Is een thuisbatterij gunstig voor mij?

Is een thuisbatterij gunstig voor mij?
Date28.01.2024
AuthorSvea Solar

Er zijn verschuivingen rondom het thema verduurzaming. Zo gaan we langzaamaan naar een wereld waarin huishoudens zo onafhankelijk mogelijk willen zijn van externe partijen zoals energieleveranciers. Deze verschuiving zorgt voor een groeiende interesse in thuisbatterijen. Maar is een thuisbatterij nu al interessant in jouw situatie? Wij leggen het je uit.

Salderen in combinatie met een thuisbatterij

Zonder een thuisbatterij lever je de zonne-energie die je overdag opwekt maar niet direct in huis verbruikt, terug aan het net. Deze teruggeleverde stroom wordt op jaarbasis verrekent met jouw eigen verbruik van het elektriciteitsnet. Dit wordt salderen genoemd. Het salderen werkt als volgt: de energie die je teruglevert aan het net wordt afgetrokken van je eigen verbruik. Als je bijvoorbeeld 1000 kWh aan elektriciteit verbruikt en 800 kWh teruglevert, dan betaal je alleen voor het netto verbruik van 200 kWh. Voor deze teruggeleverde elektriciteit ontvang je dezelfde prijs per kWh als wat je betaalt aan je energieleverancier. Door salderen krijg je dus een lagere energierekening. In een blog dat we eerder schreven, lees je meer over de salderingsregeling.

Met een thuisbatterij sla je de energie die je niet direct in huis verbruikt, op in de batterij. Deze energie kun je op een later moment gebruiken, bijvoorbeeld in de avond of op een bewolkte dag. Je maakt hierbij dan geen gebruik van de salderingsregeling en krijgt dus geen vergoeding voor stroom die je teruglevert aan het net. Daarentegen maak je wel meer gebruik van je eigen geproduceerde zonne-energie.

Op dit moment is salderen nog steeds het meest gunstige verdienmodel bij zonnesystemen. Echter is de toekomst van salderen onduidelijk. Begin februari 2024 wordt het voorstel om de salderingsregeling af te bouwen besproken in de Eerste Kamer. In februari of maart wordt hier meer nieuws over verwacht.


Waarom een thuisbatterij? 

Als salderen interessanter is, waarom worden er dan toch thuisbatterijen verkocht? Dat heeft diverse redenen, namelijk:

  • Belastingvrij investeren in een thuisbatterij:
    Wanneer je een dynamisch energiecontract hebt waarbij je energie inkoopt en verkoopt, word je door de Belastingdienst gezien als btw-ondernemer. Hierdoor is het mogelijk om de btw terug te vragen die je hebt betaald bij de aanschaf van de batterij. De btw die gerekend wordt over een thuisbatterij is doorgaans 21%.
  • Energieonafhankelijkheid:
    Met een thuisbatterij kun je de energie die je zonnepanelen overdag opwekken, opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt. Dit verhoogt je zelfvoorzienendheid en vermindert je afhankelijkheid van het energienet.
  • Onduidelijkheid salderingsregeling:
    De salderingsregeling gaat ooit afgebouwd worden. De vraag is alleen wanneer en hoe snel. Door nu een thuisbatterij aan te schaffen ben je de wijziging en onzekerheid voor.
  • Netstabiliteit:
    Bij een overvloed aan opgewekte zonne-energie, vooral tijdens piekuren, kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Door energie op te slaan in een thuisbatterij draag je bij aan de stabiliteit van het net.
  • Noodstroomvoorziening:
    In geval van stroomuitval kan een thuisbatterij als noodstroomvoorziening dienen, waardoor je huis van stroom voorzien blijft.
  • Optimalisatie van energieverbruik:
    Moderne thuisbatterijen kunnen worden geïntegreerd met slimme energiemanagementsystemen. Deze systemen kunnen je energieverbruik optimaliseren door bijvoorbeeld energie op te slaan wanneer de tarieven van je leverancier laag zijn en te gebruiken wanneer ze hoog zijn.
HomeBlogIs een thuisbatterij gunstig voor mij
2024 Org. nr 556955-1350 | KVK 70179816
phone+31 40 2001025