Hero image

Zonnegids

Monitoring

Om het meeste uit je zonnesysteem te halen, is het belangrijk om de prestaties ervan te volgen en analyseren in een portaal. In dit artikel lees je over de functionaliteiten van deze monitoringsportalen. Deze helpen je om de energieproductie van jouw zonnepanelen optimaal te benutten en duurzaam te gebruiken. Welk monitoringssysteem je kunt gebruiken hangt af van het type omvormer.

Welke omvormer heb ik of krijg ik?

Svea Solar werkt met verschillende merken omvormers, zoals Enphase en SolarEdge. De omvormers werken hetzelfde, maar ze hebben ieder hun eigen monitoringssysteem. Met het monitoringsportaal heb je altijd toegang tot de prestaties van je zonnesysteem. Welke omvormer je hebt of krijgt wanneer je kiest voor een zonnesysteem, kun je terugvinden op de offerte. Klik hier om een offerte aan te vragen.

Inzicht in je opbrengst en verbruik

De monitoringsportalen van de omvormers zijn online beschikbaar via de browser of via een Android of iOS-apparaat. In de portalen kun je de volgende informatie terugvinden:

De staat en prestaties van je systeem, per maand, dag of uur

Hoeveel zonne-energie wekt je systeem op en wanneer? Dat is natuurlijk de basisinformatie die je wilt weten als je een eigen zonnesysteem op je dak hebt liggen. Zo kun je per maand, dag en uur inzien wat de opbrengst is van je zonnepanelen. Zo zul je zien dat je in de wintermaanden minder opwekt dan in de zonnige zomermaanden. Je kunt hiermee ook live controleren hoeveel zonne-energie je opwekt. Hieronder zie je een overzicht ter beeldvorming wat je kunt doen voor de opgewekte energie.

Table NL

De productiedetails op paneel niveau 

Je kunt ook de prestaties van de individuele panelen inzien. Zie je dat één zonnepaneel slechter presteert dan de andere panelen? Dan zou het kunnen zijn dat vuil of bladeren de energieopwekking blokkeren. In dat geval kan het zijn om je zonnepaneel schoon te maken.

Rapporten over je thuisverbruik ontvangen

In de portalen zie je niet alleen wat je opwekt, maar ook wat je verbruikt. Hierdoor kun je het verbruik in je huishouden afstemmen op de piekuren van zonneproductie. Spaar je wasjes op totdat je systeem zonne-energie opwekt, zodat je geen kostbare energie van het net verbruikt. Dat is slim energieverbruik.

Je prestaties vergelijken met historische gegevens

Het vermogen van zonnepanelen wordt naarmate de levensduur beperkter. Wanneer je de zonnepanelen een tijdje op je dak hebt liggen kun je in de portalen het vermogen van je panelen vergelijken met voorgaande jaren. Maak je geen zorgen over de degradatie van je zonnepanelen, want na verloop van tijd kun je nog steeds een vermogen van 85% verwachten.

Toegang tot de monitoringsportalen

Wanneer je installatie gereed is kun je gebruikmaken van de monitoringsportaal. Je ontvangt na installatie een mail met de inloggegevens. Vanaf dat moment start je systeem met het verzamelen van data die je direct kunt inzien.

Zonnepanelen van Svea Solar

Wil je slim gebruikmaken van gratis zonne-energie? Kies dan voor een eenmalige investering in zonnepanelen. Vraag een offerte aan of bereken hoeveel panelen er op je dak passen.