Btw op zonnepanelen terugvragen, hoe werkt dat?

Btw op zonnepanelen terugvragen, hoe werkt dat?

Je investering in zonnepanelen kan btw vrij. Bij aankoop betaal je 21 procent btw, maar deze kun je achteraf terugkrijgen van de overheid. De aanvraag is helaas niet met 1 druk op de knop gedaan, hier gaan een aantal stappen aan vooraf. In dit blog lees je hoe het werkt en wat er allemaal bij komt kijken.



UPDATE: sinds 1 januari 2023 betaal je bij de aanschaf van zonnepanelen geen 21 procent btw meer. Dat betekent dat je ook geen btw meer hoeft terug te vragen bij de belastingdienst. Het terugvragen van btw op zonnepanelen die in 2022 zijn aangeschaft kon tot uiterlijk 1 juli 2023.


Btw zonnepanelen terugvragen, wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Tot die tijd kun je de betaalde btw terugvragen na de aankoop van je zonnesysteem.


Waarom kan ik btw terugvragen?

Zodra je als particulier een zonnesysteem koopt ziet de belastingdienst je als een ondernemer die geld verdiend met het opwekken van energie. De reden hiervoor is dat je de energie die je overhoudt teruglevert aan het net en daar krijg je een vergoeding voor. Doordat de belastingdienst je ziet als ondernemer, kun je de btw op de aanschafprijs van het zonnesysteem terugvragen.


Btw terugvragen in stappen

Nadat je zonnesysteem werkend is opgeleverd schakelen wij De Centrale BTW Teruggave service voor je in. De Centrale BTW Teruggave is een gespecialiseerd bedrijf in financiële zaken rondom duurzaamheid. Ze houden zich ook bezig met het aanvragen van leningen voor duurzame investeringen. Het bedrijf neemt meteen na de installatie per mail contact met je om de aanvraag op te starten. In die mail zit een link naar een formulier wat je moet invullen, deze gegevens gebruikt De Centrale BTW Teruggave om vervolgens de aanvraag voor je te doen.

Als eerste wordt er een btw-nummer aangevraagd, hierdoor word je als ondernemer gezien. Na het ontvangen van je btw-nummer volgt de aanvraag voor de KOR. De KOR ofwel de kleineondernemersregeling, is een tegemoetkoming voor ondernemers die maar weinig btw hoeven te voldoen. De regeling zorgt ervoor dat je geen btw af moet dragen over de energie die je terug levert aan het net. Totdat je groen licht hebt om gebruik te maken van de KOR worden alle btw-aangiftes verzorgd door De Centrale BTW Teruggave. Bij groen licht wordt de btw-verplichting opgeheven en hoef je dus geen btw meer aan te geven.


De voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je als particulier aan moet voldoen. Hier volgen de 5 voorwaarden:Dit stappenplan geldt alleen voor particulieren die voor de eerste keer de btw op zonnepanelen terugvragen. De btw op de aanschaf van extra panelen wordt niet teruggegeven.

  • Je hebt de zonnepanelen gekocht (en laten installeren), ze worden dus niet gehuurd.
  • De zonnepanelen zijn op/bij de woning geïnstalleerd.
  • De opgewekte zonne-energie wordt deels terug geleverd aan het elektriciteitsnet.
  • Zorg dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Je kan geen btw terug vragen als deze naam niet hetzelfde is op beide bedrijven.
  • Als particulier kán je de btw bedrag terugvragen, maar het hoeft niet. Je kan afzien van de btw teruggave, dan hoef je je niet bij de Belastingdienst aan te melden.

Voldoe je niet aan één of meer van deze voorwaarden? Geen zorgen, dan is het ook mogelijk om btw terug te krijgen. Voor klanten die al een btw-nummer hebben kunnen wij helaas niets doen. In dit geval kun je de btw zelf terugvragen. Dit kun je het beste samendoen met een financieel adviseur of bel met de belastingtelefoon. Zij kunnen je vragen zeker beantwoorden. Heb je een btw-nummer voor je onderneming? Vraag dan bij je financieel adviseur of de belastingtelefoon wat je mogelijkheden zijn om de btw terug te krijgen.


Aanvraagtermijn voor teruggave

Binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar moet je de btw terugvragen. Koop je dit najaar nog zonnepanelen, dan is de deadline 1 juli 2023.

Je kunt bij een te late aanvraag de belastinginspecteur nog om een 'ambtshalve teruggaaf' verzoeken. Dit is mogelijk tot 5 jaar na het jaar waarin de zonnepanelen zijn gekocht. Het is niet mogelijk om bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur. Ga voor meer informatie naar de website van de overheid.


Wat moet je betalen?

Alleen het eerste jaar dat je zonnepanelen hebt moet je eenmalig btw betalen over de opgewekte energie. De overheid heeft een staffel (genoemd forfait) gemaakt omdat het moeilijk is om de hoeveelheid energie in te schatten. Dit is 20 euro per 1000Wp. Als jouw zonnesysteem dus 3000Wp vermogen heeft, betaal je eenmalig 60 euro btw. Daarom is het teruggave bedrag net iets lager dan op de offerte staat.

Wil je meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Lees dan hier verder. Kom erachter wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen. Vraag een gratis offerte aan en krijg onafhankelijk advies van een Svea-expert.