5 tips om je energiekosten te verlagen

5 tips om je energiekosten te verlagen

De hoge energieprijs anno 2023 neemt waarschijnlijk een flinke hap uit je maandelijkse budget. Ondanks het prijsplafond dat tot eind dit jaar geldt, is de energierekening in ieder huishouden een aanzienlijke financiële last. Er zijn gelukkig manieren om de impact van de hoge energieprijs te verzachten. In dit blog lees je 5 tips om je gemiddelde energieprijs te verlagen.

1. Kies voor energiezuinige apparaten

Overweeg het gebruik van energiezuinige apparaten in je huis. Deze apparaten gebruiken minder energie, wat kan leiden tot een lagere energierekening. Let bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparaten, zoals een stofzuiger of wasmachine, op het energielabel van het apparaat. De energie-efficientieklassen geven aan hoe energiezuinig het apparaat is dat je op het oog hebt. Label A is daarbij het meest energiezuinig, en label G is het minst zuinig en dus het duurst in gebruik.

2. Investeer in zonnepanelen

Wek je eigen energie op! Zo word je minder afhankelijk van je energieleverancier, en kun je de hoge energieprijzen ontwijken. Met zonnepanelen maak je namelijk gebruik van je (gratis) eigen opgewekte zonne-energie in plaats van dure energie van je netbeheerder. Een investering in zonnepanelen zorgt dus voor een directe verlaging van je energierekening.


3. Verbeter de isolatie van je huis

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat je huis koel is in de zomer, en behoudt warmte in de winter. Dit vermindert de noodzaak om energie te verspillen aan verwarming of airco. Overweeg daarom het verbeteren van de isolatie van je huis om je energieverbruik te verminderen. Eenvoudige en goedkope manieren om je huis te isoleren zijn het plaatsen van tochtstrips en gordijnen of het gebruiken van raamfolie.

4. Gebruik een slimme thermostaat

Bereid je alvast voor op een koele winter! ‘s Zomers gebruik je geen verwarming, maar zodra de winter eraan komt is een slimme thermostaat de uitvinding om je energieverbruik te verminderen. Door een thermostaat of energiebeheersysteem kun je je energieverbruik beter beheren. Zo kun je je verwarming en verlichting automatiseren en optimaliseren om zo min mogelijk energie te gebruiken.

5. Vergelijk energiecontracten

Loopt je huidige energiecontract bijna af? Dat is een mooie kans om over te stappen naar een andere partij wanneer daar de energieprijzen lager zijn. Neem de tijd én kans om energiecontracten met elkaar te vergelijken en bepaal wat voor jou de slimste keuze is. Een energiecontract leg je meestal voor een aantal jaar vast, dus een kleine tijdsinvestering hiervoor kan je flink wat centen besparen.