Hero image

De ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen

Zonnegids

Dat het weer van invloed is op zonnepanelen, is waar. Dat zonnepanelen alleen effectief zijn bij stralende zon en hoge temperaturen, is niet waar. In dit blog beschrijven we de ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen. Zo leer je optimaal gebruikmaken van je zonnesysteem.

Opbrengst zonnepanelen bij hittegolf

Zonnige dagen zijn ongetwijfeld gunstig voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnecellen hebben daar immers hun naam aan te danken. Hoe meer direct zonlicht de panelen ontvangen, hoe meer elektriciteit ze kunnen opwekken. Maar de relatie tussen zon en opbrengst is niet zo eenvoudig als "meer zon = meer stroom". Extreme hitte vermindert de efficiëntie van zonnepanelen. Elke graad boven de ideale temperatuur van zonnepanelen (vaak rond de 25°C), daalt de efficiëntie van de panelen met 0,5%. Dit fenomeen noemen we de temperatuurcoëfficiënt. Dus terwijl heldere, zonnige dagen met matige temperaturen ideaal zijn, kunnen zeer hete zomerdagen leiden tot een verlaagde opbrengst van zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen bij bewolking

Wolken zorgen ervoor dat je geen direct zonlicht hebt op je panelen. Desondanks kunnen je panelen nog steeds elektriciteit opwekken bij bewolking. Dat komt door diffuus zonlicht. Dit is zonlicht dat door de wolken wordt verstrooid en dus van alle richtingen komt. Dit is het tegenovergestelde van direct zonlicht, dat ongehinderd van de zon naar de aarde straalt. Met diffuus licht kun je nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken. Dus vrees niet wanneer je een wolkenbed voorbij ziet komen.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Je verwacht het misschien niet, maar koude, heldere winterdagen eigenlijk zeer gunstig voor de opbrengst van zonnepanelen in de winter. Dit komt doordat de koude temperaturen de efficiëntie van de zonnepanelen optimaliseren. Bovendien reflecteert de sneeuw het zonlicht, waardoor het als een spiegel op de panelen weerkaatst. Dit geldt overigens alleen als de sneeuw de panelen niet bedekt. Wanneer dat het geval is, blokkeert de sneeuw de energie-productie. Als je zonnesysteem op de juiste manier geïnstalleerd is, glijden grote blokken sneeuw vanzelf van je panelen af.

Opbrengst van zonnepanelen tijdens storm

Storm vormt een uitdaging voor zonnepanelen. Dit komt vooral door de kans op fysieke schade door wind of vallende voorwerpen. De juiste installatie en onderhoud van de zonnepanelen is essentieel om je zonnepanelen tegen dergelijke situaties te beschermen. Wanneer de netstroom uitvalt tijdens zware stormen wordt je zonnesysteem ook automatisch uitgeschakeld. Dit is voor de veiligheid van elektriciens die aan het net werken tijdens zo’n stroomuitval.

Opbrengst van zonnepanelen tijdens regen

Regendruppels weerhouden zonlicht. Hierdoor genereren zonnepanelen weinig tot geen zonne-energie als het met bakken uit de lucht valt. Bij een lichte regenbui met voldoende licht kunnen je panelen nog een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken. De meeste regen in Nederland valt in onze herfst, van september tot en met het einde van het jaar.

Opbrengst zonnepanelen op zonnige dagen

Dan komen we uit bij de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen. De ingrediënten voor optimale energie-productie zijn:

  • Heldere lucht (dus zonder bewolking)
  • Stralende zon
  • Koele temperatuur

Zonnepanelen worden in de fabriek getest bij een temperatuur van 25 graden Celsius. Dit wordt beschouwd als de ‘standaard’ temperatuur. Boven deze temperatuur kan de efficiëntie van zonnepanelen afnemen. Naast ideale weersomstandigheden is de juiste ligging van panelen ook belangrijk voor optimale energie-opwekking.

Conclusie

De ideale weersomstandigheid voor zonnepanelen is dus niet noodzakelijk een hele hete dag, maar juist een dag met gematigde temperatuur met veel zonlicht. Zonnepanelen worden steeds efficiënter en ze blijven verbeteren qua prestaties in verschillende weersomstandigheden. Wil je weten wat zonnepanelen voor jouw energierekening betekenen? Gebruik onze zonnecalculator.