Solar Guide

Zonnegids

Zonnepanelen schoonmaken en onderhouden

Zonnepanelen schoonmaken en onderhouden

Doordat zonnepanelen nauwelijks bewegende delen hebben, hebben ze geen direct onderhoud nodig. Ook hoef je de zonnepanelen niet van brandstof te voorzien om ze te laten werken. Onderhoud is alleen nodig als er iets kapot gaat of als de zonnepanelen (heel) vuil zijn.

Zonnepanelen schoonmaken. Hoe doe je dat?

Stof, zand of vuil kan invloed hebben op het absorptievermogen van zonnepanelen. Toch komt het in Nederland niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen, omdat er vaak genoeg een regenbui valt. De regen maakt je zonnepanelen schoon.

En hoe zit dat met sneeuw in de winter? Ook met een pak sneeuw hoef je je geen zorgen te maken om je zonnepanelen. Ligt er tot één centimeter sneeuw op je panelen, dan werken deze nog steeds. Bij een dikkere laag glijdt de sneeuw door de helling vanzelf van je panelen als het weer gaat dooien.

Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Dan raden we je af om hiervoor het dak op te gaan. Je wilt niet het risico lopen om van het dak af te vallen. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de instructies opvolgt voor het type zonnepaneel, om beschadiging te voorkomen.

Levensduur van zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen hangt af van het materiaal van de cellen, de staat van het dak waarop ze zijn geïnstalleerd en - last but not least - het klimaat. De levensduur van zonnepanelen is berekend op basis van het wereldklimaat en wordt geschat op ongeveer 30 jaar, mits ze in goede staat op een dak worden geïnstalleerd.

Zonnepanelen vergen over het algemeen zeer weinig onderhoud. Het enige dat je na installatie eventueel moet vervangen is de omvormer, die de gelijkstroom van de zonnecellen omzet in wisselstroom.

Onze Svea-experts helpen je de panelen zo te plaatsen dat ze niet te dicht bij een oude boom of schoorsteen staan, om bij te dragen aan een lange levensduur van je panelen. Daarom biedt Svea Solar ruime garanties op zowel de installatie, de zonnepanelen en een vermogensgarantie van 25 jaar.