De ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen
Zonnegids
Dat het weer van invloed is op zonnepanelen, is waar. Dat zonnepanelen alleen effectief zijn bij stralende zon en hoge temperaturen, is niet waar.
Belangrijk om te weten is dat het vermogen van een zonnepaneel vastgelegd is onder Standard Testing Conditions (STC). Dit zijn de ideale omstandigheden waarin een zonnepaneel een bepaald vermogen opwekt, denk onder andere aan perfecte instraling van de zon, temperatuur en windsnelheid. Zo zal een 435Wp zonnepaneel in deze ideale omstandigheden maximaal 435Wp opwekken, maar in realiteit wordt dit niet altijd behaald. In dit blog beschrijven we de ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen.
Inhoud
Opbrengst zonnepanelen bij hittegolf
Zonnige dagen zijn ongetwijfeld gunstig voor de opbrengst van zonnepanelen. Zonnecellen hebben daar immers hun naam aan te danken. Hoe meer direct zonlicht de panelen ontvangen, hoe meer elektriciteit ze kunnen opwekken. Maar de relatie tussen zon en opbrengst is niet zo eenvoudig als "meer zon = meer stroom". Extreme hitte vermindert de efficiëntie van zonnepanelen. Elke graad boven de ideale temperatuur van zonnepanelen (vaak rond de 25°C), daalt de efficiëntie van de panelen met 0,5%. Dit fenomeen noemen we de temperatuurcoëfficiënt. Dus terwijl heldere, zonnige dagen met matige temperaturen ideaal zijn, kunnen zeer hete zomerdagen leiden tot een verlaagde opbrengst van zonnepanelen.
Opbrengst zonnepanelen bij bewolking
Wolken zorgen ervoor dat je geen direct zonlicht hebt op je panelen. Desondanks kunnen je panelen nog steeds elektriciteit opwekken bij bewolking. Dat komt door diffuus zonlicht. Dit is zonlicht dat door de wolken wordt verstrooid en dus van alle richtingen komt. Dit is het tegenovergestelde van direct zonlicht, dat ongehinderd van de zon naar de aarde straalt. Met diffuus licht kun je nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken. Dus vrees niet wanneer je een wolkenveld voorbij ziet komen.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Je verwacht het misschien niet, maar koude, heldere winterdagen eigenlijk zeer gunstig voor de opbrengst van zonnepanelen. Dit komt doordat de koude temperaturen de efficiëntie van de zonnepanelen optimaliseren. Bovendien reflecteert de sneeuw het zonlicht, waardoor het als een spiegel op de panelen weerkaatst. Dit geldt overigens alleen als de sneeuw de panelen niet bedekt. Wanneer dat het geval is, blokkeert de sneeuw de energieproductie. Als je zonnesysteem op de juiste manier geïnstalleerd is, glijden grote blokken sneeuw vanzelf van je panelen af.
Opbrengst van zonnepanelen tijdens storm
Storm vormt een uitdaging voor zonnepanelen. Dit komt vooral door de kans op fysieke schade door wind of vallende voorwerpen. De juiste installatie en onderhoud van de zonnepanelen is essentieel om je zonnepanelen tegen dergelijke situaties te beschermen. Wanneer de netstroom uitvalt tijdens zware stormen wordt je zonnesysteem ook automatisch uitgeschakeld. Dit is voor de veiligheid van elektriciens die aan het net werken tijdens zo’n stroomuitval.
Opbrengst van zonnepanelen tijdens regen
Regendruppels weerhouden zonlicht. Hierdoor genereren zonnepanelen weinig tot geen zonne-energie als het met bakken uit de lucht valt. Bij een lichte regenbui met voldoende licht kunnen je panelen nog een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken. De meeste regen in Nederland valt in de herfst, van september tot en met het einde van het jaar.
Opbrengst zonnepanelen op zonnige dagen
Dan komen we uit bij de beste weersomstandigheden voor zonnepanelen. De ingrediënten voor optimale energieproductie zijn:
- Heldere lucht (dus zonder bewolking)
- Stralende zon
- Koele temperatuur
Zonnepanelen worden in de fabriek getest bij een temperatuur van 25 graden Celsius. Dit wordt beschouwd als de ‘standaard’ temperatuur. Boven deze temperatuur kan de efficiëntie van zonnepanelen afnemen. Naast ideale weersomstandigheden is de juiste ligging van panelen ook belangrijk voor optimale energieopwekking.
Conclusie
De ideale weersomstandigheid voor zonnepanelen is dus niet noodzakelijk een hele hete dag, maar juist een dag met gematigde temperatuur met veel zonlicht. Zonnepanelen worden steeds efficiënter en ze blijven verbeteren qua prestaties in verschillende weersomstandigheden.