Het stroomnet is overbelast, wat nu?

Het stroomnet is overbelast, wat nu?
Date09.04.2024
AuthorSvea Solar

Het Nederlandse elektriciteitsnet raakt overbelast. In woonwijken met veel zonnepanelen kan het net de teruggeleverde stroom niet altijd aan, waardoor Nederlanders hun overtollige stroom niet kwijt kunnen. In dit blog lees je welke acties de overheid onderneemt én hoe jij kunt bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet.


Wat gebeurt er met je zonnesysteem als het stroomnet overbelast is?

Wanneer de netspanning de grens van 253 volt overschrijdt, schakelen omvormers zichzelf uit om de veiligheid te waarborgen. Zodra de spanning weer daalt, schakelen ze automatisch weer in. Het Nederlandse stroomnet staat onder druk en dat zien we bijvoorbeeld nu in Zeeland. Daar zit het net zo goed als vol. Als er geen snelle acties komen, bereiken we de capaciteitsgrens van het net volgens Minister van Energie Jetten in 2026. Hoe kunnen we dit te verhelpen en wat kan jij doen? Dat vertellen we je hieronder.

Welke acties gaat de overheid ondernemen?

  • Versnelde uitbreiding van het stroomnet: Vanaf 2025 investeert de overheid jaarlijks 8 miljard euro in het verkorten van vergunningsprocedures. Door die investering zouden deze procedures met 1,5 jaar ingekort kunnen worden en kunnen uitbreidingen van het net sneller van start gaan.
  • Betere benutting van het stroomnet: Tijdens de piekmomenten is een grote vraag naar elektriciteit een probleem. Dat oplossen kan met congestiemanagement, wat inhoudt dat de vraag naar elektriciteit zo goed mogelijk verdeeld moet worden. Netbeheerders gaan in gesprek met grootverbruikers om tijdelijk minder energie te verbruiken tijdens piekmomenten. Zo kan er zonder uitbreiding van het stroomnet, toch extra ruimte gecreëerd worden.
  • Meer flexibiliteit op het stroomnet: De overheid investeert 166 miljoen euro in energiehubs waarbij bedrijven hun energieverbruik lokaal op elkaar kunnen afstemmen.

Welke acties kun jij als zonnepanelen-eigenaar nemen?

  • Opslag van overtollige energie: Een van de oplossingen is het installeren van een thuisbatterij. Dit zorgt ervoor dat jouw overtollige energie wordt opgeslagen en klaar is voor later gebruik. Bij overbelasting van het net kan je dan de opgeslagen energie verbruiken en hoeft jouw zonnesysteem zichzelf niet uit te schakelen door een te hoge spanning op het net. Benieuwd of een thuisbatterij gunstig is voor jou? Lees het hier!
  • Slimme energiemanagementsystemen: Huiseigenaren kunnen energiemanagementsystemen installeren die de productie en het verbruik van energie optimaliseren. Deze kunnen bijvoorbeeld de energieproductie van zonnepanelen afstemmen op het moment van de dag waarop het netwerk minder belast is, of ze kunnen bepaalde apparaten automatisch uitschakelen tijdens piekuren.
  • Denk slim na over je energieverbruik: Heb je een berg was? Zet je wasmachine aan gedurende de dag, wanneer je stroom aan het opwekken bent, want dan was je volledig op groene energie. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser.

Is het nog de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen als het risico bestaat dat ze worden uitgeschakeld vanwege de overbelasting van het stroomnet? Dat is een vraag die sommige mensen zich stellen. Het antwoord is ja, het investeren in zonnepanelen is nog steeds een slimme keuze, zelfs met de potentiële uitdagingen rondom netwerkcapaciteit.

Door zonnepanelen te installeren, kunnen huishoudens actief bijdragen aan de energietransitie en genieten van een grotere energieonafhankelijkheid. Overheden en netbeheerders zetten stevig in op het moderniseren van het elektriciteitsnet en het toepassen van innovatieve oplossingen zoals slimme grids en energieopslagsystemen. Deze inspanningen zijn gericht op het voorkomen van netcongestie en het waarborgen van een soepele integratie van duurzame energiebronnen. Dus, ondanks de huidige uitdagingen, blijft de investering in zonnepanelen een verstandige beslissing voor de lange termijn.

Bron: Maxmeldpunt