de elektriciteit die je teveel opwekt, kun je geld verdienen door dit te verkopen aan het net. Dat maakt je een microproducent van duurzame energie. Tot slot word je een stuk onafhankelijker van de grote energiemaatschappijen en stijgende energieprijzen.

Wat kosten zonnepanelen?

Wat je zonnesysteem kost, verschilt per huis en huishouden. Factoren die van invloed zijn op de prijs van je zonnesysteem zijn:

  • de afmetingen van je dak en dus het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen
  • het type paneel dat je kiest
  • jouw energieverbruik
  • eventuele subsidies waar je gebruik van kan maken

Subsidie zonnepanelen

Er zijn in Nederland in 2023 geen landelijke subsidies beschikbaar wanneer je als particulier geïnteresseerd bent in het opwekken van zonne-energie. Je kan wel kijken wat de mogelijkheden zijn die je gemeente aanbiedt of misschien is er een mogelijkheid om zonnepanelen mee te financieren in je hypotheek.

Er zijn nog een aantal andere financiële voordelen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken:

  • De investering in zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 btw-vrij. Voor panden met een woonfunctie is de btw op zonnepanelen van 21% naar 0% verlaagd.
  • Daarnaast kun je geld ontvangen van je netbeheerder als je je opgewekte zonne-energie teruglevert aan het net. Dit noemen we salderen. Lees hier meer over de toekomst van salderen.

Rekenvoorbeeld energiekosten besparing door zonnepanelen

Hoeveel energie je bespaart door het plaatsen van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een tweepersoons huishouden met een energieverbruik van 3.200 kWh per jaar, wonend in een vrijstaand huis met 10 Design zonnepanelen van 440 Watt vermogen per paneel.

De jaarlijkse productie van 440 Watt panelen is gemiddeld 3960 kWh. Let op dat deze opbrengst kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie van de panelen en weersomstandigheden. Door de salderingsregeling kun je de opgewekte zonne-energie compenseren met je gebruikte energie. Met een energieverbruik van 3.200 kWh per jaar kun je dus ruim je eigen energieverbruik dekken met de zonne-energie die je opwekt via de zonnepanelen. Als we uitgaan van het tarief dat nu gehanteerd wordt (€0,40 per kWh), kom je uit op een jaarlijkse besparing van €1.280 (3.200 kWh x €0,40 per kWh).

Dan blijft er onder aan de streep nog 760 kWh zonne-energie 'over' waar je van je energieleverancier een terugleververgoeding over ontvangt. Deze vergoeding is gemiddeld €0,07 per kWh. De jaarlijkse terugleververgoeding is dan €53,2 per jaar (760 x €0,07).

In totaal kun je dan dus jaarlijks €1.333,2 op je energierekening besparen (€1.280 + €53,2).

Zonnepanelen: de prijs per m2

Wat zonnepanelen per m2 kosten, hangt af van het type dat je kiest. Bij Svea Solar bieden we een Design en Pro zonnepaneel aan. Lees hier meer over ons aanbod aan zonnepanelen.

Zonnepanelen: de prijs per kW

Gemiddeld kosten zonnepanelen €1.200 per geïnstalleerde kWp, afhankelijk van o.a. de ligging van het paneel en het type paneel dat je hebt gekozen. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, kun je berekenen door uit te gaan van je jaarlijkse energieverbruik (in kWh). Dit kun je inzien bij je huidige energieleverancier. Verbruikt je huishouden 2.500 kWh per jaar, dan komt dit overeen met ongeveer 2,5 kW. Vermenigvuldig je dit met de gemiddelde prijs voor zonnepanelen van €1.200/kWp, dan kom je uit op een investering in een zonnesysteem van ongeveer €3.000. Hierbij gaan we er vanuit dat je dak aan de voorwaarden voldoet voor het benodigde aantal zonnepanelen.

Terugverdientijd bij zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, bespaar je iedere maand geld op je energierekening. Door deze kostenbesparing zijn zonnepanelen een interessante investering. De terugverdientijd bij zonnepanelen verwijst naar de tijd die je nodig hebt om je investering in zonnepanelen terug te verdienen met de opgewekte stroom.

De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem in Nederland is 4-6 jaar. Dit is afhankelijk van onder andere de grootte van je installatie, hoeveel energie je opwekt, of je overtollige energie kunt verkopen aan het net en eventuele subsidies. In de regel hebben grotere zonnesystemen een kortere terugverdientijd. Ook de stijging van energieprijzen bij energiemaatschappijen hebben een effect op de terugverdientijd.

Ontwikkeling van zonnepanelen

De afgelopen jaren hebben zonnepanelen een enorme evolutie doorgemaakt. Door technische vooruitgang wekken zonnepanelen steeds meer energie op. Daardoor zijn zonnepanelen zowel goedkoper als efficiënter geworden. Nu is daarom hét moment om zonnepanelen aan te schaffen.

Installatiekosten zonnepanelen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen van Svea Solar, verzorgen wij het gehele pakket van A tot Z, ook de installatie.

Onderhoudskosten zonnepanelen

Stof, zand of vuil kunnen invloed hebben op het absorptievermogen van zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat zonnepanelen geen of minder zonne-energie kunnen opwekken. In Nederland komt het niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen, omdat er regelmatig een regenbui valt. De regen maakt je zonnepanelen schoon. Daarnaast zit er op je zonnepanelen een dunne, vuilafstotende laag.

Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Dan raden we je af om hiervoor zelf het dak op te gaan. Je wilt niet het risico lopen om van het dak af te vallen. Je kunt beter een professioneel bedrijf inhuren om de panelen te reinigen. Hiermee voorkom je beschadiging van de panelen, het dak en jezelf.