Zijn zonnepanelen nog interessant in 2024?

Zijn zonnepanelen nog interessant in 2024?

Een duurzaam zonnesysteem wordt steeds interessanter door de stijgende CO2-uitstoot en het bewustzijn van hoge energieprijzen. 2024 is dus hét jaar om te starten met het opwekken van je eigen groene energie als je dat nog niet deed. In deze blog zetten we de voordelen van zonne-energie voor je op een rij. Lees hier over de 9 redenen om zonnepanelen te kopen.


Dit zijn de voordelen van zonne-energie in 2024


Voordeel 1: Je bent minder afhankelijk van prijsschommelingen op de energiemarkt.

Als eigenaar van zonnepanelen wek je zelf energie op en ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en stijgende energieprijzen. Waar in 2023 nog een prijsplafond voor energie bestond dat de energieprijzen betaalbaar hield, is dat vanaf 1 januari 2024 niet meer het geval. De financiële ondersteuning vanuit de overheid verdwijnt en het is maar de vraag wat de energieprijzen dit jaar gaan doen. Daarom blijft een eigen zonnesysteem ook in 2024 een slimme investering. Naast minder afhankelijkheid van de prijsschommelingen heeft het ook directe invloed op je energierekening.


Voordeel 2: Je draagt bij aan een groenere wereld.

Wanneer je jouw huis uitrust met een zonnesysteem draag je een steentje bij aan een groenere planeet, omdat je met zonnepanelen minder fossiele brandstoffen gebruikt. Met een zonnesysteem wek je jouw eigen stroom op zonder CO2 uit te stoten. Met 10 zonnepanelen op je dak bespaart een gemiddeld gezin ongeveer 1.6 ton CO2 per jaar. Je kunt je vast voorstellen dat de planeet je dankbaar is!

Voordeel 3: De waarde van je huis stijgt met de aanschaf van zonnepanelen.

Een zonnesysteem maakt je huis interessanter voor potentiële kopers om verschillende milieu-gerelateerde redenen. Allereerst zorgen zonnepanelen ervoor dat het energielabel van je huis verbetert. Hoe beter je energielabel (A), hoe duurzamer je huis, hoe minder jaarlijkse energiekosten op lange termijn en dus hoe aantrekkelijker voor kopers. Daarnaast kunnen kopers voor een huis met zonnepanelen een hogere hypotheek krijgen van de bank, waardoor je huis interessant wordt voor een grotere groep mensen. Niet gek dus, dat milieu-aspecten steeds hoger op de prioriteitenlijst komt van mensen die zich oriënteren op de woningmarkt. Een investering in zonnepanelen is dus ook direct een investering in je huis.


Voordeel 4: De investering in zonnepanelen is btw-vrij.

De aankoop van een zonnesysteem btw-vrij voor panden met een woonfunctie. De stap naar het verduurzamen van je woonhuis is eenvoudiger gemaakt door de overheid. Voorheen betaalde je 21% btw over zonnepanelen en kon je de btw achteraf terugvragen via de Belastingdienst. Dit proces is vanaf nu vereenvoudigd door de btw bij de aankoop af te schaffen. Deze regeling geldt ook voor de installatiekosten en andere benodigde montagewerken zoals aanpassingen of veranderingen van de meterkast. Voor jou als consument is er dus geen administratieve handeling meer nodig met betrekking tot het terugvragen van de btw. De werkwijze voor bedrijven verandert niet: voor het verduurzamen van bedrijfspanden geldt het 21% tarief dat je later kunt terugvorderen bij de belastingdienst.


Voordeel 5: Je kan 100% salderen. 

Als je meer zonne-energie opwekt dan verbruikt, noemen we dit overproductie. Deze overproductie levert jou geld op. Het overschot aan energie kun je terugleveren aan je energieleverancier voor dezelfde prijs als waarvoor je stroom afneemt. Je kunt het dus zo zien: de energie die je teruglevert aan het net, compenseer je met je verbruikte (niet-zonne-)energie. Dit noemen we salderen. Leer meer over salderen in dit blog.


Voordeel 6: De opkomst van de thuisbatterij

In 2024 blijven zonnepanelen een bijzonder interessante optie in Nederland, mede dankzij de opkomst van thuisbatterijen. Deze batterijen, die de opgeslagen zonne-energie efficiënt beheren, vergroten de zelfvoorziening van huishoudens en verminderen de afhankelijkheid van het traditionele elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij je de overdag opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer de zon niet schijnt, zoals 's avonds of tijdens bewolkte dagen. Dit verhoogt niet alleen het rendement van zonnepanelen, maar draagt ook bij aan een stabielere en duurzamere energievoorziening. Bovendien kan dit leiden tot verdere besparingen op energiekosten, aangezien je minder energie van het net hoeft af te nemen. De combinatie van zonnepanelen en thuisbatterijen vormt dus een krachtige stap richting energieonafhankelijkheid en een duurzamere toekomst. Dus wie twijfelt of zonnepanelen nog interessant zijn met de afbouw van de salderingsregeling: think twice!


Voordeel 7: Hoe eerder je start met zonnepanelen, hoe eerder je de investering hebt terugverdiend.

De gemiddelde terugverdientijd van je zonnesysteem ligt tussen de 4 en 6 jaar, afhankelijk van je installatie en de hoeveelheid stroom die je opwekt. Feit blijft, hoe eerder je kiest voor het opwekken van zonne-energie, hoe eerder je de investering hebt terugverdiend. Én al helemaal als je kijkt naar de salderingsregeling uit het vorige punt. Tel uit je winst!


Voordeel 8: Zonnepanelen gaan steeds langer mee doordat de kwaliteit blijft stijgen. 

Hogere kwaliteitseisen aan zonnepanelen zorgen ervoor dat de panelen steeds langer meegaan. Je profiteert hierdoor langer van gratis energie en het maakt je rendement op de investering dus hoger. Dat maakt zonnepanelen in 2024 een duurzame investering, waar je jarenlang plezier van hebt.


Voordeel 9: De nieuwste generatie zonnepanelen is moderner dan ooit.

Met een zonnesysteem op je dak verandert het uiterlijk van je huis. Vooral als je een schuin dak hebt zijn de panelen zichtbaar. De nieuwe zonnepanelen hebben een moderne look die op ieder huis past. Op een zwart dak zijn ze zelfs bijna niet zichtbaar.