Vergunning zonnepanelen
Zonnegids
Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak heb je bijna nooit een vergunning nodig. Toch zijn er een aantal gevallen waarin het wel noodzakelijk is om een vergunning te hebben. In deze gids leggen we uit wat je moet weten over vergunningen voor zonnepanelen, de kosten en hoe je een vergunning aanvraagt.
Inhoud
- Regels voor vergunningen voor zonnepanelen
- Vergunning zonnepanelen op een schuin dak
- Vergunning zonnepanelen op een plat dak
- Vergunning zonnepanelen op schuur
- Vergunning zonnepanelen tegen gevel of muur
- Vergunning zonnepanelen op de grond
- Hoeveel zonnepanelen zonder vergunning?
- Kosten van vergunningen voor zonnepanelen
- Vergunning zonnepanelen aanvragen bij je gemeente
- Conclusie
Regels voor vergunningen voor zonnepanelen
Als je kiest voor zonnepanelen is het goed om te achterhalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het plaatsen van een zonnesysteem. Op de website van Omgevingsloket kun je zo’n vergunningcheck doen. Hierbij kijken ze naar de voorwaarden in jouw gemeente.
Als je zonnepanelen voldoen aan onderstaande voorwaarden, heb je geen vergunning nodig:
- De zonnepanelen worden op een dak geplaatst.
- Op een schuin dak steken de panelen niet uit over de dakrand, ze worden direct op of in het dak bevestigd en de hellingshoek van de panelen is hetzelfde als die van het dak.
- Op een plat dak worden de panelen net zo ver verwijderd van de dakrand als het paneel hoog is.
- De omvormer wordt geïntegreerd in het zonnesysteem of wordt binnen geplaatst.
Check voor de zekerheid altijd de voorwaarden van jouw gemeente door de vergunningcheck te doen. In deze tool wordt namelijk ook gekeken naar sloopafval (komt er asbest vrij bij het plaatsen van zonnepanelen?) en of het een monumentaal pand betreft.
Wanneer de vergunningcheck aangeeft dat je vergunningplichtig bent, kun je online een aanvraag indienen of een papieren formulier downloaden die je zelf naar je gemeente kunt sturen.
Vergunning zonnepanelen op een schuin dak
Als je zonnepanelen op een schuin dak wilt plaatsen, heb je meestal geen vergunning nodig. Zorg ervoor dat de panelen niet uitsteken over de dakrand, dat ze direct op of in je dak worden bevestigd en dat de hellingshoek van de panelen gelijk is aan de hellingshoek van je dak.
Vergunning zonnepanelen op een plat dak
Bij zonnepanelen op een plat dak heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Het is belangrijk dat de panelen direct in of op je dak worden bevestigd en dat de panelen net zo ver verwijderd blijven van de dakrand als dat het paneel hoog is.
Vergunning zonnepanelen op schuur
Is het dak op je huis niet geschikt voor zonnepanelen, maar het dak van je schuur wel? Dan kun je hier zonnepanelen plaatsen. Dit kan in de meeste gevallen ook zonder vergunning, want hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor zonnepanelen op je (huis)dak.
Vergunning zonnepanelen tegen gevel of muur
Als je zonnepanelen tegen een gevel of muur wilt plaatsen, heb je altijd een vergunning nodig. Dit komt doordat deze zonnepanelen door de verticale plaatsing het aangezicht van het pand veranderen. Vraag daarom hiervoor een vergunning aan bij je gemeente. Let op, de installateurs van Svea Solar plaatsen geen zonnepanelen tegen de gevel van je huis of pand.
Vergunning zonnepanelen op de grond
Als je zonnepanelen op het land wilt plaatsen (veldopstelling), heb je vrijwel altijd een vergunning nodig. Het maakt hierbij niet uit hoe groot je installatie is. Bij het aanvragen van de vergunning houdt de gemeente rekening met het bestemmingsplan van de grond. Let op, de installateurs van Svea Solar plaatsen in Nederland geen zonnepanelen op de grond.
Hoeveel zonnepanelen zonder vergunning?
Bij het beoordelen of je wel of geen vergunning nodig hebt voor je installatie, wordt er niet gekeken naar het aantal zonnepanelen dat je wilt plaatsen. Er is dus geen grens waaronder je geen vergunning hoeft aan te vragen. Zolang de plaatsing van je systeem binnen de regels van een vergunningsvrije plaatsing valt, mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je wilt.
Kosten van vergunningen voor zonnepanelen
De prijs van een omgevingsvergunning voor zonnepanelen verschilt per gemeente. Gemiddeld betaal je tussen de €300 en €700 voor een omgevingsvergunning. De kosten van een omgevingsvergunning in jouw gemeente kun je het beste via Google opzoeken. Gebruik de term ‘omgevingsvergunning’ in combinatie met de naam van je gemeente, om de kosten te achterhalen. Je kunt ook zelf je gemeente bellen om de kosten na te vragen. In sommige gemeenten is een omgevingsvergunning voor zonnepanelen gratis, omdat deze gemeenten de plaatsing van zonnepanelen willen bevorderen.
Vergunning zonnepanelen aanvragen bij je gemeente
Als uit de vergunningcheck blijkt dat je vergunningplichtig bent, moet je een aanvraag indienen bij je gemeente. Dit verloopt via de volgende stappen:
Stap 1: Je dient je aanvraag in bij de gemeente. Dit kan digitaal via www.omgevingsloket.nl of via de website van jouw gemeente zelf. Op de website van Omgevingsloket vind je ook welke gegevens je moet aanleveren bij de aanvraag.
Stap 2: Als er bij je aanvraag stukken ontbreken, neemt de gemeente schriftelijk contact met je op. Je krijgt dan een termijn waarin je de ontbrekende stukken kunt aanleveren.
Stap 3: Zodra de gegevens compleet zijn, beoordeelt de gemeente of je zonnepanelen kunt plaatsen.
Stap 4: Binnen acht weken hoor je van de gemeente of je een vergunning krijgt. Deze acht weken worden geteld vanaf het moment dat de aanvraag compleet was.
Conclusie
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de vergunningen die je (misschien) nodig hebt bij het plaatsen van zonnepanelen. De kosten en regels verschillen per gemeente en situatie, dus het is verstandig om je goed te informeren voordat je begint. Met een goede voorbereiding voorkom je vertraging tijdens het plaatsen van de zonnepanelen.