1 op de 4 woningen heeft zonnepanelen

1 op de 4 woningen heeft zonnepanelen

Wanneer je door de Nederlandse straten loopt zie je vandaag de dag vaker zonnepanelen op de daken dan dat je tien jaar geleden zag. Nederlanders worden zich steeds bewuster van de voordelen van zonne-energie en het aantal zonne-installaties stijgt daarom jaarlijks. Hoe ziet die stijging er eigenlijk uit? En hoeveel huizen beschikken al over zonne-energie? Wij doken in de cijfers van CBS Statline en delen de interessantste inzichten.

2021 versus 2022

In de cijfers die CBS StatLine deelt kunnen we de cijfers van 2021 en 2022 met elkaar vergelijken. CBS onderzocht het aantal installaties, het opgestelde vermogen in kW en de productie van zonnestroom in kWh, per stad en per provincie.

Groei zonne-energie 2022 t.o.v. 2021

Tabel 1: Groei zonne-energie 2022 t.o.v. 2021

Noord-Brabant is koploper in aantal zonne-installaties

Als we kijken naar absolute aantallen is Noord-Brabant de provincie met de meeste installaties. Van de 1.164.414 woningen die in Noord-Brabant staan, bevatten 328.172 een zonnesysteem. Dat is bijna 1 op de 3 woningen. In 2022 wekten al deze installaties samen 1216 miljoen kWh aan zonne-energie op. Daarmee konden zij in dat hele jaar 2.432 miljoen wasjes draaien of hun wasdroger 608 miljoen uur laten draaien.

Ook alle andere provincies groeiden in aantal zonne-installaties. De oplettende lezer ziet dat Zuid-Holland procentueel gezien koploper was in 2022. In deze provincie stapten de meeste huishoudens over op zonne-energie. De groei in nieuwe zonne-installaties was in Drenthe het kleinste.

Groei in aantal zonne-installaties 2022 t.o.v. 2021

Tabel 2: Groei in aantal zonne-installaties 2022 t.o.v. 2021

Waar komt de interesse in zonnepanelen vandaan?

Waar in 2021 nog 1 op de 5 woningen een zonne-installatie had, is dat in 2022 verhoogd naar 1 op de 4 woningen. Er zijn een aantal logische verklaringen voor de groeiende interesse in zonnepanelen:

  • Groeiend milieubewustzijn: we zijn ons steeds bewuster van klimaatverandering en de noodzaak om over te schakelen op schone energiebronnen. Steeds meer mensen zien de aanschaf van zonnepanelen als een laagdrempelige manier om hun ecologische voetafdruk te verminderen.
  • Kostenvermindering: de kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren gedaald, waardoor ze nu voor een grotere groep beschikbaar zijn geworden. Dit zorgt er ook voor dat de terugverdientijd van zonnepanelen is teruggedrongen en het een interessante investering is geworden. Daarnaast is door de afschaffing van btw op zonnepanelen de aankoop van zonnepanelen laagdrempeliger geworden. Door de vernieuwde regels is het mogelijk om met minder budget een zonne-installatie te kopen.
  • Energie-onafhankelijkheid: door de energiecrisis die in 2022 ontstond is men zich bewust geworden van hun afhankelijkheid van een energieleverancier. Met zonne-energie kunnen zij hun eigen energie opwekken en hebben ze meer controle over energiekosten. Lees hier meer tips over het verlagen van je energieverbruik.

Verwachting aantal zonne-installaties in 2023

Ten opzichte van 2021 groeide het aantal zonne-installaties in 2022 met bijna 29%. Als dezelfde trend zich doorzet in 2023 dan kunnen we dit jaar uitkomen op een totaal van 2.645.251 installaties op woonhuizen. Wanneer het prijsplafond (mogelijk) 1 januari 2024 verdwijnt, kan de interesse in zonnepanelen weer enorm toenemen. Als we kijken naar de cijfers van afgelopen jaren zien we dat de groei er in ieder geval voorlopig nog niet uit is.

Bronnen:
CBS Statline zonnestroom
CBS Statline woningen